Nyhetsarkiv 2023
-
Lokala faktorer avgörande för att kunna förebygga brott visar ny avhandling
Det räcker med att räkna tidigare brott för att förutse nya brott inom ett mindre område. Den slutsatsen drar Maria Camacho Doyle i sin doktorsavhandling i kriminologi. Däremot är det betydligt mer komplicerat i större områden.
-
Här börjar möblernas nya liv
I över tjugo år har studenter slitit på sofforna. Nu fraktas de bort – men inte för att slängas. Med rätt renovering och reparation ska de kunna hålla i ytterligare tjugo år.
-
De lär ut på ett engagerande sätt – nu har de utsetts till excellenta lärare
Barbro Bergfeldt, Sofia Bergbom och Magnus Hansson undervisar i vitt skilda ämnen, men har två saker gemensamt. Dels vill de ge studenter tydliga ramar och en trygg miljö så att de kan lära sig bättre, dels har de blivit utsedda till excellenta lärare.
-
Halvtid och högtryck i Learning Lab – fler studenter och lärare vill ha flexibla lärmiljöer
Allt fler lärare på Örebro universitet vill undervisa i flexibla lärmiljöer där studenterna kan ta en mer aktiv roll.
-
Magnus Lodefalk invald i insynsråd – ska ge råd till Myndigheten för yrkeshögskolan
Teknisk innovation, som exempelvis artificiell intelligens, spås revolutionera många branscher och industrier. Detta ställer nya krav på både kompetensutveckling och yrkesutbildning. Magnus Lodefalk, som forskar om AI och arbetsmarknaden, har nu valts in...
-
Lenas forskning väcker intresse – här tar hon emot socialministern: ”Blir inspirerad”
Socialminister Jakob Forssmed (KD) besökte i dag Örebro universitet för att träffa forskaren Lena Axelsson-Svedell. På agendan stod Lenas forskning och idéarbete om hur rörelse kan skapa ökad hälsa och bidra till minskad medicinering.
-
Nya delen av Campus USÖ nominerad till byggnadspris
Utbyggnaden av Campus USÖ har nominerats till Örebro kommuns byggnadspris. Totalt sex kandidater kämpar nu om priset.
-
Här överraskas årets pedagogiska pristagare
Under ett ämnesgruppsmöte överraskades läraren Tommy Borglund av Örebro studentkår och representanter från Högskolepedagogiskt centrum. – Jag delar det här priset med alla lärare och forskare på Handelshögskolan som har jobbat med masterprogrammet i...
-
Sugardaddies – första ämnet i nya podden Studio Genus
– Sugardejting kan ses som en pusselbit i en större expansion av sexindustrin där det hela tiden skapas nya nischer av sexhandel, säger Lena Gunnarsson, docent i genusvetenskap. Sugardaddies – det är ämnet i första avsnittet av den nya podden Studio...
-
Minimalister prylbantar för bättre hälsa
Att leva minimalistiskt är förknippat med frihet och motivet är främst hälsa och välmående. Det visar en pilotstudie vid Örebro universitet. Nu går forskarna vidare med en större studie för att undersöka varför familjer väljer att ändra livsstil och vem...
-
”Staten behöver ta mer ansvar för bostadssystemet”
Marknaden kan inte själv lösa den bostadskris vi befinner oss i. Därför behöver staten ta ett större ansvar och arbeta för ett solidariskt, jämlikt och klimatanpassat bostadssystem. Det är förslag som presenteras i boken Kris i bostadsfrågan, en gedigen...
-
Polisen och forskare lär sig av varandra
Polisen lär sig av forskningen – och forskningen lär sig av poliserna. Det är resultatet när Joakim Petersson har samarbetat med Polisen över ett år.
-
Örebroforskaren Magnus Westling utses till årets ciceron i besöksnäringen
Magnus Westling får utmärkelsen Årets ciceron i besöksnäringen 2023 och ett stipendium på 100 000 kronor för sin doktorsavhandling om hållbar gastronomi.
-
Pedagogisk pristagare överraskas under forskarseminarium
– Jag brinner för läraruppdraget och tycker att det är ett av världens viktigaste yrken, säger Jenny Bonnevier som är först ut av två pedagogiska pristagare vid Örebro universitet. Över 500 studenter har nominerat sammanlagt 180 lärare till årets pris.
-
ORU har Lyssnat
ORU Lyssnar är en tjänst dit studenter direkt kan skicka in sina synpunkter om frågor som rör Örebro universitetets utbildningar. Resultatet har sammanställts i en rapport som både studenter, lärare och övriga medarbetare vid Örebro universitet kan ta...
-
Örebroforskare i Svd-debatt: ”Sanering av mark måste ske smartare”
Dyra saneringar av mark genomförs ibland till liten nytta. Det skriver Ingrid Rijk, forskare i biologi vid Örebro universitet, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
-
Ny bok visar hur lärare kan undervisa om Mellanöstern – med hjälp av skönlitteratur
Romaner kan hjälpa gymnasielever att förstå en annan kultur på ett sätt som faktaböcker och nyheter inte klarar av, menar Örebroforskaren Karl Ågerup. I sin nya bok skriver han om hur man kan använda skönlitteratur i undervisningen om Mellanöstern.
-
Dags för jultradition på Campus - Örebro studentsångare i Kalastider
Nyss sjöng de för statschefer och kungligheter på Stockholms slott. Nu är Örebro studentsångare tillbaka på hemmaplan med fyra nya föreställningar av julkonserten Kalastider i Aula Nova.
-
Campus Örebro vinner pris för hållbarhetsarbete
Campus Örebro har utsetts till Årets Citylab-projekt i Sveriges mest prestigefyllda tävling inom hållbart samhällsbyggande. Universitetsområdet utmärker sig därmed som ett campus i hållbarhetsmässig framkant.
-
EU-projekt avslutat – konkreta verktyg mot genusbaserat våld inom akademin
En uppsättning konkreta verktyg för att kartlägga, förebygga och åtgärda alla typer av genusbaserat våld vid universitet. Det är resultatet av ett EU-projekt. Sofia Strid, genusvetare vid Örebro universitet har lett den vetenskapliga delen av ”UniSAFE”.