Inför praktiken: Här möter Sport management-studenterna sina framtida arbetsgivare

Studenten Jonathan Thunberg och Jenny Cederlind på Örebro Simallians.

En perfekt chans att lära sig mer om vilka jobb som väntar i framtiden, tycker studenten Jonathan Thunberg, här i samtal med Jenny Cederlind, sportchef på Örebro Simallians.

Praktik, karriär och framtid stod i fokus när representanter från närings- och föreningslivet fick möta studenter från programmet Sport management i ORU Innovation Arena.
– Det här är jättespännande, säger studenten Jonathan Thunberg.

Ett fyrtiotal studenter och arbetsgivare möttes i Labbet, som är en del av ORU Innovation Arena på Örebro universitet, för att lära känna varandra inför att studenterna ska söka praktikplats. Tio organisationer fick först pitcha sina arbetsplatser och berätta om sin verksamhet under två minuter. Sedan kunde studenterna mingla och ställa frågor till arbetsgivarna.

Daniel Schön från Örebro Skateboard pratar med studenter.

Daniel Schön från Örebro Skateboard hoppas att några av studenterna ska vara intresserade av att göra VFU i hans förening.

En av de studenter som tog chansen är Jonathan Thunberg.

– Jag sökte till Sport management för att utbildningen kombinerar två av mina intressen, sport och näringsliv. Men det har varit lite svårt att greppa vilken typ av arbetsplatser som jag kan jobba på i framtiden. Det är jättebra att höra olika arbetsgivare berätta och att kunna mingla runt och ställa frågor, säger han.

Visar på en bredd av möjligheter

Även kurskamraten Vilma Rosengren uppskattar att redan tidigt under utbildningen, genom dagens träff och den kommande praktiken, få en chans att möta arbetslivet, för att få en glimt av vilka karriärmöjligheter som finns.

Studenten Vilma Rosengren

Studenten Vilma Rosengren tycker att det är bra att redan tidigt under utbildningen få koll på vilka karriärmöjligheter som finns efter examen.

– Det är bra att kunna ta reda på vad man vill redan tidigt. Jag tycker att det var roligt att höra om verksamheter och organisationer som har så olika inriktning – allt från klättring till simning. Det känns som att man kan arbeta med mycket olika saker i framtiden och det finns många olika sorters arbetsuppgifter, säger hon.

Värdefullt även för arbetsgivarna

Två personer föreläser inför en publik av studenter.

Mikael Pers och Felicia Söderström på RF-SISU presenterar sin arbetsplats inför studenterna.

Felicia Söderström är hälsopedagog på RF-SISU Örebro län, en av de organisationer som fanns på plats för att prata med studenter från Sport management.

– Det här är ett helt perfekt forum, inte minst för att studenterna ska se vilka olika titlar och arbetsuppgifter som finns. Jag vet ju själv hur det var som student att inte riktigt veta hur arbetsmarknaden ser ut, säger hon.

Vad betyder det för er som arbetsgivare att ta emot och möta studenter från Örebro universitet?

– Väldigt mycket! Vi behöver få in unga människor med ny energi och nya sätt att tänka på. Jag har träffat många studenter här som har ett genuint intresse för idrott och som skulle kunna bli våra framtida anställda, säger Felicia Söderström.

”Studenterna är både nyfikna och pålästa”

Sebastian Wedenberg pratar med två studenter under minglet.

Sebastian Wedenberg på ÖSK Ungdom är själv alumn från Sport management. Han fick möta många nyfikna och pålästa studenter under minglet i ORU Innovation Arena.

Sebastian Wedenberg är verksamhetsutvecklare med inriktning mot handboll och bandy på ÖSK Ungdom.

– Det här är jättespännande och man märker att studenterna är både nyfikna, pålästa och intresserade av att höra vad vi har att erbjuda som arbetsgivare. Studenterna betyder jättemycket för oss, de kommer ju in med ny färsk kunskap. För oss är det väldigt värdefullt att få in studenter på VFU och som extrajobbare, till exempel på våra cuper, säger han.

Robert Svensson pratar inför publik.

Robert Svensson, programansvarig på Sport Management, vill att studenterna ska få en chans att lära sig mer om vilka karriärmöjligheter som finns.

Initiativtagare till eventet är Robert Svensson, programansvarig för Sport management. Han berättar att det finns två syften: dels att studenterna ska få veta mer om de VFU-platser som de kommer att kunna söka till för att göra praktik nästa termin, dels att arbetsgivarna ska få lära känna studenterna.

– Det är jättebra att våra studenter redan tidigt får se vilka möjligheter som finns. Du kan till exempel jobba med allt från folkhälsa på RF-SISU till att vara med och arrangera ett världsmästerskap på Svenska Klätterförbundet eller jobba med laget.se, som bland annat  stöttar föreningar med administration, säger han.

Text och foto: Anna Lorentzon

Sport management är en treårig utbildning som lär dig att planera, organisera, leda och utveckla hållbar, hälsofrämjande och framgångsrik idrott inom organisationer, föreningar, myndigheter och företag.

Utbildningen i innehåller tre perioder av verksamhetsförlagd utbildning, VFU.

Här kan du läsa mer om Sport management.