Lyssna på vår forskning

06 april 2024 11:30 – 14:00 Kulturkvarteret i Örebro Öppet för alla

Forskare som föreläser på "Lyssna på vår forskning 2023"

I samband med Örebro universitets 25-årsfirande bjuder vi på en serie populärvetenskapliga föreläsningar. De handlar om allt från adhd och föräldraskap till postcovid och matens betydelse för hälsan.
Kom och lyssna på vår forskning!

Dag: Lördagen den 6 april
Tid: 11.30 - 14.00
Plats: Foajén i Kulturkvarteret, Örebro. Fri entré.

Program

Pass 1: 11.30 - 12.30

Yvonne Freund, överläkare i geriatrik och docent i klinisk neurovetenskap 
Hur påverkas hjärnan vid postcovid och går det att mäta?
Trötthet, huvudvärk, ångest, minnesförlust eller koncentrationssvårigheter. Vissa personer som har drabbats av covid-19 får långvariga symtom, så kallad postcovid. Yvonne Freund berättar om hur kartläggning av biomarkörer hos personer med postcovid kan leda till individuella behandlingar av långvariga symtom efter covid-19 infektion.

Robert Brummer, överläkare och professor i gastroenterologi och klinisk nutrition
Samspelet mellan mat, mage och hjärna – kan vi äta oss glada?
Maten vi äter påverkar både tarmens och hjärnans hälsa. Men vilken kost ger bäst effekt på hälsan och fungerar det för alla? Robert Brummer förklarar hur samspelet mellan kost, mage och hjärna fungerar, samt utmaningen med individanpassade kostråd.

Terese Glatz, docent i psykologi
Hur påverkas föräldrar av att jämföra sig med andra på sociala medier?
Det är både naturligt och viktigt att jämföra sig med andra. Men föräldrar som jämför sig med andras perfekta bilder i sociala medier mår sämre och har mindre tilltro till sig själva som föräldrar. Terese Glatz berättar om varför du inte ska sluta jämföra dig med andra och hur du gör det på ett bra sätt.

Pass 2: 13.00 - 14.00

Axel Vikström, doktorand i medie- och kommunikationsvetenskap
Svenska miljardärer i media 
Miljardärernas andel av förmögenheterna i Sverige har ökat rejält. Sverige sticker ut också i internationella jämförelser. Axel Vikström studerar hur mediernas rapportering om de extremt rika bidrar till att normalisera ekonomisk ojämlikhet.

Lena Axelsson Svedell, leg. fysioterapeut och doktorand i medicinsk vetenskap
”Det blir tyst i huvudet” – kan träning lindra symtom på adhd?
Att träning är hälsosamt för både vår fysiska och mentala hälsa vet de flesta. Men kan regelbunden fysisk aktivitet också minska symtom på adhd? Lena Axelsson Svedell berättar om hur träning kan underlätta vardagen för personer med adhd och ger tips som hjälper dig planera och komma i gång med träningen.

Susanne Strand, professor i kriminologi
Stalkning – att vara förföljd
Vad är stalkning och hur vanligt är det? Hur känner man igen en stalker? Susanne Strand berättar om olika former av stalkning, relationen mellan en stalkare och dess offer och vad man som utsatt kan göra för att få hjälp.