Dags att skydda grundlagar och demokrati
Joakim Nergelius
- Vi behöver skydda våra grundlagar i Sverige innan det blir sämre tider, säger professor Joakim Nergelius i ett seminarium anordnat av Centerpartiet i Almedalen.
- I Sverige har debatten om att skydda grundlagarna inte varit aktiv de senaste 50 åren men det är nu, när tiderna är bra, som vi ska titta på vad vi behöver göra, säger Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap vid Örebro universitet och en av Sveriges främsta experter på konstitutionell rätt.
- Det är ofta inte förrän problemen kommer som debatten kommer igång, säger Per-Ingvar Johnsson, talesperson i konstitutionella frågor i Centerpartiet som medverkade i seminariet.
I Ungern, Polen och Turkiet har makthavarna argumenterat för att landet behöver skydda sig mot fiender. Ledarna har fått mer makt genom att ändra och manipulera grundlagarna.
Ändring 2010
- USA däremot har en starkare konstitutionell tradition. När presidenten nu letar fiender både inom och utanför landets gränser har USA en maktdelning som skyddar landet och demokratin bättre, säger Joakim Nergelius.
2010 ändrades Sveriges grundlag och ändringen gav domstolarna större självständighet. Det var bara Sverigedemokraterna som röstade nej.
- Den ändringen var viktig men vi skulle kunna göra mer. Ett sätt att skydda grundlagarna är att helt enkelt göra dem svårare att ändra – att till exempel kräva kvalificerad majoritet. Ett annat sätt är att ytterligare stärka domstolarnas ställning.
- Inställningen i Sverige har varit lite för idylliskt, säger Joakim Nergelius.
Text och foto: Linda Harradine