Ny studie: Astma och allergi kan orsakas av förändringar i moderkakan

Maria Lodefalk.

Vården kan redan nu dra nytta av kunskap från forskningen, menar överläkare och forskare Maria Lodefalk.

Förändringar i moderkakan kan öka risken för att barn utvecklar astma och allergier. Det visar ny forskning från Örebro universitet.
– Vi barnläkare borde intressera oss mer för moderkakans möjliga betydelse för barnet efter födseln, säger forskaren Maria Lodefalk.

Maria Lodefalk är docent i medicinsk vetenskap vid Örebro universitet och överläkare i barn- och ungdomsmedicin vid Universitetssjukhuset i Örebro. Hon har tillsammans med bland andra Zaki Bakoyan, tidigare läkarstudent vid Örebro universitet och numera läkare i Falun, publicerat en studie som bygger på en genomgång av 19 tidigare studier med omkring 13 000 barn.

Studien visar att barn som föds för tidigt har cirka tre gånger så hög risk att drabbas av astmarelaterade problem om det finns inflammation i fosterhinnor och moderkaka. Det gäller utöver den ökade risk för lungsjukdom som är kopplad till själva prematuriteten.

När det gäller fullgångna barn såg forskarna ett samband mellan ovanligt tunga moderkakor och ökad förskrivning av astmaläkemedel under barnets första levnadsår.

Sambanden är statistiskt säkerställda, men Maria Lodefalk betonar att forskarna ännu inte vet säkert att det är förändringarna i moderkakan som direkt eller indirekt ger upphov till astma eller allergi hos barnet.

– Det är nästan omöjligt att göra sådana studier som krävs för att bevisa orsakssamband när det gäller gravida kvinnor. Men med tanke på resultatet tycker jag att vi barnläkare borde intressera oss mer för moderkakans möjliga betydelse för barnet efter födseln, säger hon.

Kan leda till nya rutiner för vården av nyfödda

Det är känt sedan tidigare att atopiska sjukdomar som astma och allergier i vissa fall börjar utvecklas redan under fosterstadiet.

En rimlig förklaring till de nya fynden kan vara att en inflammation i moderkakan och fosterhinnorna triggar en inflammation hos fostret som finns kvar och riskerar att skada barnets lungor eller påverka immunsystemet även efter födseln, menar Maria Lodefalk.

Det är kunskap som vården redan nu kan dra nytta av.

– Om vi vet att förändringar i moderkakan kan innebära en högre risk för astma, kan vi följa upp barn som föds både för tidigt och efter inflammation i fosterhinnor och moderkaka mer noggrant. Att väga alla moderkakor och skicka dem för analys vid oklarheter kan också vara en enkel och effektiv åtgärd, säger Maria Lodefalk.

Hon betonar att det behövs fler studier för att förstå hur förändringar i moderkakan kan påverka barnets hälsa.

– Det skulle också vara intressant att undersöka om specifika behandlingar efter födseln kan minska risken att barn som föds med inflammation utvecklar astma, säger Maria Lodefalk.

Moderkakan är ett tillfälligt organ som utvecklas i livmodern under graviditeten. Den förser fostret med syre och näring, transporterar bort avfallsprodukter och fungerar som en barriär mot vissa infektioner. Den producerar även hormoner som är viktiga för graviditeten, kvinnan och fostret.

Nästan 40 procent av alla svenskar lider av astma eller någon form av allergi. Astma och allergier kan orsakas av en kombination av genetiska faktorer och miljöfaktorer. Att undvika rökning och luftföroreningar är ett sätt att minska risken för astma och allergier.

Här kan du läsa den vetenskapliga artikeln i Pediatric Allergy and Immunology

Text: Anna Lorentzon
Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län