This page in English

AI möter musik på Örebro universitet: ”Hoppas så frön till innovationer”

Amy Loutfi ler mot kameran.

Amy Loutfi, vicerektor för AI vid Örebro universitet, ser flera vinster med eventet Music Tech Fest. Dels en rolig campusaktivitet för studenterna, dels en möjlighet att skapa innovationer som sedan kan utvecklas vidare på universitetet.

Vad händer när artificiell intelligens möter musik? I helgen får vi svaret, då det internationella fenomenet Music Tech Fest intar Örebro universitet. Under en två dagar lång workshop får artister möta studenter och AI-forskare – med målet att skapa innovation.
– Vi vill skapa aktiviteter som når både studenter och allmänhet, så att fler kan känna att de är delaktiga i resan mot att bygga upp Örebro som en AI-nod i Sverige, säger Amy Loutfi, vicerektor för AI vid Örebro universitet.

Idén till Music Tech Fest, MTF, föddes ur det europeiska forskningsprojektet Roadmap for Music Information Research, som leddes av den digitala innovatören Michela Magas. Tanken var att föra samman musik och teknologi och skapa en kreativ mötesplats för artister, studenter, forskare och innovatörer.

Det första eventet tog plats i London 2012 och har sedan dess turnerat runt i världen, bland annat i USA, Tyskland, Frankrike och Nya Zeeland. 2018 var Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm värd för evenemanget – och nu kommer Music Tech Fest till Örebro.

– Vi på MTF gjorde en intervju med Niclas Molinder från Auddly och Creative House och han sa: “Ni måste komma till Örebro. Det ni gör är så relevant för det som Örebro vill göra.” Han förmedlade kontakt till forskarna på Örebro universitet och vi hittade varandra, säger Michela Magas, MTF:s grundare.

MTF:s grundare är innovationsrådgivare åt G7-ledarna

Michela Magas har under 25 år arbetat med olika former av digital innovation. Hon har bland annat arbetat med Apple, uppfunnit föregångaren till Coverflow som finns i mobiltelefoner och används för att bläddra bland bilder. Hon har också utvecklat nya sätt att söka efter digital musik, vilket resulterade i att hon medförfattade patentet Sonaris, och blivit headhuntad av EU-kommissionen som rådgivare. Hon arbetade som innovationsdirektör för projektet #Musicbricks, vilket blev en testbädd för innovationsrekommendationer för European horizon-programmet. 2017 utsågs Michela till ”European Woman Innovator of the Year” och i dag är hon innovationsrådgivare åt både EU-kommissionen och G7-ledarna.

Michela Magas ler mot kameran.

Michela Magas, grundare av Music Tech Fest, ser fram emot att komma till Örebro: ”Vi är superglada över att få jobba tillsammans med Örebro universitet”. Foto: Nebojsa Babic

Michela Magas tycker att Örebro passar perfekt in i MTF:s koncept.

– På Örebro universitet förstår man vikten av att ta forskningsresultaten och tillämpa dem på verkliga scenarion för att se hur det påverkar oss människor. Det är ett otroligt viktigt förhållningssätt och därför är vi superglada över att få jobba tillsammans med Amy och universitetet, som dessutom har det här nya AI Impact Lab. Impact, alltså vilken effekt forskningen har, är så viktigt. Lösningar på problem är inte till någon nytta om de blir kvar i labbet.

AI Impact Lab, en samverkansplattform inom AI som lanserades av Örebro universitet och Region Örebro län i somras, kommer att vara värd för MTF, som drar i gång på torsdag kväll och avslutas på lördag kväll.

– Ert ekosystem i Örebro är relativt litet, vilket gör att ni bokstavligen kan slå era kloka huvuden ihop och jobba riktigt effektivt. Nivån på den forskning som bedrivs, alla de imponerande grejer som görs på Musikhögskolan och i deras produktionsstudior, samt Creative House – alla de sakerna kommer vi att föra samman, säger Michela Magas.

Hoppas skapa innovationer som kan utvecklas vidare på universitetet

Amy Loutfi, vicerektor för AI vid Örebro universitet, hoppas att MTF ska leda till spännande nya idéer som AI-forskarna och AI Impact Lab sedan ska kunna arbeta vidare med.

– Örebro har ett starkt varumärke när det gäller musik, så därför började man diskutera möjligheten att ta hit eventet. Sedan insåg man att just den här inriktningen – att kombinera musik och tech – passade väldigt bra ihop med den starka AI-kompetens vi har på universitet, säger hon och fortsätter:

– Dels blir det här en rolig aktivitet för våra studenter, där man kan ha skoj men samtidigt göra något som bidrar till kunskapsbildningen. Jag hoppas också att det kommer att skapas några nya, konkreta idéer efter det här eventet, som vi kan ta hand om och driva vidare. Att vi kan så frön till nya forskningsområden eller till och med innovationer.

”Antingen anammar man den nya utvecklingen, eller så blir man utmanövrerad av nytänkare med banbrytande tekniker och system”

Michela Magas menar att öppenheten för ny teknik och AI är en överlevnadsfråga för industrin.

– Det handlar om att utbilda branschen och åstadkomma en attitydförändring. Det vi söker är de aktörer som vill vara teknikens förkämpar, de som fattar vad som krävs. Det är en process och vi förstår att det kommer att ta tid, men det är viktigt eftersom det är de här villkoren som råder på marknaden i dag. Antingen anammar man den nya utvecklingen, eller så blir man utmanövrerad av Uber, Airbnb och andra nytänkare med banbrytande tekniker och system. Så man behöver tänka igenom detta. Det är det vi vill uppnå med MTF.

För Örebro universitet blir Music Tech Fest också ett sätt att visa hur mångsidig AI-tekniken är, förklarar Amy Loutfi.

– Vi är ett väldigt brett universitet, så det är naturligt att vi visar på bredden av hur AI kan tillämpas. Det här blir ett viktigt steg mot vårt mål att kunna kombinera AI med olika ämnen. Vi vill skapa aktiviteter som når både studenter och allmänhet, så att fler kan känna att de är delaktiga i resan mot att bygga upp Örebro som en AI-nod i Sverige.

För mer information, se oru.se/ai-music.

Text: Jesper Eriksson
Foto: Jesper Eriksson och Nebojsa Babic