Lyckad vecka i Almedalen
AI-utvecklingen, grön omställning, totalförsvaret och gängkriminalitet. Örebroforskare har deltagit i tretton seminarier om vitt skilda ämnen och i många möten - planerade och spontana.
-
”Så här långt går omställningen i gamla hjulspår”
– Ingenjörer är helt fantastiska på att hitta lösningar men de är riktigt dåliga på att se konsekvenserna. Vi måste jobba tillsammans – tvärvetenskapligt och proaktivt, säger Åke Bergman, seniorprofessor vid Örebro universitet. Han deltog i Uppsala...
-
”Viktigt med strukturerad samverkan i arbetet mot våld i nära relationer”
Vikten av att bedöma risker innan man sätter in åtgärder och behovet av en effektiv samverkan. Det var Susanne Strands budskap under panelsamtalet om rättsväsendets roll i att bekämpa mäns våld mot kvinnor.
-
”Det går inte att skjuta på fortbildning för läkare”
Det går inte att skjuta på saker som måste göras för att lösa budgetproblem på kort sikt. Fortbildning för läkare handlar om patientsäkerhet. Det säger Örebroprofessorn Hans Hjelmqvist, i ett seminarium i Almedalen om fortbildning som ”budgetregulator”.
-
”Företag betalar organisationer för kompetens om hållbarhet”
Näringslivet samarbetar med och finansierar frivilligorganisationer i allt större utsträckning. – Vinsten för företagen är att de kan arbeta bättre med hållbarhet. Samarbetet blir ett sätt att outsourca kompetens, säger Tommy Borglund, forskare i...
-
”AI-utvecklingen förändrar arbetslivet för tjänstemän”
Forskning tyder på att akademiker och tjänstemän kommer att påverkas mest av den snabba AI-utvecklingen, åtminstone på kort sikt. – Vi behöver fundera på hur hela samhället ska hantera denna omställning på bästa sätt, säger Erik Engberg.
-
”Stor oro efter ny politik för civilsamhället”
Staten har bytt skepnad och politiken för civilsamhället har skapat en påtaglig oro. Med de orden inledde statsvetaren Erik Amnå ett samtal i Almedalen om regeringens nyordning för finansiering av bland annat biståndet.
-
”Civilsamhället borde ifrågasätta beroendet av staten”
Det finns skäl att vara orolig och att kritisera regeringens politik för civilsamhället. Det slog statsvetaren Erik Amnå fast i ett seminarium i Almedalen – Men civilsamhället måste också idka självkritik och ifrågasätta beroendet av staten, säger han.
-
”Utbildningssystemet genererar ungdomsarbetslöshet, arbetsmarknadspolitiken reproducerar den”
– Vi har två viktiga välfärdssystem som inte har fungerat som önskat sedan 1990-talet, säger Alexandru Panican, professor i socialt arbete vid Örebro universitet. Han deltog i ett seminarium i Almedalen om gängrelaterad kriminalitet.
-
Företagens roll för omställningen: "Det är näringslivet som ger mig hopp"
– Det är näringslivet som ger mig hopp, sa Frans Prenkert, professor i företagsekonomi, som höll en föreläsning om företagens roll för Sveriges efterlevnad av multilaterala klimat- och miljöavtal i Almedalen.
-
Campus totalförsvar - nytt samarbete mellan svenska lärosäten
– Det krävs kompetens och kunskap för att bygga upp totalförsvaret igen. Ett strukturerat samarbete mellan svenska lärosäten kan bidra till att snabbt och resurseffektivt möta behovet, säger Johan Schnürer, rektor vid Örebro universitet. Han har...
-
”Vuxna avgörande för ungas tro på demokratin”
Vår tid präglas av krig, klimatet och en minskad tilltro i samhället. – Oavsett hur mörkt det ser ut är vår uppgift att hålla visionen om demokrati vid liv och ingjuta framtidstro, säger Örebroforskaren Erik Amnå, som deltog i ett seminarium i Almedalen...
-
”Sociala rättigheter riskerar att motarbeta välfärdsstaten”
Sociala rättigheter är själva grunden för en välfärdsstat. Men kan dessa rättigheter också motarbeta välfärdsstaten? Det var utgångspunkten i Alexandru Panicans föreläsning om villkorade rättigheter i välfärdsstaten under Almedalsveckan.