Forskare utvecklar robot som dödar virus och bakterier
Forskare vid Örebro universitet utvecklar en robot som tar död på covid-19 och andra virus med hjälp av UVC-strålning.
– Målet är att vem som helst ska kunna bygga en robot, och sedan använda den mjukvara vi utvecklat, säger forskaren Andrey Kiselev.
Ultraviolett strålning
UV-strålning är elektromagnetisk strålning med en våglängd kortare än det synliga ljusets. Det finns tre olika varianter, och den mest energirika är UVC-strålning. Solens UVC-strålning når inte jordytan eftersom den absorberas av atmosfären, men den används i till exempel speciallampor för att döda bakterier.
Städroboten har tagits fram genom AI.MEE-projektet sp00tn1k-clean som drivs av Alfred Nobel Science Park i samarbete med Örebro universitet och Region Örebro län med finansiering från Europeiska regionala utvecklingsfonden.
Forskarna André Potenza och Andrey Kiselev vid AASS (Centrum för tillämpade autonoma system) utvecklar roboten tillsammans. Målet är att erbjuda ett robotsystem med öppen källkod som är enkelt att bygga. De flesta komponenter går att köpa i en teknikbutik, andra är specialgjorda i en 3D-skrivare med miljövänliga material.
Tar död på virus
Städroboten är en så kallad telepresence-robot, som är uppkopplad på ett trådlöst nätverk och går att fjärrstyra via dator eller mobiltelefon. Den är tänkt att användas på sjukhus och i andra miljöer som behöver desinficeras. Med hjälp av UVC-ljus tar roboten död på virus, bakterier och andra mikroorganismer som kan orsaka sjukdomar.
– Eftersom UVC-ljus är skadligt för alla organismer – även människor – är det en fördel att kunna använda en robot som inte kräver fysisk närvaro av människor i desinficeringsprocessen, säger André Potenza.
Skadlig strålning
Roboten fungerar helt autonomt, och den kan också fjärrstyras med hjälp av flera sensorer och kameror. När roboten presenterades på en demovisning i Teknikhuset på Örebro universitet använde forskarna vanliga lysrör – just eftersom UVC-strålningen är skadlig.
Andrey Kiselev hoppas nu att roboten ska kunna användas i flera olika sorters miljöer.
– Den mjukvara vi utvecklar är kärnan av vår spetskunskap inom telepresence-robotik, och resultatet av flera års forskning, säger han.
Text, bild och film: Mikael Åberg