Två kandidater återstår till posten som rektor vid Örebro universitet
Åke Ingerman och Anna-Karin Andershed är de två kandidater som återstår när en ny rektor ska utses vid Örebro universitet.
2025 ska Örebro universitets nya rektor utses.
Nu är det klart vilka två kandidater som har gått vidare i processen.
Det är professorerna Anna-Karin Andershed, Örebro universitet, och Åke Ingerman, Göteborgs universitet.
Ett stort antal personer har funnits med i diskussionerna kring tjänsten. Av dessa återstår nu alltså två kandidater. Bägge har lång erfarenhet av både forskning och ledarskap inom universitetsvärlden.
Åke Ingerman, som inom kort fyller 51 år, var dekan vid Göteborgs universitets utbildningsvetenskapliga fakultet mellan 2015 och 2024. Han läste sin grundutbildning vid Chalmers och disputerade i fysik med inriktning mot pedagogik 2002. 2011 utsågs han till professor i ämnesdidaktik med inriktning mot naturvetenskap och teknik. Hans forskning handlar bland annat om kunskap, lärande och undervisning inom naturvetenskap, teknik och matematik.
Anna-Karin Andershed fyller även hon inom kort 51 år. Hon är sedan 2016 prorektor vid Örebro universitet. Hon läste sin grundutbildning i Luleå och Örebro och disputerade i psykologi vid Örebro universitet 2001. Sedan 2015 är hon professor i psykologi. Hennes forskning sker ofta i gränslandet mellan psykologi och kriminologi och har bland annat handlat om brottsligt beteende bland barn och unga.
"Kvalificerat akademiskt ledarskap"
Både Åke Ingerman och Anna-Karin Andershed har erfarenhet av att arbeta internationellt.
– Det är två mycket kompetenta och profilerade kandidater som har tagits fram i stark konkurrens, säger Lars Haikola, ordförande för universitetsstyrelsen och ordförande för den beredningsgrupp som har arbetat med rekryteringen.
Att utse en rektor är en omfattande och noggrann process, som i vissa delar skiljer sig från hur andra chefsrekryteringar brukar gå till i Sverige. Vid Örebro universitet inleddes arbetet redan i vintras. Sedan februari har en beredningsgrupp, utsedd av styrelsen, ansvarat för rekryteringen. Beredningsgruppens första uppgift var att ta fram kravprofil på anställningen som rektor, vilken sedan fastställdes av universitetsstyrelsen i april. Ett rekryteringsföretag har sökt efter lämpliga kandidater, det har funnits möjlighet att själv söka tjänsten och dessutom har personal och studenter kunnat lämna förslag.
– För att leda Örebro universitet krävs inte bara ett kvalificerat akademiskt ledarskap och en gedigen erfarenhet av framstående forskning och undervisning. Posten som rektor innebär också att man behöver kunna leda universitetet strategiskt i en internationell miljö och etablera externa samarbeten. Det tycker vi att båda kandidaterna har visat prov på, säger Lars Haikola.
Ny rektor på plats i sommar
Anna-Karin Andershed och Åke Ingerman har nu kallats till nästa steg, hörandet. En hörandeförsamling med totalt 60 företrädare för lärare, övriga anställda och studenter kommer då att ställa frågor till kandidaterna. De ger sedan råd till universitetsstyrelsen, som beslutar om vem man vill föreslå till regeringen. Det slutliga beslutet fattas av regeringen under våren 2025.
Den nya rektorn kommer att tillträda i juli 2025.
Så utses en rektor vid högskolor och universitet
I högskoleförordningen anges att:
- Rektor skall anställas genom beslut av regeringen för högst sex år efter förslag av styrelsen för högskolan. Anställningen får förnyas, dock högst två gånger om vardera högst tre år.
- Innan styrelsen lämnar sitt förslag skall den höra lärarna, övriga anställda och studenterna på det sätt som styrelsen har bestämt.
- I sitt arbete med att föreslå rektor, skall styrelsen så långt möjligt ta fram såväl kvinnliga som manliga kandidater. Styrelsen skall för regeringen redovisa hur jämställdhetsaspekten har beaktats.
- Behörig att vara rektor är den som uppfyller behörighetskraven för anställning som professor eller lektor.
Text: Jesper Mattsson
Foto: Maja Kristin Nylander och Maria Eberfors