Örebroforskare på topplista – sjunde mest citerade i världen

Mats Eriksson.

På plats 7 – Mats Eriksson forskar om små barn och smärtlindring utan läkemedel och är en av de mest citerade forskarna inom sitt fält.
– Det är ett erkännande och bevis för att vår satsning på att bygga en stark forskargrupp inom neonatal smärta verkligen har lönat sig, säger Mats Eriksson.

Analysen publicerades i Medicine:

Chen, X., Li, R., Xiong, A., & Luo, B. (2024). A review and bibliometric analysis of global research on non-pharmacologic management for neonatal and infant procedural pain. Medicine, 103(48), e40552.

Han får sällskap av fler Örebroforskare på topplistan för icke-farmakologisk neonatal smärtlindring: Emma Olsson och Alexandra Ullsten. De började som doktorander i Mats Erikssons projekt om smärta hos nyfödda och idag driver de stora forskningsprojekt. De tillhör alla tre forskargruppen Pain in Early Life, PEARL.
 
– Vi är kända och erkända i hela världen för vår kompetens och bjuds ofta in som experter vid konferenser och utbildningar eller till att skriva bokkapitel, säger Mats Eriksson
 
Forskningen handlar bland annat om föräldrarnas möjlighet att smärtlindra sina nyfödda barn, till exempel genom amning, hud-mot-hudkontakt och vaggsång.
 
Ni är inte bara på topplistan över de mest citerade forskarna inom ert område utan ämnet omvårdnadsvetenskap kommer också högt i Shanghai-rakningen. Vad ligger bakom framgången?
 
– Det är ett långsiktigt strategiskt arbete. Vi har under många år lagt grunden för en stark forskningsmiljö och vi kombinerar världsledande kompetens inom till exempel neonatal smärta och hud- och sårvård med många hårt arbetande forskare. Spets och bredd. Vi erbjuder också stöd och mentorskap till de som är i början av sin akademiska karriär. 
 
Vad kan du ge andra för råd och tips?
 
– Jag tänker att det handlar om att vara generös och dela med sig av idéer och bjuda in andra att medverka i forskningen. Var inte rädd för att ta kontakt med människor du vill jobba med.
 
– Tänk också på att sprida forskningsresultaten så att de kommer till användning. Inom medicin och hälsa handlar det om att samarbeta både med personal och med patienter, eller i vårt fall föräldrar till barnen.
  
Du har vunnit pris i forskningskommunikation, tagit fram europeiska riktlinjer för vård av för tidigt födda barn och gett ut en handbok för sjukvården: Lilla Barnsmärtguiden. Vad står högst på din prioriteringslista just nu?
 
– Jag och Alexandra Ullsten försöker ta reda vad som händer i hjärnan på mamman och barnet samtidigt i smärtsamma och smärtlindrande situationer. Det kallas hyperscanning och har aldrig gjorts tidigare.
 
– Vi – jag, Alexandra Ullsten, Emma Olsson och forskare i Finland och Kanada – startar också ett stort implementeringsprojekt för att fler neonatalavdelningar i världen ska ta vara på föräldrarnas kompetens i smärtomhändertagandet.
 

Relaterade artiklar

Text: Linda Harradine
Foto: Anna Lorentzon