Forskning i Örebro bidrar till kunskap om kvinnors hälsa i Moçambique
Sexuellt överförda sjukdomar drabbar särskilt kvinnor i Moçambique. Alice Manjate och Lucília Trindade Lovane Matias bidrar med sina doktorsavhandlingar vid Örebro universitet till fördjupad kunskap som konkret kan förbättra förebyggande arbete och vården i hemlandet.
Sexuellt överförbar smitta är ett stort hot mot kvinnors hälsa i Moçambique. Nu visar forskning knuten till Örebro universitet på sätt att förbättra diagnoser och vård.
Alice Manjate som disputerat i medicin vid Örebro universitet visar att dagens metoder kan leda till överbehandling med antibiotika. Lucília Trindade Lovane Matias, disputerad i biomedicin, har studerat kopplingen mellan HIV och cancer.
Båda har delat sin tid som doktorander mellan Örebro universitetet och universitetet i hemstaden Maputo. Deras studier har finansierats av Sida, som en del i ett 20-årigt program för att stärka den vetenskapliga kompetensen i Moçambique.
En studie visar att symtom är grunden för diagnoser.
– Många gånger blir det fel eftersom flytningar i underlivet inte behöver var tecken på allvarliga fel och personalen inte har resurser att fastställa orsaken. Konsekvensen kan bli överbehandling med antibiotika vilket ökar risken för multiresistens, säger Alice Manjate.
Täcker inte akuta HIV-infektioner
I Moçambique är över 12 procent av invånarna HIV-smittade. Alice Manjate visar i en andra delstudie i avhandlingen att de metoder som används i Moçambique idag inte upptäcker akuta HIV-infektioner.
– Det är viktigt att kunna ställa rätt diagnos för att kunna rikta förebyggande insatser mot rätt grupper, säger hon.
Lucília Trindade Lovane Matias har i sin doktorsavhandling undersökt kopplingen med HPV, humant papillomvirus, och livmoderhalscancer, som är världens fjärde vanligaste form av cancer och som orsakar många kvinnors död. Orsaken till livmoderhalscancer är främst långvariga HPV-infektioner. Hon har även tagit hänsyn till HIV-infektioner.
– Jag hade inte kunnat göra analyser av proverna från kvinnor i Moçambique hemma eftersom vi inte har den labb-utrustning som krävs, den utrustning som finns i västländer. Jag har också arbetat med en enklare metod för att upptäcka livmoderhalscancer, ett arbetssätt som är anpassat efter möjligheterna i Moçambique, säger Lucília Trindade Lovane Matias.
Saknas resurser
Lucília Trindade Lovane Matias fortsätter nu sitt arbete i Maputo, precis som Alice Manjate. Om deras förslag till att förbättra i första hand primärvården blir verklighet eller inte handlar om resurser. Idag räcker läkarna inte till för att möta behoven och det saknas till och med undersökningsrum.
Det främsta syftet med att doktorander från Moçambique kommer till Örebro är att de ska kunna få stöd, både med handledning och tillgång till laboratorier.
– En tanke med detta program för att stärka kompetensen är att de som nu disputerat kan handleda kommande doktorander i Maputo, säger Sören Andersson, professor i medicin vid Örebro universitet som varit huvudhandledare för både Alice Manjate och Lucília Trindade Lovane Matias.
Han lyfter också fram en ömsesidig nytta med samarbetet:
–Båda parter tjänar på detta vetenskapliga samarbete. Sexuellt överförda sjukdomar finns över hela världen. Här i Sverige har vi mer klamydia men mindre HIV än i Moçambique, men problemen är till del likartade. Mer kunskap och bättre metoder är bra för hela världen, säger Sören Andersson.
Samarbetet mellan Sverige och Moçambique finansieras av Sida. Det har pågått i över 20 år och började med doktorandutbildningar inom sexuellt överförda infektioner (STI), i början syfilis för att sedan gå över till HIV och nu även andra STI som gonorré och HPV. Doktoranderna delar sin tid mellan hemlandet och Örebro universitet.
Programmet innefattar förutom medicin och biomedicin också naturvetenskap, jordbruk och samhällsvetenskaper. Andra länder har tillkommit som samarbetspartners under åren, bland andra Sydafrika och Portugal. Eduardo Mondlane University i Maputo nu har kompetens att examinera doktorander. Detta har varit en bärande långsiktig målsättning med programmet.
Under åren har ungefär ett 100-tal doktorander examinerats. En rad masterstudenter är också redo för examen.
Text: Maria Elisson
Foto: Maria Elisson