Högskolepedagogiskt centrum

Handledning i klinisk verksamhet

Sjuksköterskor, läkare och en docka föreställande patient

Kursen Handledning i klinisk verksamhet vänder sig till dig som är klinisk handledare inom såväl läkarutbildningen som andra akademiska hälso- och beteendevetenskapliga utbildningar vid Örebro universitet. Kursen ger kunskap och färdigheter gällande handledaruppdraget.

Under kursen behandlas pedagogiska och teoretiska grundprinciper för lärande med speciellt fokus på handledning i klinisk verksamhet. Kursen bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet om handledarens pedagogiska och formella roll gällande bedömning och återkoppling.

Omfattning, närvaro och språk

Handledning i klinisk verksamhet motsvarar 40 arbetstimmar, det vill säga 1 veckas heltidsstudier med studieformerna presentationer, seminarier och eget arbete. Läraktiviteterna genomförs enskilt, i helgrupp och i mindre diskussions- eller arbetsgrupper. Kursen ges på svenska.

Eftersom det kollegiala utbytet av erfarenheter och kunskaper är ett viktigt inslag på kursen ställs ett högt krav på närvaro. Vid en närvarograd lägre än 100 % måste deltagaren gå om kursen. 

Kursdatum höstterminen 2025

Den som söker kursen kan välja mellan två olika kurstillfällen.

Kurstillfälle 1 

Torsdagen den 13 november, 9:00–15:30, på campus USÖ.
Fredagen den14 november, 9:00–15:30, på campus USÖ.

Kurstillfälle 2

Torsdagen den 11 december, 9:00–15:30, på campus USÖ.
Fredagen den12 december, 9:00–15:30, på campus USÖ.

Behörighet och urval

Målgruppen för Handledning i klinisk verksamhet är kliniska handledare inom såväl läkarutbildningen som andra akademiska hälso- och beteendevetenskapliga utbildningar vid Örebro universitet. 

Behörig är den som har yrkesexamen/generell examen med inriktning mot medicin-, hälso- eller beteendevetenskap. Urval till kursplatser sker proportionellt utifrån yrkestillhörighet med målsättning att skapa en tvärprofessionell sammansättning bland kursdeltagare. Mer om detta under rubriken Ansökan. 

Inget urval i övrigt görs utan sökande bereds plats när komplett ansökan kommit in och till dess kursen blivit fulltecknad.

Kostnad

För anställda vid Örebro universitet är kursen avgiftsfri. Anställda vid Region Örebro län, Region Värmland och Region Dalarna som är affilierade och/eller adjungerade till Örebro universitet och som uppfyller behörighetskraven har också tillgång till kursen utan kostnad. Externa deltagare har ej möjlighet att söka den här kursen.

Vid avbokning efter sista anmälningsdag utan synnerliga skäl avgiftsbelägger Högskolepedagogiskt centrum deltagarens beställande enhet med 800 kronor inklusive moms. 

Anmälan

Anmälan för höstterminen 2025 är öppen från 17 mars kl 09.00 och tillsvidare. 

Anmälan till kurstillfälle 1 (13-14 november)

Urvalsgrupp 1: Du som har läkarexamen ansöker här.

Urvalsgrupp 2: Du som har arbetsterapeutexamen, audionomexamen, biomedicinsk analytikerexamen, röntgensjuksköterskeexamen, sjuksköterskeexamen eller socionomexamen ansöker här.  

Anmälan till kurstillfälle 2 (11-12 december)

Urvalsgrupp 1: Du som har läkarexamen ansöker här.

Urvalsgrupp 2: Du som har arbetsterapeutexamen, audionomexamen, biomedicinsk analytikerexamen, röntgensjuksköterskeexamen, sjuksköterskeexamen eller socionomexamen ansöker här

Obs! Vi tar inte emot anmälningar efter kursstart. 

Handledning i klinisk verksamhet

Behörighetsgivande kurs i högskolepedagogik, (motsvarande) 1 vecka
(Supervision in Clinical Activities) 


1 ALLMÄN INFORMATION

Örebro universitets högskolepedagogiska kursutbud är utarbetat i enlighet med de rekommendationer om omfattning, mål och behörighet för behörighetsgivande högskolepedagogisk utbildning som antogs av Sveriges Universitets- och Högskoleförbund (SUHF) 2016-04-14, bland annat för att underlätta ömsesidigt erkännande av kurserna lärosäten emellan. Vid Örebro universitet ges kurserna som personalutbildning.

