För Alexander är audionom rätt val
Ett sökverktyg på arbetsförmedlingen fick Alexander Tegstam att välja utbildning.
– Verktyget utgick från intresse och förkunskaper. När jag gjort testet kom audionom upp och det kändes klockrent, säger han.
Här kan du läsa mer om Audionomprogrammet, 180 hp
Örebro universitet har startat en audiologisk klinik för utbildning.
Idag går han fjärde terminen på programmet. Han trivs och tycker att utbildningen växer och blir bättre för varje termin. En stor fördel med programmet är att det innehåller mycket praktik.
– Vi får gå ut på praktik redan under termin två, sedan fortsätter vi med det kontinuerligt.
Under utbildningen har han bland annat fått arbeta med diagnostik, rehabilitering och tekniska hjälpmedel.
– En person med hörselnedsättning behöver hjälp med att återanpassa sig till samhället. Varje individ har specifika behov. Audionomens uppgift är att hitta strategier och tekniska hjälpmedel.
Den som vill arbeta som audionom behöver vara intresserad av att jobba med människor, vara stöttande och motiverande. Audionomer arbetar länge med samma patient eftersom att rehabiliteringsfasen är lång. Yrket kräver också ett tekniskt intresse eftersom att diagnostik handlar om mätningar med hjälp av apparater. Alexander Tegstam menar att det är en fördel att ha stort tålamod.
– Det tar ungefär 10 år innan en person med hörselnedsättning söker vård. Sedan tar det tid att prova ut en hörapparat och hjärnan behöver tid att anpassa sig. Ibland kan patienten ha orimliga krav på de hjälpmedel som finns.
Ett yrke som behövs i framtiden
Han är övertygad om att audionomyrket kommer att behövas i framtiden. En orsak är en allt äldre befolkning. Dessutom får allt fler yngre hörselskador, mycket eftersom de lyssnar på musik i hörlurar.
– Förr berodde hörselskador till stor del på bullriga arbetsplatser. Idag är det hörlurar och hur du lyssnar i dem som är bekymret, säger Alexander.
I februari 2015 kom en rapport från Världshälsoorganisationen (WHO) som visade att 1,1 miljoner unga människor mellan 12 – 35 år i medel- och höginkomstländer riskerar hörselskador på grund av att de lyssnar för länge och för högt i sina hörlurar. Men även annat, som nattklubbar, barer och sportevenemang påverkar hörseln för målgruppen.
– Det är viktigt att hörselsystemet får ta paus, det behöver vila och möjlighet till att återhämta sig, konstaterar Alexander
Han flyttade från Malmö till Örebro för att plugga och han trivs bra. En fördel är närheten till skog och mark. Men det är i hemstaden Malmö som familj och vänner finns. Efter studierna planerar han och sambon att flytta tillbaka.
– Örebro är en underbar stad. Det jag saknar är matkulturen från Malmö, säger Alexander.
Text och foto: Anna Asplund