1–2 professorer i rättsvetenskap
Ref nr: ORU 2.1.1-00154/2025
Örebro universitet skapar framtiden genom internationellt konkurrenskraftig forskning och erbjuder professionsinriktade utbildningar som tillhör landets bästa. Nu söker vi dig som vill arbeta som professor i rättsvetenskap vid Institutionen för beteende-, social- och rättsvetenskap. Hos oss får du möjlighet att vara med på Örebro universitets fortsatta resa med samhällsuppdraget forskning och utbildning i fokus.
Ämnesområde
Ämnesområdet för anställningen är rättsvetenskap.
Bakgrund
Ämnet rättsvetenskap ingår i Institutionen för beteende-, social- och rättsvetenskap (BSR) som i sin tur ingår i Fakulteten för humaniora och socialvetenskap, som är den största av Örebro universitets tre fakulteter. Universitetet tillhör Europauniversitetsalliansen NEOLAiA, tillsammans med åtta andra universitet från norr till söder och öster till väster i Europa.
Vid BSR erbjuds utbildning på grund-, avancerad- och forskarutbildningsnivå inom ämnena kriminologi, psykologi, rättsvetenskap och socialt arbete. Vid BSR finns en rad starka forskningsmiljöer med framstående forskare som också deltar i undervisningen på samtliga nivåer. Institutionen präglas av samarbete över ämnesgränserna och en vilja att kontinuerligt utveckla både utbildning, samverkan och forskning. Inom rättsvetenskapen bedrivs undervisning på kandidat-, magister-, master- och forskarutbildningsnivå.
Juristprogrammet som tillhör rättsvetenskapen startade i Örebro år 2005. Såväl juristrollen som samhället befinner sig i förändring och ämnet rättsvetenskap vid Örebro universitet reformerar nu juristprogrammet för att åstadkomma Sveriges mest samhällsrelevanta juristprogram. Forskningen präglas av internationell och nationell excellens, samtidigt som det är nära till tvärvetenskaplighet. Forskarutbildningen har nyligen genomgått en kvalitetsuppföljning följt av strategiskt utvecklingsarbete. Såväl forskning som utbildning befinner sig i en dynamisk fas där du som professor i rättsvetenskap har en viktig roll att tillsammans med övriga professorer leda och utveckla ämnets verksamhet.
Arbetsuppgifter
Vi söker en till två professorer i rättsvetenskap som har mycket goda och breda kunskaper i svensk nationell rätt. En central uppgift i anställningen är att leda utvecklingsarbete i nära samverkan med andra inom ämnet, institutionen och universitetet i stort samt att bidra till utbildning, forskning och samverkan. Vi söker också dig som vill bygga en forskningsmiljö där du söker medel för dig och andra.
Som professor förväntas du ta en ledande roll i ämnet. Du ägnar dig huvudsakligen åt forskning och utbildning på forskarnivå, men också åt utbildning på grundnivå och avancerad nivå. Det ingår i arbetsuppgifterna att verka för att externa forskningsmedel tillförs ämnet, att ta ett övergripande ansvar för forskningsverksamheten inom ämnet samt att medverka i och bidra till ämnets nationella och internationella utveckling. Som professor förväntas du informera om och samverka kring din egen och ämnets verksamhet. I anställningen ingår även administrativa arbetsuppgifter.
Du förutsätts även stå till förfogande för akademiska ledningsuppdrag och administrativa uppdrag vid universitetet. Genom närvaro och engagemang förväntas du ta ett särskilt ansvar för att stödja en kollegial och inkluderande kultur i verksamheten.
Behörighet
Behörig att anställas som professor är du som har visat såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet.
Det krävs tio veckors behörighetsgivande högskolepedagogisk utbildning eller motsvarande kompetens samt forskarhandledarutbildning. Motsvarande kompetens kan prövas och bedömas vara behörighetsgrundande och görs av Örebro universitet. Om något av kraven inte är uppfyllda ska du genomfört utbildningen/utbildningarna senast två år efter att du har tillträtt anställningen.
Bedömningsgrunder
Vid anställning av professor prövas graden av din vetenskapliga respektive pedagogiska skicklighet. I bedömningsgrunderna vetenskaplig respektive pedagogisk skicklighet ingår samverkansförmåga och ledningsförmåga. Dessutom prövas din lämplighet. Med lämplighet avses att du ska kunna uppvisa sådana personliga egenskaper som krävs för att fullgöra de aktuella arbetsuppgifterna, förmåga att kunna samarbeta med övrig personal och förmåga att bidra till utveckling av verksamheten.
Vetenskaplig skicklighet, pedagogisk skicklighet och övriga bedömningsaspekter i form av samverkans-, lednings- och samarbetsförmåga tillmäts lika vikt.
Vetenskaplig skicklighet
Den vetenskapliga skickligheten uppvisas genom självständiga forskningsinsatser. Dessa ska i betydande grad överstiga vad som krävs för docentkompetens, såväl kvalitativt som kvantitativt. Den vetenskapliga produktionen ska vara på en hög pågående nivå och publicerad i för ämnet relevanta publikationskanaler med kvalitetssäkrande processer. Vetenskaplig skicklighet uppvisas vidare genom förmåga att erhålla forskningsanslag i konkurrens, erfarenhet av akademiska förtroendeuppdrag samt erfarenhet av handledning på forskarnivå. Därutöver ingår ledningsförmåga och administrativ skicklighet, till exempel förmåga att initiera, organisera och leda forskningsprojekt eller forskargrupper. Det ingår också samverkansförmåga, till exempel förmåga att genomföra forskning i samverkan med det omgivande samhället eller att samverka inom ramen för tvär- och multivetenskapliga projekt.
