Rena vatten med restprodukter – forskningsprojekt får 1,7 miljoner
Viktor Sjöberg
Att rena vatten kan vara både kostsamt och energikrävande. Örebroforskaren Viktor Sjöberg har fått 1,7 miljoner kronor från KK-stiftelsen för att undersöka om det går att rena vatten – billigt och effektivt – med restprodukter.
Slagg från framställning av rostfritt stål, förbränningsaskor eller bark. Det är exempel på material som kan gå att använda för att rena vatten.
– Grundämnen som fluor och arsenik används i tillverkningen av ny teknik och vatten som är förorenat av dessa måste renas innan det kan användas eller släppas ut i naturen igen. Det kan vara både kostsamt och energikrävande, säger Viktor Sjöberg, forskare i kemi vid Örebro universitet.
Därför vill han undersöka hur ett antal lätt tillgängliga och billiga restprodukter kan användas för att rena förorenat vatten. Han ska studera restprodukternas sorptionseffektivitet. Med andra ord vilken förmåga till exempel bark har att suga upp giftiga ämnen från vattnet och få dem att fastna. Han ska även undersöka möjligheten att selektivt utvinna de infångade grundämnena.
Projektet sker i samarbete med Outokumpu Stainless AB, DGE mark och miljö AB samt FlexiClean AB och kommer löpa över två år.