Jämställdhetsintegrering inom högre utbildning
Syftet med den här sidan och den information som samlats här är att skapa en grundläggande förståelse för ett av universitetets myndighetsuppdrag, jämställdhetsintegrering, och hur det påverkar vår verksamhet. Här förklaras grundläggande begrepp som rör kön, genus, jämställdhet och lika villkor. Här finns även information och material om hur du kan utveckla din undervisning, både vad gäller format och innehåll, utifrån olika genus- och jämställdhetsperspektiv.
Centrala begrepp
Jämställdhet betyder att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv.
Jämlikhet är ett vidare begrepp som handlar om rättvisa förhållanden mellan alla individer och grupper i samhället.
Lika villkor är rätten att få samexistera i rättvisa och på lika villkor oavsett kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Det här är också de sju diskrimineringsgrunderna i diskrimineringslagen.
Kön beskriver det kroppsliga könet medan genus beskriver det socialt konstruerade kön som skapas och formas genom förväntningar, normer och kulturella tolkningar. Gränsdragningen mellan dessa kategorier är i praktiken svår eftersom även kroppar (kön) påverkas av kulturella förväntningar och normer som ser olika ut i olika kulturer och tidsepoker.
Normkritik beskriver ett sätt att förstå och kritiskt granska normer i vardagen. Det handlar inte om att kritisera normer – de är viktiga vägledare i det sociala livet. Målet är att synliggöra förväntningar och värderingar som inte alltid är så lätta för oss att upptäcka.
Intersektionalitet är skärningspunkten mellan olika sociala och fysiska aspekter som påverkar vår identitet, bland annat kön, sexualitet, etnicitet, religion, funktionalitet och ålder.
Jämställdhet eller genus?
Den strategi svenska myndigheter, och bland annat svenska lärosäten, använder sig av i arbetet med att nå regeringens jämställdhetspolitiska mål kallas jämställdhetsintegrering. För svenska högskolor och universitet är målen att
- motverka könsbundna studieval
- utveckla undervisningens form och innehåll
- främja jämställda karriärvägar
- främja jämställd resursfördelning
- utveckla utvärdering och uppföljning.
På engelska heter jämställdhetsintegrering ”gender mainstreaming”. Direkt översatt till svenska skulle det alltså kallas ”genusintegrering”. Därför behöver du ha en förståelse för vad genusperspektiv respektive jämställdhetsperspektiv innebär för utbildningen vid svenska lärosäten.
Ett jämställdhetsperspektiv synliggör hur könsfördelning och maktbalanser ser ut i en organisation eller andra sammanhang. Inom utbildning kan det handla om att främja breddad rekrytering, breddat deltagande och breddad genomströmning. Till skillnad från ”ökad” rekrytering, deltagande och genomströmning så handlar det inte bara om att öka antalet studenter i totala siffror utan att antalet kvinnor och män som rekryteras till, deltar i och slutför utbildningar ska vara så jämnt fördelat som möjligt. På Örebro universitet arbetar vi även för breddad rekrytering, breddat deltagande och breddad genomströmning utifrån social bakgrund, etnicitet, funktionalitet och ålder.
Att ha ett genusperspektiv på utbildningar handlar snarare om innehåll i och genomförande av en kurs. När du integrerar ett genusperspektiv i dina kurser kan det betyda att studenterna får utforska hur kursinnehållet — till exempel kurslitteratur, fallbeskrivningar eller examinationsuppgifter — beaktar genus eller belyser kvinnors, mäns och icke-binäras livsförhållanden. Innehållet kan, men behöver inte, handla om jämställdhet.
Integrering innebär att ett genus- och jämställdhetsperspektiv ska vara en inarbetad del av verksamheten, från planering, beslutsfattande och implementering till uppföljning.
Vi på Högskolepedagogiskt centrum är universitetets pedagogiska verksamhetsstöd och kan hjälpa dig att integrera olika genus- och jämställdhetsperspektiv i utbildningarnas form och innehåll.
Kom igång med jämställdhetsintegrering
Vi har tagit fram förslag på hur du kan gå tillväga när du vill integrera jämställdhet i din utbildning. Du hittar både information och stödmaterial på sidan Så kan du integrera perspektiven i din utbildning.