Storsatsande Embrace växer med nya investerare och ny vd: ”Jätteviktig injektion”
Johan Rydberg, ny vd, Anton Fahlgren, ny partner, Anna Ragén, vd för Örebro universitet Holding AB, och Henrik Andershed, grundare av Embrace Safety AB.
På bara några månader gick Embrace Safety AB från fem till 20 kommuner som kunder. Framgångarna för bolaget, som grundats av kriminologiprofessor Henrik Andershed och som bygger på forskning från Örebro universitet, har attraherat nya investerare och en ny vd.
– Embrace är något innovativt på en marknad där det inte fanns några andra aktörer, säger Johan Rydberg, ny vd.
Om kommuner hade en bättre överblick av brottslighet och otrygghet skulle det vara lättare att systematiskt sätta in brottsförebyggande åtgärder där de bäst behövs. Det var grunden till den idé som för fyra år sedan fick Henrik Andershed, professor i kriminologi och psykologi vid Örebro universitet, att starta Embrace Safety AB.
Bolaget fick snabbt ett par första kunder, däribland Örebro kommun, och ägnade sedan de första åren åt att utveckla tjänsten. 2020 var det dags att utöka kundstocken på allvar, förklarar Henrik Andershed.
Har växt från fem till 20 kommuner
– Vårt mål i år var att ha en ganska ordentlig tillväxt. Vi ville gå från de fem kommuner vi hade under 2019 till att ha 20 kommuner som använder Embrace, och det nådde vi redan i mars i år.
I och med det har Embrace Safety AB också fått bekräftat att deras lösning fungerar oavsett storlek på kommun. Bolaget har nämligen fått en större spridning, från kunder som Örebro, Västerås, Eskilstuna och flera Stockholmskommuner, till mindre kommuner som exempelvis Degerfors och Karlskoga.
– Vi har hävdat hela tiden att Embrace är relevant oavsett hur stor eller liten kommun man har. Hela vår idé är att effektivisera det brottsförebyggande och trygghetsfrämjande arbetet som bedrivs. Vi levererar inte bara ett IT-system i dag, utan också handledning och utbildning kopplat till det brottsförebyggande arbetet. Det ser vi att kommunerna har ett stort behov av för att komma i gång på ett bra sätt och för att verkligen få effekt av deras brottsförebyggande arbete, säger Henrik Andershed.
I uppstartsfasen har bolaget stöttats av innovationsstödsystemet inom Örebro universitet Holding AB, med bland annat investeringar genom ORU Invest och affärsstöd genom Inkubera. Även företaget Nethouse har investerat i Embrace Safety AB och varit leverantör för att utveckla den tekniska plattformen.
– Holdingbolaget har varit fantastiskt. Embrace hade inte kommit till om inte Holding och innovationsstrukturen på Örebro universitet hade funnits. Det var de som pushade mig till att starta en verksamhet och att det här är en bra idé. De har varit ett väldigt bra stöd längs vägen, med både investeringar och som en trygghet.
Ny fas i Embrace Safetys utveckling
Nu har Embrace Safety AB dock kommit i ett läge där bolaget ser nya typer av utmaningar framför sig, förklarar Henrik Andershed. För att fortsätta växa måste bolaget bli ännu bättre på försäljning och på att knyta till sig ännu fler kommuner.
Därför genomfördes en stor förändring på ägarsidan den sista juli i år. Nethouse säljer samtliga sina aktier i Embrace, medan Holdingbolaget minskar sitt ägande från 25 till tre procent. I stället kliver två nya ägare in: Johan Rydberg, som också blir ny vd och försäljningsansvarig i bolaget, och Anton Fahlgren, som redan nu jobbar som utbildare och handledare.
