”Mediebilden av romer legitimerar rasism”
Genom att problematisera bilden av hur romer framställs i media och på sociala medier går det att skapa förändring, säger Petre Breazu.
Rasism och främlingsfientlighet mot romer uttrycks subtilt i traditionella rumänska medier. Men på sociala medier tar sig rasismen mer extrema former. Det visar en avhandling av Petre Breazu, doktor i medie- och kommunikationsvetenskap.
I sin avhandling har Petre Breazu undersökt hur romer skildras i rumänska tidningar, tv-nyheter och sociala medier sedan landets EU-inträde 2007. Hans analyser visar att rasism och främlingsfientlighet mot romer tar sig olika uttryck på olika plattformar.
I traditionell media, som tidningar och nyheter i TV, uttrycks rasismen mer subtilt och dolt.
– En nyhet om hur romer vräks från sina bostäder kan till exempel illustreras med en bild av vänliga poliser som hjälper människor som promenerar i solskenet, samtidigt som Amnesty rapporterar om att kvinnor, män och barn jagades bort av hundar medan en bulldozer rev deras hem, berättar Petre Breazu.
– Våldet mot romer suddas ut både i språkbruket och visuellt. Orsaken är förstås att vi lever i en tid av politiskt korrekthet, där medierna vill undvika anklagelser om rasism.
Extrem rasism i sociala medier
I sociala medier når rasismen däremot helt andra nivåer. Här handlar det ofta om ett extremt verbalt våld och krav på hårda tag mot romer, enligt Petre Breazus analyser. Ibland förkläds rasismen med humoristiska inslag.
– Romer liknas vid djur eller avföring, på ett sätt som ska låta som ett skämt. På samma sätt kan en uppmaning till etnisk rensning uttryckas på ett humoristiskt sätt, säger Petre Breazu.
Han menar att den negativa bilden av romer har funnits i media under så pass lång tid, att den har blivit normaliserad. Detta gäller särskilt i Rumänien, där främlingsfientlighet och rasism mot romer har frodats i århundranden.
– Jag har själv vuxit upp i ett område i Rumänien där det fanns en stor romsk befolkning, och för mig är det självklart att det finns en stor mångfald även bland romerna, både när det gäller utbildning, socioekonomisk status, ambitionsnivå och sociala vanor. Men den mångfalden skildras sällan i media.
Förändring är möjlig
Därför menar Petre Breazu att de traditionella medierna har ett stort ansvar när det handlar om hur romer framställs i tidningar och på TV. Han menar också att det behövs fler oberoende organ som kan granska medierna och avslöja den dolda rasismen.
– Vi vet att rasism, i likhet med andra former av diskriminering, kan utmanas och motarbetas. Här hoppas jag att min forskning ska hjälpa till. Genom att problematisera bilden av hur romer framställs i media och på sociala medier går det att skapa förändring, säger Petre Breazu.
Text: Anna Lorentzon
Foto: Jesper Mattsson