Robotar kan hjälpa företag i regionen

Robotar som utför tunga och monotona sysslor i jordbruk och industri. Just nu pågår ett projekt på Örebro universitet med målsättningen att utveckla små robotar som ska kunna testas av företag i Region Örebro län.

Två små robotar rör sig fram och tillbaka över golvet i robotlabbet på Örebro universitet, och flyttar burkar från den ena sidan till den andra, utan att krocka. Robotarna kallas skörderobotar, och har utvecklats av det amerikanska företaget Harvest Automation.

– Skörderobotarna kan lyfta upp, flytta och ställa ned små till medelstora objekt, som till exempel tunga krukor. De har sensorer som gör att de inte krockar med saker i omgivningen och de rör sig relativt snabbt, förklarar Nick Shindler, student i robotik på Centrum för tillämpade autonoma sensorsystem, AASS, vid Örebro universitet.

Han jobbar just nu med ett projekt som heter Agtech, som är en del av det större AI.MEE-projektet, ett samarbete mellan Region Örebro län, Alfred Nobel Science Park och Örebro universitet. Målsättningen är att med hjälp av forskning från Örebro universitet utveckla skörderobotarna ytterligare.

Lär robotarna nya sysslor

– Vi öppnar upp robotarna och tillför något som kallas för ett Robot Operating System, ROS, som gör det möjligt att programmera robotarna så att de kan lära sig nya saker. Tack vare att vi använder färdig hårdvara, alltså robotar som redan finns, slipper vi börja från noll och bygga robotar, berättar Nick Shindler.

Bilden visar studenten Nick Shindler vid Örebro universitet.

Nick Shindler är student vid Örebro universitet och jobbar just nu med projektet Agtech.

ROS är en uppsättning av mjukvarukomponenter som hanterar kommunikation mellan bland annat olika plattformar och sensorer. Genom att använda ROS kan man enkelt bygga olika robotapplikationer, och på så sätt ge robotarna nya funktioner.

Charles Grinnell är vd på det Boston-baserade företaget Harvest Automation, som tillverkar skörderobotarna. Han lyfter fram det öppna gränssnittet som en chans att hitta nya användningsområden för skörderobotarna.

Bilden visar Charles Grinnell, vd på Harvest Automation.

Charles Grinnell, vd på Harvest Automation.

– Projektet ger oss också tillgång till spetskompetens och den senaste AI-forskningen vid Örebro universitet. Vi tror att kombinationen av dessa två saker kommer att skapa möjligheter att utveckla vår produkt både för befintliga kunder och också öppna upp helt nya marknader, till exempel inom automatiserade lager eller andra området som vi ännu inte har närmat oss, säger han.

Skapar möjligheter för regionens industri

Inom små och medelstora industrier finns idag en stor efterfrågan på flexibla automationslösningar, menar Anna Töndel, projektledare på Alfred Nobel Science Park.

– Här ser vi att en automatisering av tunga och monotona sysslor i allt från den lilla bärodlingen till mer traditionell tillverkningsindustrin utan krav på stora investeringar skulle vara till hjälp. Projektet öppnar upp möjligheten för flera lösningar och användningsområden i vår region, säger Anna Töndel.

Text, foto och film: Anna Lorentzon

Agtech är ett delprojekt inom AI.MEE, som är ett samarbete mellan Alfred Nobel Science Park, Örebro universitet och Region Örebro län med finansiering från EU:s regionala utvecklingsfond.

Vill du veta mer om projektet, kontakta Anna Töndel på Alfred Nobel Science Park: 073-327 26 87, anna@alfrednobelsp.se.