Arbetsgivarna slåss om Yvette efter studentuppdraget: ”Ovärderliga erfarenheter”

Karim El Amine och Yvette Molander.

Karim El Amine, Suzuki Garphyttan, och Yvette Molander, student vid Örebro universitet.

Yvette Molander hade inga tidigare erfarenheter av ingenjörsyrket, men tack vare Studentuppdrag fick hon en chans att komma in i branschen – och nu slåss företagen om henne.
– Det var otroligt meriterande, säger Yvette.

Yvette Molander kommer ursprungligen från Stockholm och hann plugga både där och i Skövde innan hon till slut hamnade i Örebro. Efter att ha testat både läkarprogrammet och en utbildning i astronomi, hittade hon rätt med maskiningenjörsutbildningen vid Örebro universitet.

– Jag tycker om lösningar, praktiska saker och att behöva tänka utanför boxen. En kompis tipsade om ingenjörsyrket och då började jag kolla upp vad Örebro universitet hade för utbildningar. Just maskiningenjör var exakt det jag ville göra, allt lät jättekul, säger Yvette Molander.

Nu går hon tredje året på utbildningen. Att hon är den enda tjejen som läser till maskiningenjör har hon inte reflekterat så mycket över, förrän på senare tid.

– Jag har inte tänkt så mycket på det. Det var först på Campusmässan som någon sa: ”Det är ju du som är enda tjejen”, säger hon och fortsätter:

– Det är faktiskt ett säljargument nu när jag söker jobb. Det är inte så att jag vill bli anställd bara för att jag är tjej, men i en mansdominerad bransch är det en fördel att jämna ut skillnaderna. Därför vill många arbetsgivare få in tjejer. 

Gärna nyexaminerad – men helst med två års erfarenhet…

Problemet som många ingenjörsstudenter möter är den klassiska moment 22-situationen: Arbetsgivarna vill gärna ha nyutexaminerade ingenjörer, men de ska helst ha två års erfarenhet.

Av den anledningen blev Yvette Molander intresserad när hon i våras fick se en annons om ett studentuppdrag på Suzuki Garphyttan. Ansvarig för annonsen var Karim El Amine, process- och produktionsingenjör på företaget, som tillverkar avancerad fjädertråd.

Karim har själv erfarenheter av studentlivet vid Örebro universitet, eftersom han tidigare läste just till maskiningenjör där. Efter examen gick han vidare till en mastersutbildning i materialteknik, innan han blev adjunkt och till slut började doktorera. Det sistnämnda avbröt han dock när han under 2017 fick jobb på Suzuki Garphyttan.

– Det dök upp två projekt, som hade mycket med CAD att göra, och då tänkte jag: ”Här vore det bra med en student som kan hjälpa till”. Jag har ju gått maskiningenjör på Örebro universitet och fick läsa en CAD-utbildning, så jag vet att alla studenter kan göra det, säger Karim El Amine.

Han hade fått information om StudentUppdrag på Campusmässan och vände sig till Rebecca Wrigby, som är ansvarig där. När Yvette Molander svarade på ansökan klickade det direkt och i mars började hon sitt studentuppdrag.

– Jag vill gärna släppa de här projekten så det var viktigt att Yvette kunde vara självständig. Det första projektet hade jag hunnit börjat lite med, så det fick jag sätta in henne i. Det andra projektet skötte hon helt själv, där fick hon uppdatera mig i stället. Det gick fort, det kanske tog ett par veckor, sedan var hon helt självständig, säger Karim El Amine och lägger till:

– Det var jättebra. Vi såg direkt att Yvette var jätteduktig på CAD och att hon kämpar och vill göra saker.

Se filmen om Yvette Molanders studentuppdrag

 

Karim El Amine berättar att Yvettes kompetens var något som Suzuki Garphyttan saknade.

– Vi har ingenjörer som kan grunderna i CAD, men ingen är specialiserad. Tidigare har vi skickat layouter till externa företag, men det blir både dyrare och tar längre tid. Ibland kanske man sitter och försöker göra det själv, men då tar det ännu längre tid.

Yvette kastades rakt in i hetluften. Ett av projekten hon fick ansvar för var ett planerat underhåll som skulle ske under de få sommarveckor som produktionen stängs ned. Då står mycket på spel.

– Då är vi tvungna att kunna lita på hennes mått, är de fel så blir det fel, säger Karim.

Men måtten stämde och underhållet gick enligt plan. Suzuki Garphyttan var så nöjda med Yvette att de ville ha henne kvar, men vid det laget hade ett annat företag redan snappat upp henne.

– Hon var till stor hjälp. Jag hade inte kunnat göra allting själv. Hade det inte varit för Yvette hade många projekt fortfarande inte varit klara och de saker hon har gjort har varit jätteviktiga för oss. Jag ville ha ännu mer hjälp av henne, men ”tyvärr” så fick hon jobb på Epiroc, skrattar Karim El Amine.

Yvette Molander upplever att studentuppdrag var precis lika värdefullt för henne.

– När man sitter och håller på med något teoretiskt i skolan så har det liksom ingen riktig betydelse, här vet man att det man gör har en direkt effekt på ett företag. Det ger ovärderliga erfarenheter.

Yvette Molander.

Efter sitt studentuppdrag på Suzuki Garphyttan fick Yvette Molander jobb på Epiroc.

Fick jobb direkt på Epiroc

Hon avslutade sitt uppdrag hos Suzuki Garphyttan i juni och gick direkt vidare till ett sommarjobb på Epiroc. Det tog slut i augusti, men efter bara några veckor hade hon skrivit på en deltidsanställning hos Epiroc där hon nu jobbar 25 procent.

– Det känns skönt. Med tanke på att jag inte hade någon erfarenhet och inte känner någon ingenjör eller några företag sedan innan, så är det här en bekräftelse på att man gör någonting rätt, säger Yvette Molander.

Karim El Amine och Suzuki Garphyttan är inställda på att utnyttja StudentUppdrag igen, men får alltså se sig om efter en ny talangfull student.

– Vi får se om vi kan hitta någon som är lika duktig som Yvette.

Text: Jesper Eriksson
Foto och film: Anna Lorentzon

Om StudentUppdrag

StudentUppdrag jobbar för att matcha arbetsgivare och studenter med kvalificerade uppdrag under studietiden.
Genom att hyra en studentkonsult får arbetsgivaren tillgång till rätt kompetens och långsiktig kompetensförsörjning.