Jan Olsson ger sin valanalys 10 dagar efter valet
Jan Olsson, professor i statskunskap, är en av 100 forskare som ger sin snabbanalys av valet 2018.
Jan Olsson är en av författarna i ”Snabbtänkt”, en samling kortare analyser av den heta valrörelsen, innan den ens hunnit kallna. – Vi som forskare måste våga kliva ur vår komfortzon, säger Jan Olsson, professor i statskunskap vid Örebro universitet.
I ”Snabbtänkt – Reflektioner från valet 2018 av ledande forskare” som publiceras precis 10 dagar efter valdagen samlas bidrag från 100 forskare. Det är första gången denna typ av snabbanalys av forskare görs i Sverige, en form som redaktörerna kallar ”valkommentar som medeldistanslopp”. Den bärande idén är ett mellanting mellan de dagliga kommentarerna av politiska kommentatorer och ledarskribenter, och forskarnas ”maratonlopp”.
– Valrörelsen har varit lite som en galen karusell som bara snurrade fortare och fortare. Vi forskare är bortskämda med att ha gott om tid men vi måste våga att också vara snabba. Det är inget problem att dela med sig av sina reflektioner, och det går att vara nyanserad utan den vanliga empiriska faktan, säger Jan Olsson som svar på sportfrågan ”Hur känns det?”.
Risk att forskare blir åskådare
Han ser bidragen i ”Snabbtänkt” som lite av deltagande observation, där forskarna i alla fall haft lite tid att luta sig tillbaka och tänka efter. Tiden är en viktig faktor.
– Det finns annars en risk att forskarna blir åskådare som bara tittar på medan demokratin brottas med svåra problem. Den positionen är orimlig, säger Jan Olsson.
Hans bidrag finns med i kapitlet som handlar om valkampanjen och beskriver hur partierna och medierna agerar för att jaga flyktiga väljare i ett rasande tempo. Ett fenomen i kampen om väljarna är vad Jan Olsson kallar preferenskamouflage.
– Förr vågade partierna tänka mer långsiktigt. Nu handlar det om att vara taktisk för att på kort sikt vinna väljare. Följden blir att partierna döljer en del av sin politik, säger han.
I sin artikel ger han en rad möjliga exempel, som att Miljöpartiet vill återställa den tidigare migrationspolitiken, att Vänsterpartiet vill lämna EU och att Centern egentligen prioriterar småföretagens intressen framför svåra klimatbeslut. Hos alla partier finns denna typ av möjligt dolda agendor enligt Jan Olsson.
Siktar mot upplyst förståelse
Medierna spelar en huvudroll i valrörelsen med sitt högt uppdrivna tempo, sin förkärlek för att utse vinnare och förlorare och att ställa till svars, enligt honom.
Jan Olsson har en önskan om ett annat politiskt samtal, med sikte mot en ”upplyst förståelse”.
– Min förhoppning är att allt fler tröttnar på att bli åksjuka och söker efter andra former av mediebevakning som ger utrymmer för reflektion. Det finns idag en del poddar som visar på att det finns en efterfrågan på fördjupning, säger han.
Text och bild: Maria Elisson