Nobelveckan 2024: ”Forskarna löste av en av de stora utmaningarna inom biologin”
Årets Nobelpris i kemi belönar två upptäckter. Den ena har gjort det möjligt att bygga nya proteiner. Den andra har med hjälp av en AI-modell klarat av att förutspå proteiners komplexa strukturer.
På Örebro universitet kombinerar forskarna Marcus Krantz och Pedro Zuidberg dos Martires biologi och AI för att förstå hur celler fungerar.
Vad tycker ni är mest spännande med årets Nobelpris i kemi?
Forskarna löste av en av de stora utmaningarna inom biologin. Proteiner består av långa kedjor av 20 olika typer av byggstenar men i naturen framträder de bara som snyggt hopvikta bollar. Hur de viks i tre dimensioner avgör hur de fungerar. Vilken form en viss proteinkedja skulle anta var ett fullständigt mysterium och ansågs ligga flera decennier bort från att lösas.
Nobelpriset är också ett erkännande av den artificiella intelligensens potential att bidra till vetenskapliga genombrott. Det är en manifestation av ett paradigmskifte som just nu pågår inom vetenskapen.
Hur påverkar denna kunskap samhället?
Det påverkar främst utveckling av läkemedel. När vi vet hur molekyler ser ut och fungerar i tre dimensioner kan vi förutsäga hur de interagerar med och reagerar på andra molekyler – och även på läkemedel. Att känna till proteiners strukturer möjliggör därför en mer rationell läkemedelsdesign.
Lika viktigt är att detta förbättrar vår grundläggande förståelse av biologin och sjukdomsmekanismer – och hur man kan förklara skillnader mellan olika individer. Slutligen ger det en mer nyanserad syn på AI som ett verktyg för att främja vår förståelse inom andra områden.
Vilka kopplingar finns det till forskning vid Örebro universitet?
Örebro universitet har en stark AI- och robotikforskning och universitetet arbetar aktivt för att koppla denna expertis till andra discipliner för att gemensamt lösa problem. Vår forskning som använder AI för att förstå hur celler fungerar är ett exempel på detta. På lång sikt skulle AI kunna användas för att avgöra vilka läkemedel som fungerar på olika patienter – och vilka som bör undvikas.
Nobelpriset i kemi 2024 går till David Baker, som har lyckats med det nästan omöjliga konststycket att bygga nya proteiner. Demis Hassabis och John Jumper har med hjälp av en AI-modell löst ett 50 år gammalt problem: att förutspå proteiners komplexa strukturer. Potentialen i dessa upptäckter är enorm. (Källa Nobelstiftelsen)
Marcus Krantz, forskare i systembiologi vid Örebro universitet och Pedro Zuidberg dos Martires, biträdande lektor inom datavetenskap vid Örebro universitet, kombinerar biologins kunskapsmodeller med AI för att förstå hur celler fungerar. Det slutgiltiga målet är att ta fram en modell som kan anpassas till varje patient.
Läs mer: De förenar AI och biologi för en ny väg mot personliga behandlingar i vården
Nobelvecka 2024 - tidigare artiklar
-
Nobelveckan 24: ”Institutioner avgörande för ländernas välstånd”
Årets Nobelpris i ekonomi till Alfred Nobels minne belönar forskning som visar orsaken till skillnader i välstånd mellan nationer. Thomas Denk, professor i statskunskap vid Örebro universitet, forskar om hur nya stater skapas.
-
Nobelveckan 2024: “Hjälper oss att förstå vilka riskfaktorer som leder till sjukdom”
Årets Nobelpris i medicin belönar upptäckten av mikroRNA och den mekanism som styr våra geners aktivitet. Hanna Östling, läkare vid Universitetssjukhuset i Örebro och doktorand vid Örebro universitet, forskar om hur mikroRNA fungerar i moderkakan.
-
Nobelveckan 2024: "Nobelpriset speglar de förväntningar som finns kring AI just nu"
Årets Nobelpris i fysik lyfter fram upptäckter som möjliggör maskininlärning med artificiella neuronnätverk. Denis Kleyko har undersökt hur idéer från kognitiv neurovetenskap har påverkat utvecklingen av artificiell intelligens.
-
Nobelveckan 2024: "En viktig påminnelse om de fasansfulla effekterna av kärnvapen"
Nobels Fredspris 2024 sätter fokus på de mest destruktiva vapen som världen skådat – kärnvapen. En påminnelse som är mer aktuell än någonsin, enligt Märta Johansson, forskare i rättsvetenskap vid Örebro universitet.
-
Nobelveckan 2024: "Han Kang är en ovanlig Nobelpristagare i litteratur"
Årets Nobelpristagare i litteratur hyllas för sin intensiva, poetiska prosa som konfronterar historiska trauman och blottlägger livets skörhet. Samtidigt gör Han Kangs relativt unga ålder henne till en ovanlig Nobelpristagare, enligt Moa Marken,...