Universitetsadjunkt i kriminologi

Tidsbegränsad anställning
Deltid
Ansök senast
Ansök

Ref nr: ORU 2.1.1-08532/2024

Vi söker en eller två universitetsadjunkter i kriminologi för tidsbegränsad anställning vid Institutionen för beteende-, social- och rättsvetenskap (BSR).

Lärare och forskare

Ämnesområde

Ämnesområdet för anställningen är kriminologi.

Bakgrund

Vid Institutionen för beteende-, social- och rättsvetenskap (BSR) erbjuds utbildning på grund-, avancerad- och forskarutbildningsnivå inom samtliga ämnen (kriminologi, psykologi, rättsvetenskap och socialt arbete). Vid BSR finns en rad starka forskningsmiljöer med framstående forskare som också deltar i undervisningen på samtliga nivåer. Institutionen präglas av samarbete över ämnesgränserna och en vilja att kontinuerligt utveckla både utbildning, samverkan och forskning.

Ämnet kriminologi är ett fler- och tvärvetenskapligt ämne som är inriktat på brottslighetens utveckling och orsaker, samt på kriminalpolitiska åtgärder för att förebygga och förhindra brottslighet.

Utbildningen i kriminologi vid Örebro universitet innefattar ett kandidatprogram på grundnivå: Kriminologiprogrammet 180 högskolepoäng, samt fristående nationella och internationella kurser, på grund såväl som avancerad nivå. Kriminologiämnet har även utbildning på forskarutbildningsnivå.

Forskningen i kriminologi vid Örebro universitet består av tre forskningsmiljöer/grupper. Deras fokus är biopsykosocial kriminologi (BPS - Biopsykosocial kriminologi och psykologi), utvecklingskriminologi/livsförloppsperspektiv (CAPS - Center for Criminological and Psychosocial research) samt våld i nära relation och stalkning (CVS - Centrum för våldsstudier). Dessa miljöer/grupper utgör grunden för aktiviteter och forskning om orsaker till individuella och kontextuella variationer i brottslighet samt konsekvenser av att utsättas för brott, samt tillämpad kriminologi med fokus på riskbedömning, prediktion samt brottsförebyggande och trygghetsfrämjande arbete. För mer information, se https://www.oru.se/forskning/forskningsamnen/kriminologi/

Arbetsuppgifter

En universitetsadjunkt ska huvudsakligen ägna sin tid åt undervisning inom utbildning på främst grundnivå samt därtill hörande samverkan. En universitetsadjunkt bör även bidra till universitetets utveckling. 

I arbetsuppgifterna för tjänsten som universitetsadjunkt (omfattning 10-60%) i kriminologi ingår undervisning på grundnivå i kriminologi, kompetensutvecklingstid samt tid för ej kursrelaterad administration.

Behörighet

Behörig att anställas som universitetsadjunkt är den som visat pedagogisk skicklighet och avlagt examen på lägst magisternivå (eller motsvarande) inom relevant område. Annan teoretisk kompetens i kombination med relevant erfarenhet från ämnesområdet kan prövas motsvara magisterexamen. 

Bedömningsgrunder

Vid Örebro universitet grundas lärandet i vetenskap och beprövad erfarenhet och utgår från universitetspedagogisk och didaktisk forskning och reflektion. I prövningen ska meriter från samverkan med det samhälle som universitetet är en del av också värderas, liksom nationell och internationell erfarenhet och mobilitet. Lärare ska ha förmåga att informera, att samverka med det omgivande samhället och att verka för nyttiggörande av universitetets forskning. Dessutom prövas den sökandes lämplighet. Med lämplighet avses att den sökande ska uppvisa sådana personliga egenskaper som krävs för att fullgöra de aktuella arbetsuppgifterna, kunna samverka med övrig personal och bidra till utveckling av verksamheten.

Pedagogisk skicklighet

Vid Örebro universitet sammanfattas pedagogisk skicklighet i kategorierna pedagogiskt förhållningssätt, förverkligandet av pedagogiskt förhållningssätt samt professionell utveckling som lärare. Den sökandes pedagogiska meriter dokumenteras enligt Örebro universitets mall för pedagogisk portfölj och relaterar tydligt till Örebro universitets pedagogiska grundsyn.

Den pedagogiska skickligheten ska visas genom tidigare meriter från undervisning eller liknande lärsituationer. Den sökande ska även kunna redogöra för hur ett vetenskapligt förhållningssätt tillämpas i undervisningen.

Övriga bedömningsgrunder

Vid bedömningen av ämneskunskap är egen erfarenhet av planering och genomförande av undervisning och/eller akademisk/vetenskaplig produktion, särskilt inom den profil som kriminologiutbildning vid Örebro universitet har, det vill säga, integrativ och tillämpad kriminologi, samt brottsprevention och trygghetsskapande arbete meriterande. Särskilt meriterande är tidigare arbetslivserfarenhet, relevant för anställningen, och/eller inom området universitet/högskola, erfarenhet av arbete med samverkan, kommunikation och textbearbetning samt erfarenhet av och kunskap i att använda kvalitativa och kvantitativa datainsamlings- och bearbetningsmetoder.

Förmågan att självständigt planera och organisera arbetet förutsätts.

Arbetsuppgifterna kräver förmåga att kommunicera, både skriftligt och muntligt, på svenska och engelska. Dokumenterad erfarenhet av att undervisa på svenska är särskilt meriterande.

Stor vikt läggs vid dina personliga egenskaper, förmåga att arbeta självständigt och att möta andra människor på ett förtroendeingivande sätt, att visa god samarbetsförmåga samt ett intresse för kursutveckling och pedagogiskt utvecklingsarbete.

Information

Anställningen är tidsbegränsad under 4-6 månader på 10-60 %, enligt överenskommelse. Örebro universitet tillämpar individuell lönesättning.

Närmare upplysningar om anställningen lämnas av enhetschef Brittany Evans 019-30 12 29, e-post: brittany.evans@oru.se eller programansvarig Belma Isakovic, 019-30 38 22, e-post: belma.isakovic@oru.se.

Vid Örebro universitet förväntar vi oss att alla medarbetare är öppna för utveckling och förändring, tar ansvar för sin egen arbetsinsats och kvalitet, visar engagemang att samverka och bidra till utveckling samt visar respekt för andra genom ett konstruktivt och professionellt förhållningssätt.

Örebro universitet arbetar aktivt med lika villkor och jämställdhet och för att vår arbetsmiljö ska präglas av öppenhet, tillit och respekt. Vi värdesätter de kvaliteter mångfald tillför verksamheten.

Ansökan

Du gör din ansökan på vår hemsida genom att klicka på knappen "Ansök".

En komplett ansökan ska innehålla följande elektroniska dokument:

  • Ett personligt brev med motivering till hur du kan bidra till universitetets fortsatta utveckling
  • CV med relevant beskrivning av samlad kompetens
  • Pedagogisk meritportfölj (enligt Örebro universitets riktlinjer)
  • Kopior av relevanta betyg/intyg som styrker behörighet och krav

Endast handlingar skrivna på svenska, engelska, norska och danska kan bedömas.

Sista ansökningsdag är 2025-01-07. Välkommen med din ansökan!

Då vi i samband med den här rekryteringen redan har gjort våra val vad gäller externa samarbetspartners och marknadsföring undanber vi oss kontakt med rekryteringsföretag och annonssäljare.

Enligt Riksarkivets föreskrifter måste vi arkivera en omgång ansökningshandlingar exkl. publikationer i två år efter att tillsättningsbeslutet vunnit laga kraft.