This page in English

Örebrostudent i internationell kodningsworkshop: ”Ovärderligt för min framtida karriär”

Joseph Nyajuoga

"Det vi lärde oss om dataanalys, programmering och samarbete är direkt tillämpbart i många yrkesroller", säger Joseph Nyajuoga.

Joseph Nyajuoga, student på Masterprogrammet i statistik vid Örebro universitet, deltog i EMOS Coding Lab 2024 – en workshop arrangerad av Eurostat för att främja nya metoder att berätta om statistik.
– Det var en väldigt lärorik upplevelse, säger han.

Under tre månader fick Joseph Nyajuoga jobba tillsammans med två andra studenter, den ena från ett universitet i Madrid och den andra från ett universitet i Belgien. De arbetade tillsammans på distans med ett uppdrag som handlade om att bearbeta och presentera statistik om indikatorer för livskvalitet och om unga människor i den digitala världen inom EU.

Uppmuntrad att delta av sin lärare

Det var Joseph Nyajuogas lärare, Stepan Mazur, som också är EMOS-koordinator vid Örebro universitet, som först tipsade honom om möjligheten att delta i EMOS Coding Lab.

– Jag har alltid varit intresserad av programmering och ville gärna samarbeta med studenter från andra universitet. Tack vare Stepans tips fick jag chansen att ansöka och blev antagen, berättar han.

Nya kunskaper för framtiden

Under labbet förbättrade Joseph Nyajuoga sina kunskaper i programmeringsspråket R och lärde sig mer om hela processen för att arbeta med data från Eurostat, från datainsamling till att skapa visualiseringar och tabeller.

– Jag fick en större förståelse för vikten av reproducerbar forskning och att bidra till öppna data. Samtidigt lärde jag mig mycket om att arbeta effektivt i team, säger Joseph Nyajuoga.

Erfarenheterna från EMOS Coding Lab kommer att vara värdefulla för karriären, menar han.

– Det vi lärde oss om dataanalys, programmering och samarbete är direkt tillämpbart i många yrkesroller. Jag känner mig väl förberedd för framtida utmaningar inom fältet, säger Joseph Nyajuoga.

EMOS Coding Lab 2024 är en workshop som arrangeras av EU:s statistikkontor Eurostat. Här samlas masterstudenter från utvalda europeiska universitet för att utveckla innovativa sätt att presentera och använda statistik.

Örebro universitet är det enda universitetet i Sverige—och ett av endast två i hela Norden—som har tilldelats EMOS-certifieringen (European Master in Official Statistics) av Eurostat. Det är en kvalitetsstämpel som Eurostat ger till masterprogram i statistik som uppfyller särskilda krav på utbildning i officiell statistik.

Läs om Masterprogrammet I statistik, statistisk modellering och data science vid Örebro universitet.

Text: Anna Lorentzon
Foto: Anna Lorentzon