Dags för studenter att testa sig för meningokocker – igen
I höstas hjälpte studenter forskare i jakten på meningokocker, bakterier som kan orsaka allvarliga sjukdomar. Nu hoppas forskarna att studenter, som redan testat sig, kommer tillbaka – men också att nya studenter kommer förbi och tar ett halsprov och får en fika.
Kom och testa dig
Campus USÖ 28-29 januari, kl. 9:00-16:00
Prismahuset 4 februari, kl. 9:00-16:00
Långhuset 11-12 februari, kl. 9:00-16:00
Läs mer om hur studien går till
Studien kallas MCbär och är ett samarbete mellan Örebro universitet och Region Örebro län.
Meningokocker är farliga bakterier, som på bara några timmar kan leda till hjärnhinneinflammation med dödlig utgång. Örebroforskarna vill ta reda på hur vanliga bakterierna är i Sverige och varför vissa blir sjuka medan andra klarar sig.
– Det är en enkel provtagning. Vi tar ett prov från svalget och ett från insidan av kinden med bomullspinne, säger Olof Säll, som är infektionsläkare på Universitetssjukhuset i Örebro och doktorand vid Örebro universitet.
I september förra året testade forskarna nästan 1 400 studenter på Örebro universitet. De första resultaten visar att 10 procent av studenterna bär på bakterierna.
Vanligast bland unga vuxna
– Även om det är en farlig bakterie så kan det vara bra att vara bärare. Då har kroppen byggt upp ett skydd och lärt sig hantera bakterierna, säger Olof Säll.
Forskarna vill ta reda på om det finns ett samband mellan att bära på bakterier och funktioner i immunförsvaret, som kan förklara varför har bakterierna utan att bli sjuka.
– Vi har valt att testa studenter eftersom det är vanligast att unga vuxna blir sjuka av bakterien.
– Vi är så glada att så många studenter deltog i studien i höstas. Deras medverkan är ovärderlig och vi hoppas verkligen att de kommer tillbaka nu. Vi hoppas också att studenter som inte tidigare har varit mer kommer och testar sig, avslutar Olof Säll.
Läs tidigare artiklar:
Studenter hjälper forskare i jakten på farlig bakterie
Tio procent av Örebrostudenterna bär på meningokockbakterier
Text: Linda Harradine
Film: Toby Harradine