Universitetslektor eller universitetsadjunkt inom kvalitetsutveckling

Tillsvidareanställning
Heltid
Ansök senast
Ansök

Ref nr: ORU 2.1.1-06159/2024

Vi söker en universitetslektor eller universitetsadjunkt med lång industriell erfarenhet av kvalitetsutveckling för tillsvidareanställning vid Enheten för maskin- och byggteknik, Institutionen för naturvetenskap och teknik, Örebro universitet.

Lärare och forskare

Ämnesområde

Ämnesområdet för anställningen är: Kvalitetsteknik

Bakgrund

Enheten för maskin- och byggteknik har utvecklats de senaste åren och är under fortsatt expansion. Inom maskinteknik ingår fyra ingenjörsprogram (tre kandidatprogram och ett civilingenjörsprogram) och även ett kommande masterprogram. Forskningen inom maskinteknik bedrivs av två forskargrupper: ”Mekanik och materialteknik” samt ”Digitaliserad produkt- och produktionsutveckling”. Den sökande förväntas verka inom den senare. Tjänsten ger möjligheter till fortsatt meritering genom att bygga upp en egen forskning- och utbildningsverksamhet inom området.

Vi vill nu anställa antingen en universitetslektor eller en universitetsadjunkt med lång industriell erfarenhet och kompetens inom produktions- och kvalitetsutveckling tillämpat i produktionsprocesser, som vill vara med och vidareutveckla högkvalitativa utbildningar inom dessa områden. Det innebär att om det inte finns någon sökande som uppfyller kraven för behörighet som universitetslektor är vi öppna för att anställa en kvalificerad person som uppfyller behörighet och bedömningsgrunder för universitetsadjunkt.

Arbetsuppgifter

Som universitetslektor ägnar du din arbetstid åt både undervisning, på samtliga nivåer, och forskning, samt därtill hörande samverkan. I arbetsuppgifterna ingår förutom undervisning, forskning och samverkan även utvecklingsarbete, administration och kompetensutveckling.

Som universitetsadjunkt ägnar du huvudsakligen din arbetstid åt undervisning inom utbildning på främst grundnivå samt därtill hörande samverkan.

Undervisningen omfattar dessutom handledning, examination, kursutveckling, planering och utvärdering. En universitetslärare ska även bidra till universitetets utveckling.

Den anställde ska bedriva undervisning och forskning inom områdena kvalitetsutveckling och produktionsutveckling, vilket inkluderar kvalitetsledningssystem som ISO 9000- och ISO 14000-familjerna, inklusive standardernas struktur och utveckling.

Tjänsten är en del i en forsknings- och utbildningsmiljö som adresserar produkt- och produktionsutveckling. Ämnet och forskargruppen har många kvalitetsutvecklingsrelaterade kurser som är väl utarbetade. Avsikten är att den nyanställde kommer att ta över en del av dessa kurser och vara med i program- och kursutveckling med ett kvalitetsutvecklingsfokus. Den som anställs kommer även att bidra till utveckling av kurser och läromedel kopplat till modellering och analys av komplexa produktionssystem, effektiv och störningsfri produktion samt relaterade frågor.  Även i relation till maskintekniks kommande masterprogram kan sådan utveckling vara lämplig, både avseende utbildning och forskningsöverbyggnad, med främst forskargruppen digitaliserad produkt- och produktionsutveckling.  

Forskningsuppgifter inkluderar samarbeten med både industriella och akademiska partners för att lösa forskningsproblem och utveckla forskningsdemonstratorer, vanligen relaterat till optimering av produktionssystem för att erhålla hög verkningsgrad och systemtillgänglighet. Forskningsmiljön har idag ett etablerat industriellt nätverk där det ingår i tjänsten att främja fortsatt utveckling av nätverket. Örebro universitet är idag det enda lärosätet som är medlem i standardiseringskommittén SIS/TK304 och företräds idag av representanter från ämnena kvalitetsteknik och maskinteknik. Det finns därmed unika möjligheter att delta i arbetet att utveckla svenska standarder.