I kursen Handledning i klinisk verksamhet arbetar deltagarna med följande av SUHF:s mål för behörighetsgivande högskolepedagogisk utbildning: 

Deltagaren ska

  • kunna diskutera och problematisera studenters lärande inom det egna ämnesområdet utifrån utbildningsvetenskaplig och/eller ämnesdidaktisk forskning med relevans för undervisning i högskolan,

  • självständigt, och tillsammans med andra, kunna planera, genomföra och utvärdera undervisning och examination på vetenskaplig eller konstnärlig grund inom det egna kunskapsområdet,

  • kunna använda relevanta nationella och lokala regelverk samt diskutera samhällets mål med den högre utbildningen och det akademiska lärarskapet i relation till den egna praktiken och studenternas medverkan i utbildningen,

  • visa ett reflekterat förhållningssätt till det egna akademiska lärarskapet, relationen till studenterna, samt till den högre utbildningens värdegrund såsom demokrati, internationalisering, jämställdhet, likabehandling och hållbarhet,

  • kunna tillvarata, analysera och kommunicera egna och andras erfarenheter samt relevanta resultat av forskning som grund för utveckling av utbildning och av den egna professionen. 

2 OM KURSEN

Handledning i klinisk verksamhet motsvarar 40 arbetstimmar, det vill säga en veckas heltidsstudier, och kursplanen är beslutad av föreståndaren för Högskolepedagogiskt centrum 2025-03-14.

2.1 Kursens mål

Efter avslutad kurs ska deltagaren kunna

  • redogöra för och diskutera grundläggande pedagogiska principer för handledning i klinisk verksamhet inom det egna ämnesområdet,

  • resonera kring och planera för handledningsuppdrag samt utvärdering av detsamma,

  • i rollen som handledare i klinisk verksamhet ge individanpassad återkoppling med stöd av valda verktyg och metoder,

  • tillvarata och analysera egna och andras erfarenheter från handledning i klinisk verksamhet samt

  • förhålla sig reflekterande till det egna handledarskapet.

2.2 Kursens innehåll

Syftet med Handledning i klinisk verksamhet är att ge kunskap och färdigheter gällande handledaruppdraget. Under kursen behandlas pedagogiska och teoretiska grundprinciper för lärande med speciellt fokus på handledning i klinisk verksamhet. Kursen bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet om handledarens pedagogiska och formella roll gällande bedömning och återkoppling.

2.3 Studieformer

Som studieformer används presentationer, seminarier och eget
arbete. Läraktiviteterna genomförs enskilt, i helgrupp och i mindre
diskussions- eller arbetsgrupper. Kursmaterial och kursinformation publiceras på Örebro universitets lärplattform.

2.4 Närvarokrav

Eftersom det kollegiala utbytet av erfarenheter och kunskaper är ett viktigt inslag på kursen ställs ett högt krav på närvaro. Vid en närvarograd lägre än 100 % måste deltagaren gå om kursen.

2.5 Examination

Kursen examineras genom aktivt deltagande i övningar och muntliga insatser vid ett examinationsseminarium.

Handledning i klinisk verksamhet examineras med betygsstegen U (Underkänd) och G (Godkänd). Vid ett underkänt resultat har deltagaren rätt till omexamination under två år efter ordinarie examination

2.6 Litteratur

Kurslitteraturen anges vid kursstart.

2.6 Kursintyg

Efter avslutad kurs utfärdas kursintyg.

3 KRAV PÅ TIDIGARE KUNSKAPER

Målgruppen för Handledning i klinisk verksamhet är kliniska handledare inom såväl läkarutbildningen som andra akademiska vårdutbildningar vid Örebro universitet. Behörig är den som har yrkesexamen/generell examen med inriktning mot medicin- eller omvårdnadsvetenskap.

4 ANTAGNING AV SÖKANDE

Urval till kursplatser sker proportionellt utifrån yrkestillhörighet med målsättning att skapa en tvärprofessionell sammansättning bland kursdeltagare. Antagning sker löpande till dess alla kursplatser är fyllda.

Läs kursplanen som pdf.

Kursansvarig

Mikko Hellgren

Mikko Hellgren Befattning: Universitetslektor Organisation: Institutionen för medicinska vetenskaper

Profilsida: Mikko Hellgren

E-post: bWlra28uaGVsbGdyZW47b3J1LnNl

Telefon: 019 302218

Rum: X4311

Mejla utbildningsadm.MV@oru.se om du har praktiska frågor om till exempel tider, lokaler, registrering i lärplattformen BB Learn och intyg.