Nyhetsarkiv 2021
-
Kontroll som stöttar ger goda resultat i internationellt bistånd
En stöttande kontroll som tillåter mellanchefer att reparera misstag. Det fungerar bättre än att kontrollera med tvång visa en doktorsavhandling. – Jag hoppas att chefer kan få insikter om en god arbetsmiljö inriktad på resultat, säger Raymond Ndikumana.
-
Tio forskare skriver krönikor i Nerikes Allehanda - och i ytterligare över 20 tidningar
Tio forskare vid Örebro universitet som turas om att skriva en krönika varje vecka. Det är Nerikes Allehandas julklapp till sina läsare 2021. – Som universitetets rektor är jag mycket glad över att NA erbjudit våra forskare möjligheten att kunna bidra...
-
Samarbete med skolan blev lärobok om hållbarhet - ”Skolmåltiden är så mycket mer än mat”
Mat, skola och hållbarhet. Johanna Björklund har flätat samman de tre och gett ut en bok som fyller en lucka på lärarutbildningen. Först ut är studenterna på förskollärarprogrammet vid Örebro universitet. —För mig är skolmåltiden en så viktig del av...
-
Nytt beslut: Mer digital undervisning på Örebro universitet nästa termin
Örebro universitet kommer att öka andelen digital undervisning i början av nästa år. Orsaken är att man vill minska risken för smittspridning genom att dra ner på antalet personer som vistas på campus samtidigt.
-
Karin Hugelius utsedd till SIGHT Fellow – ska stärka tvärvetenskaplig forskning i global hälsa
Örebroforskaren Karin Hugelius är en av elva forskare som har utsetts till SIGHT Fellow vid Kungliga Vetenskapsakademien – ett karriärutvecklingsprogram i global hälsa. Målet är att stärka och utveckla tvärvetenskaplig forskning inom området och...
-
Rektorsblogg: Årsavslutning
Vi närmar oss slutet av ett år som likt fjolåret präglats av pandemin. Skillnaden är att vi nu har vacciner som snabbt kan vidareutvecklas. Den supersnabba vaccinutvecklingen är en verklig triumf för vetenskapen, vården och samverkan mellan näringsliv,...
-
Två nya excellenta lärare vid Örebro universitet
Jörgen Stenlund och Sabina Du Rietz är senaste tillskottet av excellenta lärare vid Örebro universitet. Ansökningsprocessen till titeln har gett dem tid och möjlighet att reflektera över pedagogik och lärarskapet.
-
Junior Faculty laddar för att samla unga forskare från hela Sverige
Planen är klar - unga forskare i Sverige organiserade i Junior Faculty ska samlas i Örebro hösten 2022. – Tillsammans har vi en möjlighet att påverka universitet, politiker och forskningsfinansiärer, säger ordförande Carolin Zorell.
-
Besked om prostatacancer tar lång tid – forskare ska undersöka effekten av stressen
Besked om prostatacancer dröjer längre än för andra cancerformer. Katja Fall och hennes medarbetare har fått 2,4 miljoner av Cancerfonden för att fortsätta studier om den stress som väntan på besked kan medföra - och vilka följder den kan få.
-
Cybersäkerhet viktigt för att stoppa hackarna – så kan artificiell intelligens hjälpa till
Dataintrång, hackerattacker och IT-relaterade störningar. "Örebro universitet tar nu ett kliv och visar hur AI kan användas för att stärka cybersäkerheten", säger Alberto Giaretta, postdoktor inom datavetenskap vid Örebro universitet.
-
Ny bok om verkligheten bakom rubrikerna om HVB-hem
Ny lagstiftning, fler aktiviteter för klienter och utökade befogenheter för personalen. Det är tre förslag i den nya boken HVB-hem i praktiken. – Bilden i media är mörk – självmord, överdoser, sexuella övergrepp och våld. Samtidigt är det som om vi...
-
Handelshögskolan vid Örebro universitet med i toppskiktet på internationell rankning
Handelshögskolan vid Örebro universitet finns ännu en gång med bland världens bästa handelshögskolor enligt rankningsinstitutet Eduniversal. – Placeringen är ett kvitto på att vårt arbete med kvalitet fungerar, säger Erik Löfmarck, nytillträdd prefekt.
-
Bygger grunden till avancerad hälso- och miljöforskning
Forskare i EU och USA ska bygga en infrastruktur som gör det möjligt att undersöka hur människor påverkas av allt vi utsätts för – det som kallas exposom. Satsningen sträcker sig över 35 år och involverar 17 länder. Örebro universitet är nationell...
-
Studie om T-lymfocyt som möjlig ny behandling får pengar av Cancerfonden
Hos patienter med tarmsjukdomen mikroskopisk kolit ökar en form av lymfocyter i immunförsvaret som normalt motverkar cancer. Elisabeth Hultgren-Hörnquist har fått 1,8 miljoner kronor av Cancerfonden för att undersöka möjligheter till nya behandlingar.
-
Hon ska spåra mikroplastens källor i Örebro - ”Vi måste veta för att kunna agera”
Mikroplasterna finns i sjöar och vattendrag. Anna Rotander, forskare i biologi, har fått 4 miljoner kronor från Formas för att i Örebro spåra partiklarnas ursprung. Vi måste känna till ursprunget för att samhället ska kunna agera effektivt, säger hon.
-
Forskare ska utvärdera Örebros gröna lekmiljöer ur socialt hållbarhetsperspektiv
Skiljer sig barnens lek om de befinner sig i ett grönt leklandskap jämfört med en traditionell skolgård? Vinnova satsar fyra miljoner på ett projekt där Örebro kommun tillsammans med lektor Sara Frödén ska utvärdera Örebros gröna lekmiljöer.
-
Nu kommer antagningsbeskeden inför vårterminen
Idag får alla som anmält sig till vårens kurser och program sina antagningsbesked. Omkring 700 nya studenter börjar studera på ett utbildningsprogram vid Örebro universitet i januari. – Vi planerar i första hand för undervisning på plats på campus, säger...
-
Nya coronaråd: Så påverkas Örebro universitet
Folkhälsomyndighetens nya åtgärder mot smittspridning får effekter även vid Örebro universitet. I det första steget handlar det bland annat om åtgärder för att minska trängsel. Samtidigt förbereds fler beslut från universitetsledningen.
-
Över tre miljoner till forskning för en mer konkurrenskraftig tråddragningsindustri
Joakim Larsson vid Örebro universitet får över tre miljoner kronor från Vinnova för att göra tråddragningsindustrin mer effektiv, konkurrenskraftig och miljövänlig. Detta ska ske genom att se över smörjsystemet – och använda 3D-printade verktygshållare.
-
Grön regnbågslax odlad på insekter får tummen upp i smaktest
En odlad regnbågslax som främst ätit insekter – insekter som i sin tur är uppfödda på svenskt matsvinn. Det är resultatet av ny forskning – som stod på scenen och på menyn på årets julmingel på Restaurang- och hotellhögskolan. – Hållbara produkter som...