Plats på scen för forskarna
För andra året i rad arrangerar Örebro universitet en tävling mellan forskare - Forskar Grand Prix. På bara tre minuter ska forskaren berätta om sin forskning på ett så fängslande, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt. Publiken och en jury bestämmer tillsammans vem som vinner – vem som varit bäst på att presentera sin forskning.
Forskar Grand Prix äger rum i Örebro fredagen den 27 september. Vinnaren går sedan vidare till en nationell final i Stockholm den 5 december.
– Vi vill öka intresset för kunskap och forskning. Vi hoppas att Forskar Grand Prix kan locka även dem som annars inte brukar gå på arrangemang som handlar om forskning, säger Anna-Karin Frih, projektledare för Forskar Grand Prix i Örebro.
3 minuter – 8 forskare – 1 vinnare
I en inledande rond har forskarna tre minuter på sig att presentera sin forskning. De tre tävlande som får högst poäng från juryn och publiken går vidare till rond två där de har fem minuter på sig att utveckla sin presentation. Vinnarna av varje deltävling möts sedan i en nationell final.
– Alla tävlande blir coachade i presentationsteknik och berättande för att kunna göra så bra framträdanden som möjligt. Juryn bedömer såväl framförandet som strukturen och innehållet, säger Anna-Karin Frih.
Efter tävlingen i Örebro finns det dessutom en möjlighet att mingla med forskarna och få reda på mer om universitetets forskning.
– Vi vill skapa mötesplatser där allmänhet och forskare kan samtala om hur forskning berör oss alla i vår vardag, säger Anna-Karin Frih, som även är projektledare för ForskarFredag.
ForskarFredag i över 30 länder i Europa
Forskar Grand Prix är en del i vetenskapsfesten ForskarFredag som arrangeras på ett 30-tal orter i Sverige den 27 september. Örebro universitet kommer som en del av ForskarFredag dessutom att låna ut forskare till skolor under hela vecka 39.
– Barn och unga är en viktig målgrupp för oss. Vi har forskare till utlåning som kan berätta om sin forskning och dessutom om livet som forskare. Vad gör en forskare? Hur blir man forskare? Det finns många frågor som söker svar, säger Anna-Karin Frih.
ForskarFredag och Forskar Grand Prix samordnas av Vetenskap & Allmänhet och genomförs med stöd av EU-kommissionen, Vetenskapsrådet, VINNOVA samt forskningsråden Forte och Formas. Det är en del av EU-kommissionens Researchers' Night, ett evenemang som firas den fjärde fredagen i september varje år i över 30 länder i Europa.
Text: Linda Harradine