Diskuterade bistånd till anti-censurprogram
Händelserna i Nordafrika och betydelsen av sociala medier som fungerar även om totalitära regimer försöker släcka ned dem har gett Walid Al-Saqaf, doktorand vid Örebro universitet, och hans verksamhet stor uppmärksamhet. Nyligen var Walid med på ett möte hos biståndsminister Gunilla Carlsson (M) om hur svenskt bistånd ska kunna användas till informations- och kommunikationsteknologi för att stärka frihet och demokrati i utvecklingsländer.
Drygt tiotalet personer med idéer om det här och Walid fick tillfälle att berätta om sitt projekt och behovet av ytterligare resurser för att gå vidare med det.
– Vi fick först presentera våra olika projekt och sedan blev det en diskussion om dem, berättar Walid Al-Saqaf. Jag berättade om min bakgrund i Jemen, hur jag blev blockerad från olika webbsajter och därmed ett offer, liksom många andra är i mitt hemland.
Det var det här som fick Walid att sätta igång arbetet med Alkasir, programmet som är till för att bryta censuren och öppna internet på ställen där det blockeras. I Europa har vi svårt att inse alla problem som är förknippade med det här.
Många svårigheter
– Många människor som levt under förtryck är uppgivna. Många har svårt att använda datorer, det är språksvårigheter, bristande datakunskaper och det finns risker att använda förbjudna sajter.
Han beskriver sitt arbete som att bygga en bro mellan sitt folk och omvärlden, han har gjort sitt program lättanvänt på både engelska och arabiska, han har anpassat programmet så att det fungerar även när nätkapaciteten är låg och när datorerna inte är av senaste modell.
– Som det är nu klarar mitt program högst 1 000 användare per dag och kapaciteten måste öka. Det används i många länder och just i dag larmade Alkasir att en internetserver i Algeriet hade blockerat facebook.com. Nu kan algerier använda sig av Alkasir för att komma runt den blockeringen.
Stora behov
Behovet är bättre servrar, resurser att förbättra programmeringen, större minnen och bättre hårdvaror. Walid skulle också gärna se mera forskning kring det här och för egen del ha mer tid till projektet.
– Jag skulle också vilja kunna skicka så kallade Targetmessages över nätet för att informera om möjligheterna att komma runt censuren där det behövs.
Han föredrar att projektet får fortsätta att utvecklas utan att kommersialiseras.
– Då måste man arbeta med att skapa vinster åt aktieägare och det kan skapa nya problem, säger han.
Mötet hos ministern gav inga löften om några pengar till Alkasir, men det gav Walid Al-Saqaf kontakter och kanske lite hopp om framtiden. Han har nu blivit inbjuden till ytterligare ett möte, den här gången med Sida, för fortsatta diskussioner om hur informationsteknologin kan stärka en demokratisk utveckling.
Text Lars Westberg