Behörighet

Behörig att anställas som universitetslektor är den som dels visat pedagogisk skicklighet, dels har avlagt doktorsexamen inom för anställningen relevant ämnesområde eller har motsvarande vetenskaplig kompetens eller någon annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som skall ingå i anställningen.

Behörig att anställas som universitetsadjunkt är den som visat pedagogisk skicklighet och avlagt examen på lägst magisternivå (eller motsvarande) inom relevant område. Annan teoretisk kompetens i kombination med relevant erfarenhet från ämnesområdet kan prövas motsvara magisterexamen.

Bedömningsgrunder

Vid Örebro universitet grundas lärandet i vetenskap och beprövad erfarenhet och utgår från universitetspedagogisk och didaktisk forskning och reflektion. Vid anställning av lärare prövas såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet och dessa ska ägnas lika stor omsorg. I prövningen ska meriter från samverkan med det samhälle som universitetet är en del av också värderas, liksom nationell och internationell erfarenhet och mobilitet. Lärare ska ha förmåga att informera, att samverka med det omgivande samhället och att verka för nyttiggörande av universitetets forskning. Dessutom prövas den sökandes lämplighet.

Vetenskaplig skicklighet (gäller för anställning som universitetslektor)

Den vetenskapliga skickligheten ska visas genom självständiga forskningsinsatser, särskilt inom områden som rör förväntade uppgifter och ansvar, och fortsatt vetenskaplig publicering efter doktorsexamen. Även etablering i forskarsamhället samt erfarenhet av planering, administration och ledning av egen forskning ska tillmätas betydelse.

Pedagogisk skicklighet

Vid Örebro universitet sammanfattas pedagogisk skicklighet i kategorierna pedagogiskt förhållningssätt, förverkligandet av pedagogiskt förhållningssätt samt professionell utveckling som lärare. Den sökandes pedagogiska meriter dokumenteras enligt Örebro universitets mall för pedagogisk portfölj och relaterar tydligt till Örebro universitets pedagogiska grundsyn.

Den pedagogiska skickligheten för en universitetslektor ska visas genom varierade insatser i utbildning såsom planering, genomförande, utvärdering och uppföljning av undervisning samt av handledning och examination. Den sökande ska kunna redogöra för sina pedagogiska utgångspunkter och ställningstaganden, ha förmåga att reflektera över den egna pedagogiska utvecklingen och lärarrollen. Den sökande ska även ha bidragit till utveckling av pedagogisk verksamhet.

Den pedagogiska skickligheten för en universitetsadjunkt ska visas genom tidigare meriter från undervisning eller liknande lärsituationer. Den sökande ska även kunna redogöra för hur ett vetenskapligt förhållningssätt tillämpas i undervisningen. Erfarenhet av någon kombination av planering, genomförande och utvärdering av undervisning samt erfarenhet av handledning och examination, gärna i ämnesmässigt relaterade kurser, är meriterande.

Ett behörighetskrav för tillsvidareanställning som lärare vid Örebro universitet är genomgången högskolepedagogisk utbildning motsvarande tio veckor. Kompetens som motsvarar högskolepedagogisk utbildning kan prövas och bedömas vara behörighetsgrundande och görs av Örebro universitet. En lärare som vid anställningstillfället saknar högskolepedagogisk utbildning eller motsvarande kompetens ska senast inom två år efter att anställningen tillträtts ha genomgått utbildningen.

Samverkansskicklighet

Förmågan att interagera med övriga delar av samhället är en viktig del i universitetslärarens roll och kräver god insikt i olika samhälleliga processer och den påverkan som universitetets verksamhet har i dessa. Samverkansuppgiften bedöms utifrån tre delar: att informera, att samverka med det omgivande samhället och att verka för nyttiggörande av universitetets forskning.

Ledningsskicklighet

När ledningsskicklighet och administrativ skicklighet ska bedömas bör särskilt meriter från ledarskap av olika slag inom utbildning och forskning beaktas, såsom visad förmåga att leda verksamhet och personal, förmåga att organisera och leda forskningsprojekt och/eller utbildningsprogram. Beroende på anställningens inriktning och uppdrag kan meriter från verksamheter utanför högskolesektorn beaktas.

