Bildspecial: Här firas en nyrenoverad 30-åring – Måltidens hus

Två finklädda män framför Måltidens hus.

Utan de här två hade Måltidens hus inte funnits i Grythyttan. Arkitekten Magnus Silfverhielm ritade huset. Carl Jan Granqvist hade en dröm om högre kulinarisk utbildning och drog i trådarna så att byggnaden hamnade i Grythyttan.

För 30 år sedan invigdes en spektakulär byggnad i Grythyttan – Måltidens hus.
Hela byggnaden hade då flyttats från världsutställningen i Sevilla och byggts upp igen i Bergslagen. Där är den sedan dess ett centrum för utbildning och forskning med fokus på måltiden.
När 30-åringen firades kunde både helt nytt kök och nya lokaler visas upp för gästerna.

Måltidens hus i Grythyttan.

I Måltidens hus genomförs i år flera stora projekt för att uppdatera byggnaden till dagens krav. Bland annat håller byggnaden på att förses med solpaneler, för att bli mer energieffektivt.

Tre personer på en cocktailmottagning.

Firandet hölls i samband med den årliga debutantcocktailen, då nya studenter välkomnas till Grythyttan. Bland de som samtalade under det utskjutande taket på Måltiden hus fanns Emmelie Blohm (som läser Kulinarisk kock och måltidskreatör), Moa Bäckström (som studerar på den fristående kursen Gastronomi 1) och professor emerita Marie-louise Danielsson-Tham.

En kockklädd kvinna går genom det silverblänkande köket.

De nya studenter som just har anlänt till Grythyttan kommer att få sin utbildning i ett helt nytt kök, där många kan träna på samma rätter samtidigt. Även andra ytor kring Kalastorget, där studenterna kan öva för större bjudningar, byggs om.

Bandet har just skurits av - köket är invigt.

Med en skarp kockkniv skar prefekten Erik Löfmarck av det blågula bandet och invigde det nya köket.

Länsrådet talar från en scen.

Det bor under tusen personer i Grythyttan. Ändå har den lilla tätorten haft en stor betydelse för svensk gastronomi under 30 år – och varit viktig för Örebro län. ”Vi har en juvel i Grythyttan”, sa länsrådet Anna Olofsson från Länsstyrelsen i sitt tal.

Ett högt bord framför en gul och blå yta.

I bottenvåningen på Måltidens hus fanns tidigare en nedstängd butik. Nu har ytan renoverats och förvandlats till studie- och mingellokaler. De är gjorda för att kunna möta olika behov, och ska kunna användas till allt från välkomstdrinkar till grupparbeten.

En blå soffa och zebrarandiga fåtöljer i ett rum med gula väggar.

Här ska studenter kunna mötas och studera. Den tidigare lite mörka lokalen har blivit mycket färggladare. Färgen på väggarna är nu faktiskt återigen den samma som när huset var den svenska paviljongen på världsutställningen i Sevilla 1992.

En pub med röd bardisk.

Studenternas gamla pub fick flytta. Nu finns en helt ny samlingslokal med röd bardisk på plats.

 

Text och foto: Jesper Mattsson