Nytt sätt att uppmärksamma skickliga pedagoger – nu kan lärare bli meriterade i två steg

Skickliga lärare lyfter utbildningen. Det gäller oavsett vad som ska läras ut. Nu införs en ny modell för att uppmärksamma skickliga, tillsvidareanställda lärare, som framöver kan bli utsedda till ”meriterad lärare” eller ”excellent lärare”. Foto: Terése Sundh
Örebro universitet har fått en ny pedagogisk meriteringsmodell.
Framöver går det att först bli utsedd till ”meriterad lärare” – och efter det till ”excellent lärare”.
– Det är ett sätt att synliggöra den höga kvalitet som våra lärare bidrar med – inte minst för våra studenter, såväl nuvarande som presumtiva, säger Susanne Strand, dekan för Fakulteten för humaniora och socialvetenskap.
Sedan i höstas har Fakultetskansliet arbetat med att ta fram en ny modell för pedagogisk meritering som består av två nivåer. Nu är de nya riktlinjerna klara – men tanken att skickliga lärare ska uppmärksammas har funnits i drygt 15 år.
Att premiera de särskilda kompetenser som är viktiga för den pedagogiska verksamheten var ett av syftena när universitetet inrättade den första modellen för pedagogisk meritering 2009. Ett annat syfte var att skapa förutsättningar för en kontinuerlig pedagogisk kompetensutveckling för lärarna.
Valet att nu införa två nivåer – meriterad lärare och excellent lärare – som kan uppnås stegvis, handlar just om att skapa förutsättningar för och ytterligare stimulera den kontinuerliga pedagogiska kompetensutvecklingen. Det gäller i ämnen och lärarlag, men också på universitetet som helhet.
Karin Blomberg, dekan för Fakulteten för medicin och hälsa, hoppas att modellen kan fungera som ett verktyg för att skapa ökad dialog om pedagogisk skicklighet.
– Med den nya pedagogiska meriteringsmodellen kan lärare vid Örebro universitet få ett mer strukturerat och tydligare stöd för att utvecklas i sitt lärarskap och bli pedagogiskt skickligare. Jag hoppas att modellen kommer att användas i medarbetarsamtal där lärare tillsammans med sin enhetschef följer upp den pedagogiska kompetensutvecklingen, säger hon.
I den nya modellen prövas läraren mot två kriterier på varje nivå. Kriterierna bygger på varandra och möjliggör en utveckling där läraren blir pedagogiskt skickligare i två spår. Dels genom en breddning av den pedagogiska praktiken, dels genom en fördjupning av ett vetenskapligt förhållningssätt till undervisning och lärande.

Susanne Strand hoppas att modellen och dess kriterier bland annat kan bidra till att öka diskussionerna om goda pedagogiska arbetssätt.
– Vad har jag för grundtanke i min undervisning, vilket är mitt pedagogiska förhållningssätt? Hur kan jag utifrån det till exempel skapa effektivare examinationer, som samtidigt fördjupar lärandet?
Karin Hedström, dekan för Fakulteten för ekonomi, natur- och teknikvetenskap, lägger till att hon gärna ser att lärare tar nya kliv i sin pedagogiska verksamhet.
– Jag hoppas att fler vågar testa nya pedagogiska idéer. Det ska ses som positivt och som något som vi uppmuntrar.
Karin Hedström betonar också att upplägget med ansökan i två steg, tillsammans med andra ändringar i riktlinjer och ansökningsförfarande, förväntas skapa större tydlighet både för dem som ska ansöka och för de sakkunniga.
– Vi har tidigare brottats en del med frågor som rör processen. Jag ser fram emot att vi nu får en tydligare process.

Ett av de inslag i processen som har förtydligats i de nya riktlinjerna rör den tillstyrkan till en ansökan som ska lämnas gemensamt av den sökandes enhetschef och prefekt. Eftersom de lärare som antas som meriterade och excellenta lärare bör både vilja och ha förmåga att bidra till universitetets fortsatta utveckling ska prefekt och enhetschef intyga att lärarna är välfungerande och förankrade i verksamheten. Inför tillstyrkandet ska kontakt också tas med Örebro studentkår eller aktuell kåresektion, för att studenterna ska ges möjlighet att lämna synpunkter på den sökandes skicklighet som lärare.
– Vi på studentkåren är glada över att studentrösten stärks och ser fram emot att ta del av det fina pedagogiska arbete som görs runt om på Örebro universitet, säger Viktor Breström, vice ordförande med utbildningspolitiskt ansvar vid Örebro studentkår.
Kurs om att dokumentera pedagogisk skicklighet
Om du funderar på att ansöka om att bli antagen som meriterad lärare eller excellent lärare, kan du anmäla dig till den högskolepedagogiska kursen Att dokumentera pedagogisk skicklighet (2 veckor) som ges hösten 2025. Kursen är tänkt att vara ett stöd i ansökningsprocessen. Sista dag för anmälan är den 15 augusti 2025: https://www.oru.se/om-universitetet/hogskolepedagogiskt-centrum/kurser/att-dokumentera-pedagogisk-skicklighet/
Workshop om att intyga och granska pedagogisk skicklighet
Högskolepedagogiskt centrum bjuder in till workshoppen Att intyga och granska pedagogisk skicklighet den 21 oktober 2025, kl. 09.15–12.00. Workshoppen riktar sig till dekaner, prodekaner, enhetschefer, prefekter, proprefekter, ledamöter av lärarförslagskommittéer och andra som på olika sätt har att hantera frågor om lärares pedagogiska skicklighet och att främja pedagogisk kompetensutveckling i verksamheten. Du som har någon form av ledningsuppdrag eller är ledamot i en lärarförslagskommitté ska redan ha fått en inbjudan till workshoppen via outlook. Har du inte fått en inbjudan men är intresserad av att delta? Hör av dig till hogskolepedagogisktcentrum@oru.se.
Text: Karin Gustafsson och Jesper Mattsson
Foto: Terése Sundh, Jesper Mattsson och Anna Asplund