– Nu har vi fått in en ny partner, Johan Rydberg, som har en lång erfarenhet från företagsvärlden, han har byggt upp och sålt företag och gjort hela den resan. Det är en jätteviktig injektion för oss. Hittills har bolaget drivits av mig mycket, men jag är ju i grunden forskare och inte företagare. Johan är verkligen företagare ut i fingerspetsarna, så han kommer att komplettera bolaget på ett jätteviktigt sätt. Han kommer göra oss ännu mer framgångsrika i att sprida Embrace till fler kommuner och inte minst då verkligen nå vår vision att man i svenska kommuner ska bli mycket effektivare i sitt brottsförebyggande och trygghetsfrämjande arbete, säger Henrik Andershed och fortsätter:
– För mig är det viktigt att vår nye vd också är delägare, så att han känner att bolaget är lika viktigt som jag tycker det är. Det tror jag är betydelsefullt i ett så här litet uppstartsbolag. Anton Fahlgren är också verkligen en nyckelperson för vår utbildning och handledning, så därför är det superviktigt att även han numera är partner.
”Jag ser en väldigt stor potential för Embrace”
Johan Rydberg berättar att han fick upp ögonen för bolagets affärsidé och blev intresserad.
– Embrace är något innovativt på en marknad där det inte fanns några andra aktörer. Jag tror att det är en framtidsbransch, som det på ett personligt plan känns väldigt spännande att få jobba med. Jag tror att jag kan bidra mycket med affärsutveckling för att vi ska nå en ny nivå och gå från vision till handling. Jag ser en väldigt stor potential för Embrace. Jag tror att vi kommer att växa väldigt fort och att vi kommer kunna utveckla nya produkter som breddar vår portfölj och gör oss spännande, säger Johan Rydberg.
För Örebro universitet Holding AB är försäljningen ett skolboksexempel på hur en innovationsresa ska gå till: Holding ska stötta forskarna i uppstartsfasen, men sedan släppa taget när verksamheten börjar ta fart.
– Det är en skolboksresa. Det är intressant eftersom vi har skapat värden för alla inblandade i affären. Vi har kvar ett litet ägande i Embrace eftersom vi tror jättemycket på dem i framtiden. Det ingår i vår nya investeringsstrategi att vi ska hjälpa bolag tills de får externa ägare, men vi känner att vi har lärt känna bolaget väldigt väl och vill fortsätta hjälpa dem framgent med vårt nätverk. Det känns jättekul, säger Hans Sollerman, som är ordförande i Holdingbolagets investeringsråd, och lägger till:
– Jag tror verkligen att Embrace har alla förutsättningar för att bli något riktigt samhällsnyttigt och värdefullt.
Även Nethouse ser att de har haft en liknande roll i utvecklingen av Embrace.
– Vår roll är inte att förvalta aktiekapital, utan vår uppgift är att hjälpa till så att startup-bolagen kan stå på egna ben och sedan lämna över till andra ägare. Vi kommer fortsätta vara en leverantör till Embrace, så vi kapar inte banden, säger João Stoltz, vd för Nethouse, och fortsätter:
– Från vårt perspektiv har det här varit ett oerhört intressant projekt att vara del av. Det är spännande att få utveckla idéer som kommer från forskning till kommersiella produkter, det har lärt oss mycket. Det här har varit ett sätt att lyfta fram Örebro som ett IT-nav i Sverige.
”Känns samhällsviktigt och aktuellt”
Även Henrik Andershed håller med om att de senaste fyra åren har varit en häftig resa – från forskningsidé, till en produkt som hjälper till att göra samhället tryggare.
– Det är jätteroligt och känns dessutom väldigt samhällsviktigt och aktuellt. Det är ett kvitto på att de tankar vi startade med har fungerat. De tidiga kommunerna har hållit på sedan 2016 och de är fortfarande nöjda med systemet och med oss. Det är ingen kommun som slutat använda systemet och det är ju också ett kvitto på att vi gör någonting bra, säger Henrik Andershed.
Läs mer om Embrace: www.embrace-safety.se
Text: Jesper Eriksson
Foto: Embrace Safety AB/Örebro universitet