Läkarprogrammet firar tio år – över 500 nya läkare har examinerats

Åtta läkarstudenter utanför Campus USÖ. Bilden är från 2016.

Så här såg det ut 2016, när de första läkarstudenterna tog examen vid Örebro universitet. Den här veckan firar ytterligare ett femtiotal läkarstudenter sin examen.

Den här veckan är det fem år sedan de första läkarstudenterna examinerades vid Örebro universitet – och Läkarprogrammet fyller också tio år i år.
– Jag är väldigt nöjd både med utbildningen och mitt yrkesval, säger Suliman Pazhman, en av de första studenterna på läkarutbildningen i Örebro och numera läkare på Universitetssjukhuset i Örebro.

Det krävdes tre ansökningar innan dåvarande Högskoleverket äntligen gav Örebro universitet tillstånd att starta det som skulle bli Sveriges sjunde läkarutbildning. I januari 2011 började de första studenterna på Läkarprogrammet i Örebro.

Ann-Sofi Duberg.

Ann-Sofi Duberg.

– Det var spännande och kändes viktigt för universitetet, men även för kommunen och regionen. Dåvarande rektor, programansvariga och många medarbetare arbetade hårt för att få ansökan godkänd och sedan för att sjösätta programmet. Den första kullen studenter blev förstås särskilt uppmärksammade, till en början var det ju inte så många studenter på programmet, säger Ann-Sofi Duberg, som numera är programansvarig för Läkarprogrammet och som under de första åren träffade studenterna som handledare på Infektionskliniken.

Fint bemötande på klinikerna

Jessica Tikkala och Suliman Pazhman tillhör båda första kullen läkarstudenter vid Örebro universitet. De var med i den film som gjordes till ett reportage om den första avgångskursen (se filmen här nedan) och vi har nu sökt upp dem igen.


– Det jag minns bäst från utbildningen är att man fick ta del av så mycket kunskap. Jag kan ibland sakna att få sitta i skolbänken och insupa kunskap och erfarenhet från andra. Vi var ju först ut i Örebro, så mycket har säkert redan hunnit modifieras, men utbildningen kändes genomtänkt och vi var väldigt väl bemötta på klinikerna, säger Jessica Tikkala.

Efter studierna gjorde hon sin allmäntjänstgöring (AT) på Åland, där hon har valt att stanna kvar. Nu jobbar hon som allmänläkare på en privat läkarstation i Mariehamn.

– Jag har möjlighet att forska en dag i veckan och ägnar det åt den fästingburna sjukdomen TBE. Åland är ett högendemiskt område beträffande fästingburna sjukdomar och här finns stora möjligheter att forska på dessa. Tanken är jag ska specialisera mig inom mikrobiologi, säger hon.

Jessica Tikkala på sitt jobb.

Jessica Tikkala pendlade från Stockholm till Örebro under hela utbildningen. ”Jag kan definitivt rekommendera Läkarprogrammet i Örebro, men jag skulle inte rekommendera att pendla från Stockholm. Jag är så glad att jag kan cykla till jobbet nu”, säger hon.


Mycket praktik – möter patienter redan första terminen

Suliman Pazhman jobbar nu på Universitetssjukhuset i Örebro, där han specialiserar sig inom neurologi.

– Jag fick upp ögonen för neurologi under min AT i Karlskoga och gillar att det är lite som ett detektivarbete. Det handlar mycket om klinisk diagnostik och är mindre beroende av röntgen och provtagning. Man letar efter spår och tecken på kroppen för att ställa en diagnos. Det bästa med jobbet är att jag känner att jag faktiskt gör skillnad, berättar han.

Även Suliman Pazhman minns utbildningen i Örebro med värme.

– Vi som tillhör första kullen blev som ett kompisgäng och jag upplever att vi fick var med och påverka väldigt mycket, de lyssnade på oss. Det bästa med utbildningen i Örebro tycker jag är att den innehåller så mycket verksamhetsförlagt utbildning (VFU). Vi fick komma ut  och jobba i vården och möta patienter redan under första terminen, vilket gör att du tidigt inser vad yrket går ut på.

Suliman Pazhman på sitt jobb.

När Suliman Pazhman tog examen drömde han om att bli lagläkare för det italienska fotbollslaget Juventus. ”De har nog ingen nytta av en neurolog i laget, men jag kommer definitivt att resa dit och följa mitt lag från läktaren”, säger han.


Utbildningen underlättar rekrytering – och stärker forskningen

Den här veckan examineras 52 studenter från Läkarprogrammet i Örebro. Det innebär att ungefär 515 nya läkare har examinerats vid Örebro universitet de senaste fem åren.

– Läkarutbildningen i Örebro har haft en stor betydelse för våra möjligheter att rekrytera unga läkare som AT- och ST-läkare inom Region Örebro län. Samma signaler kommer också från våra samverkanspartners, till exempel i Region Värmland. Genom samverkan med universitetet har också den kliniska forskningen stärkts, vilket utvecklar vården både idag och i morgon, säger Mats G Karlsson, forsknings- och utbildningschef på Region Örebro län.

Text: Anna Lorentzon
Foto:  Kicki Nilsson, Elin Abelson och Privat
Film från 2016: Maria Elisson och Linda Harradine