Stadsmissionen fick festmat planerad till den akademiska högtiden: ”En sån lyx för våra gäster”

Ida Andersson och Rebecca Hurtig på Stadsmissionen dukar upp fredagens speciella lunch hos Stadsmissionen, som Jens Ericsson (i bakgrunden) och hans kolleger tillrett av råvarorna till den akademiska högtiden på Örebro universitet
Festmenyn till 400 gäster på Örebro universitet omvandlades till 300 portioner svampsoppa och 150 bakpotatis med tillbehör för besökare på Stadsmissionen i Örebro under fredagen.
– Jag är väldigt glad för att vi kunde bidra och stötta Stadsmissionen i deras verksamhet, säger Jens Ericsson, ansvarig kock för maten som skulle ha serverats på den nu inställda akademiska högtiden.
I onsdags fattade ledningen för Örebro universitet beslut om att ställa in den akademiska högtiden lördagen 8 februari. ”Örebro är en stad i sorg och jag hoppas på förståelse för att vi inte genomför högtiden denna mörka och sorgsna vecka”, sa då rektor Johan Schnürer.
På fredagsförmiddagen levererades maten till Stadsmissionen i Örebro.
– Det här blev en fantastiskt trevlig överraskning, en lyx för våra gäster, säger Fredrik Erbro, verksamhetsledare på ”Porten” som varje dag har besök av mellan 80 och 100 hemlösa. Här får besökarna mat, kan vila under dagen, duscha, tvätta och välja bland skänkta kläder.
– Det känns bra för oss på Örebro universitet att få göra något konstruktivt i en så svår situation, säger Marie Brodin, kommunikationschef på Örebro universitet.

Strax efter beskedet om att den akademiska högtiden var inställd kom också beslut om att maten som skulle serveras på högtiden dels skulle skänkas till Stadsmissionen, dels användas i utbildningen av studenterna på Restaurang- och hotellhögskolan, RHS, i Grythyttan.
Uppdraget att anpassa råvarorna till gästerna på Stadsmissionen gick till Jens Ericsson, general manager för det svenska kocklandslaget och RHS-alumn. Han och hans kolleger Erik Möller och Leif Klövstedt har i fyra år arbetat tillsammans med maten till den akademiska högtiden, ett uppdrag som kräver planering i mycket god tid och en övertidsvecka för själva tillredningen.

Årets meny med temat Tradition och innovation hade en första tolkning i form av snacks, förrätt, varmrätt och dessert. Nu fick kockarna ta fast på ”innovation”. Råvaror som kalixlöjrom och rökt renstek blev ingredienser i topping till bakad potatis.
Den vegetariska varmrätten med konfiterade champinjoner fyllda med annan svamp blev en svampsoppa som förutom champinjoner innehöll ostronskivling och kantareller. Dessertens pumpakaka behöll sin ursprungliga form.

– Det är fina råvaror och svamparna blir superbra som en soppa, konstaterar Jens Ericsson.
Pralinerna som skulle ha serverats till kaffet under högtiden delades ut till studenterna på Örebro universitet.
Text: Maria Elisson
Foto: Jesper Mattsson, Maria Elisson