Pedagogisk skicklighet
Vid Örebro universitet sammanfattas pedagogisk skicklighet i kategorierna pedagogiskt förhållningssätt, förverkligandet av pedagogiskt förhållningssätt samt professionell utveckling som lärare. Dina pedagogiska meriter ska dokumenteras enligt Örebro universitets mall för pedagogisk portfölj och relaterar tydligt till Örebro universitets pedagogiska grundsyn.
Den pedagogiska skickligheten uppvisas genom förmåga att undervisa och handleda på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå, förmåga att anknyta undervisning till forskning samt förmåga att utveckla studenternas eget lärande och intresse för ämnet. Vidare ingår betydande förmåga att självständigt ansvara för att planera, genomföra, examinera och utvärdera utbildning samt förmåga att bidra till och leda pedagogiskt utvecklingsarbete av undervisning. Därutöver ingår ledningsförmåga, till exempel förmåga att organisera och leda utbildningsprogram eller utbildningsverksamhet, och samverkansförmåga, till exempel förmåga att utveckla och genomföra utbildningsuppdrag för annan verksamhet än lärosäten.
Eftersom ämnet står inför en större förändring av sitt utbildningserbjudande är det meritande om du har dokumenterad ledarerfarenhet inom området för utbildningsverksamhet, exempelvis genom att ha innehaft position som vicedekan eller viceprefekt med särskilt ansvar för utbildning, programansvarig för juristprogram eller motsvarande. Även erfarenhet av att delta i större utvecklingsarbete av juristprogram som sådana är meriterande.
Omfattande undervisningserfarenhet på svenskt juristprogram är meriterande för denna anställning.
Övriga bedömningsaspekter
Det krävs goda och breda kunskaper i svensk nationell rätt, samt vilja och förmåga att bidra till undervisning och forskningsledning i andra rättsvetenskapliga inriktningar än ditt eget specialområde.
Då en central uppgift i anställningen är att leda utvecklingsarbete i nära samverkan med andra inom ämnet, institutionen och universitetet i stort läggs särskild vikt vid dokumenterad god ledar- och samarbetsförmåga. Det krävs att du som professor har förmåga att skapa goda relationer till studenter, kollegor och administration. Tidigare erfarenhet av lednings- och chefsuppdrag även utanför akademin är meriterande.
Närvaro på arbetsplatsen är viktigt. Som professor deltar du i den dagliga verksamheten på enheten samt på institutionen och det anses viktigt att man som anställd vid Örebro universitet deltar för att skapa en god arbetsmiljö.
Vidare krävs det att du som professor kommunicerar på professionell nivå på svenska och engelska i tal och skrift.
Information
Anställningen är 100%, tillsvidare. Örebro universitet tillämpar individuell lönesättning.
Närmare upplysningar om anställningen lämnas av prefekt Sven Helin, e-post sven.helin@oru.se, ämnesansvarig Eleonor Kristoffersson, e-post: eleonor.kristoffersson@oru.se eller enhetschef Joel Berg, e-post: joel.berg@oru.se.
Vid Örebro universitet förväntar vi oss att alla medarbetare är öppna för utveckling och förändring, tar ansvar för både helheten och sin egen arbetsinsats, visar engagemang att samverka och bidra till utveckling samt visar respekt för andra genom ett konstruktivt och professionellt förhållningssätt.
Örebro universitet arbetar aktivt med lika villkor och jämställdhet och för att vår arbetsmiljö ska präglas av öppenhet, tillit och respekt. Vi värdesätter de kvaliteter mångfald tillför verksamheten.
Ansökan
Du söker anställningen via Örebro universitets hemsida genom att klicka på knappen "Ansök".
En komplett ansökan ska innehålla följande elektroniska dokument:
- Ett personligt brev med motivering till hur du kan bidra till universitetets fortsatta utveckling
- CV med relevant beskrivning av samlad kompetens
- Pedagogisk portfölj (enligt Örebro universitets riktlinjer)
- Vetenskaplig portfölj
- Publikationslista
- Relevanta vetenskapliga publikationer (högst tio arbeten i fulltextformat)
- Kopior av relevanta betyg/intyg som styrker behörighet och krav
Endast handlingar skrivna på svenska, engelska, norska eller danska kan bedömas.
Mer information för dig som sökande hittar du på vår Lediga-jobb-sida: https://www.oru.se/jobba-hos-oss/lediga-jobb/information-for-dig-som-sokande-och-sakkunnig/
Sista ansökningsdag är 2025-06-10. Välkommen med din ansökan!
Efter sista ansökningsdag kan du inte lämna några kompletteringar elektroniskt. Har du vetenskapliga publikationer som inte kan bifogas elektroniskt direkt i ansökan får du, när sakkunniga är utsedda, instruktion om hur denna eventuella komplettering kan göras.
Då vi i samband med den här rekryteringen redan har gjort våra val vad gäller externa samarbetspartners och marknadsföring undanber vi oss kontakt med rekryteringsföretag och annonssäljare.
Enligt Riksarkivets föreskrifter måste vi arkivera en omgång ansökningshandlingar, exklusive publikationer, i två år efter att tillsättningsbeslutet vunnit laga kraft.