Lämplighet

Med lämplighet avses att den sökande ska uppvisa sådana personliga egenskaper som krävs för att fullgöra de aktuella arbetsuppgifterna, kunna samverka med övrig personal och bidra till utveckling av verksamheten.

Övriga bedömningsgrunder

Ingenjörsbakgrund och erfarenhet av kvalitetsledningssystem som ISO 9000- och ISO 14000-familjerna, inklusive kunskap om standardernas struktur och utveckling är krav.

Ytterligare krav är erfarenhet av hållbar produktionsutveckling och kvalitetsutveckling inklusive Lean, Sex Sigma, Design of experiments (DOE) och statistisk processtyrning (SPS).

Det är önskvärt om den sökande även har kunskaper om Excellence-modeller samt Operations Management som främjar verksamhetsutveckling också i ett mer holistiskt perspektiv, samt har industriellt och akademiskt kvalitetstekniskt nätverk i Sverige.

Mycket goda språkkunskaper i svenska och god engelska är meriterande. Den som antas till tjänsten och inte har goda språkkunskaper i svenska förutsätts lära sig god svenska inom två år från anställningsstart.

Erfarenhet av att handleda civilingenjörsstudenter och doktorander är önskvärt, liksom erfarenhet av det svenska universitetsutbildningssystemet.

Information

Anställningen är 100%, tillsvidare. Örebro universitet tillämpar individuell lönesättning och i förekommande fall provanställning.

Närmare upplysningar om anställningen lämnas av professor Magnus Löfstrand, +46 19 30 32 83, email: magnus.lofstrand@oru.se, eller biträdande enhetschef Jens Ekengren, +46 19 30 33 25, email: jens.ekengren@oru.se.

Vid Örebro universitet förväntar vi oss att alla medarbetare är öppna för utveckling och förändring, tar ansvar för sin egen arbetsinsats och kvalitet, visar engagemang att samverka och bidra till utveckling samt visar respekt för andra genom ett konstruktivt och professionellt förhållningssätt.

Örebro universitet arbetar aktivt med lika villkor och jämställdhet och för att vår arbetsmiljö ska präglas av öppenhet, tillit och respekt. Vi värdesätter de kvaliteter mångfald tillför verksamheten.

Ansökan

Du gör din ansökan på vår hemsida genom att klicka på knappen "Ansök".

En komplett ansökan ska innehålla följande elektroniska dokument:

  • Ett personligt brev med motivering till hur du kan bidra till universitetets fortsatta utveckling
  • CV med relevant beskrivning av samlad kompetens
  • Pedagogisk portfölj (enligt Örebro universitets riktlinjer)
  • Vetenskaplig portfölj (gäller för anställning som universitetslektor)
  • Publikationslista (gäller för anställning som universitetslektor)
  • Relevanta vetenskapliga publikationer (högst tio arbeten och i fulltextformat, gäller för anställning som universitetslektor)
  • Kopior av relevanta betyg/intyg som styrker behörighet och krav

Endast handlingar skrivna på svenska, engelska, norska eller danska kan bedömas.

Mer information för dig som sökande hittar du på vår Lediga-jobb-sida: https://www.oru.se/jobba-hos-oss/lediga-jobb/information-for-dig-som-sokande-och-sakkunnig/

Sista ansökningsdag är 2025-01-31. Välkommen med din ansökan!

Efter sista ansökningsdag kan inga kompletteringar göras elektroniskt. Har du vetenskapliga publikationer som inte kan bifogas elektroniskt direkt i ansökan får du, när eventuella sakkunniga är utsedda, instruktion om hur denna eventuella komplettering kan göras.

Då vi i samband med den här rekryteringen redan har gjort våra val vad gäller externa samarbetspartners och marknadsföring undanber vi oss kontakt med rekryteringsföretag och annonssäljare.

Enligt Riksarkivets föreskrifter måste vi arkivera en omgång ansökningshandlingar exkl. publikationer i två år efter att tillsättningsbeslutet vunnit laga kraft.