Här möter studenterna sina framtida arbetsgivare på Campusmässan
Rättsvetarstudenterna Gustav Lekselius, Erik Sandén och Dag Bergqvist besöker Kriminalvårdens monter – en av alla myndigheter som konkurrerar om studenternas intresse.
Drygt hundra arbetsgivare tog chansen att säkra framtidens arbetskraft när Campusmässan arrangerades på Örebro universitet.
– Det finns jobbmöjligheter överallt med vår utbildning, säger studenten Erik Sandén.
Han besöker Campusmässan tillsammans med kurskamraterna Gustav Lekselius och Dag Bergqvist som också studerar på Rättsvetarprogrammet med internationell och digital inriktning vid Örebro universitet. De spanar framför allt in vad olika myndigheter har att erbjuda på mässan.
– Det är kul att det finns så många olika arbetsgivare här. Med vår utbildning finns det verkligen jobbmöjligheter överallt – det är verkligen slående. Och känns väldigt tryggt, säger Erik Sandén.
Drömmen är att jobba internationellt.
– Gärna hos en myndighet som jobbar över gränserna – eller inom Europeiska Unionen, EU, säger Dag Bergqvist.
"Vi anställer i hela kedjan"
Ett av företagen som ställer ut är Ahlsell Sverige AB, Nordens största grossist inom installationsprodukter, verktyg och maskiner, som har 1200 anställda i Hallsberg och ungefär 4000 i hela landet.
– Vi kommer att bygga ut här i Hallsberg inom den närmaste tiden, vilket innebär att vi behöver utöka och anställa, säger Caroline Bichis, teamchef på Ahlsell i Hallsberg.
Vad letar ni efter?
– Vi kommer att behöva anställa till hela kedjan, från lagermedarbetare till specialister, projektledare, utvecklare och ledare. Du behöver vara förändringsbenägen, ha en vilja komma framåt och tycka om utveckling och snabba vändningar.
Återvänder till sitt lärosäte
Rezhan Aziz gick Civilekonomprogrammet vid Örebro universitet och jobbar idag på glasindustriföretaget Bucher Emhart Glass som har verksamhet i både Örebro, Sundsvall och Schweiz – och säljer till hela världen. Han fick jobb direkt efter examen, först som inköpare och sedan som chef för sin avdelning.
– Jag trivs superbra. Vi har en väldigt unik produkt och är världsledande inom vårt område. Nu vill vi marknadsföra oss mot studenter. Vi har växt extremt mycket de senaste åren och ser fram emot en ljus framtid.
Vad söker ni?
– Allt ifrån ingenjörer till ekonomer – ambitiösa studenter som vill till en arbetsplats som uppskattar och promotar ung talang, säger Rezhan Aziz.
Söker studenter inom teknik och IT
En annan återvändare är Mamz Shuker, som studerat till civilingenjör i industriell ekonomi vid Örebro universitet. Idag jobbar hon på teknik- och IT-konsultföretaget Alten. Hon träffade sin nuvarande chef på just Campusmässan en gång i tiden.
– Fredrik Hygerth och jag träffades här 2017, sen blev jag studentambassadör och efter examen fick jag jobb direkt på Alten. Och nu är jag tillbaka på Campusmässan och letar efter engagerade studenter inom teknik och IT – det känns jättebra. Jag förstår precis hur studenterna känner sig idag.
Vad har du för tips till studenterna?
– Var dig själv och visa din personlighet. Stressa inte, jag vet att det kan kännas jobbigt att inte veta hur det kommer att bli om sex månader. Men det ordnar sig!
Lärarstudenter attraktiva på arbetsmarknaden
Emelie Grönkvist och Cornelia Andersson läser till grundskollärare F-3. De går en ljus framtid till mötes och vet att deras kompetens är eftertraktad, framför allt inom offentlig sektor.
– Vi har bland annat pratat med Stockholms stad, Lindesbergs kommun och Hällefors folkhögskola. Campusmässan är jättekul, verkligen toppen, säger de.
Och intresset från arbetsgivarna är stort.
– Vi står mitt i en kompetensutmaning och ser jättestora kompetensbehov framöver. Vi behöver växla upp och jobba ännu mer med kompetensförsörjning och för att vara en attraktiv arbetsgivare, säger Anna Lindner, HR-konsult på Lindesbergs kommun.
Universitetet – viktigt för regionens utveckling
Här på Campusmässan ligger fokus framför allt på sjuksköterskor, förskollärare och grundskollärare. Men arbetskraft behövs även inom andra sektorer.
– Vi har hela paraplyet, från skola, barn och omsorg till IT, ekonom, kultur och fritid. Listan är lång.
Vad betyder det för er på Lindesbergs kommun att det finns ett universitet i regionen?
– Det är jätteviktigt, det betyder verkligen jättemycket. Både att vi kan samarbeta med olika utbildningar och program på universitetet och för att kunna hitta potentiella medarbetare. Universitetet är viktigt för att hela regionen ska kunna fortsätta utvecklas, säger Anna Lindner.
Amexci växer och söker nya talanger
Även 3D-printingföretaget Amexci i Karlskoga ser ett stort behov av att anställa.
– Vi behöver ingenjörer och designers för 3D-printing, men också folk med kompetens inom forskning, AI, data analytics och kommunikation, berättar Shanwei Guo, Innovation Manager på Amexci.
Hur ser behovet ut de kommande åren?
– Vi är baserade i Karlskoga nu, men planerar att flytta till större och helt nya lokaler i Örebro. Vi växer och letar efter nya talanger – kreativa människor som inte är rädda för att ta ansvar och driva idéer framåt, säger han.
Text och foto: Anna Lorentzon