Doktorand i socialt arbete
Ref nr: ORU 2.1.1-07845/2024
Örebro universitet skapar framtiden genom internationellt konkurrenskraftig forskning och erbjuder professionsinriktade utbildningar som tillhör landets bästa. Nu söker vi en engagerad doktorand vid Institutionen för beteende-, social- och rättsvetenskap till utbildning på forskarnivå som leder till en doktorsexamen i socialt arbete. Med start den 1 april 2025 får du chansen att vara med på Örebro universitets fortsatta resa med samhällsuppdraget forskning och utbildning i fokus.
Om oss
Vid Institutionen för beteende-, social- och rättsvetenskap (BSR) erbjuds utbildning på grund-, avancerad- och forskarutbildningsnivå inom samtliga ämnen (kriminologi, psykologi, rättsvetenskap och socialt arbete). Vid BSR finns en rad starka forskningsmiljöer med framstående forskare som också deltar i undervisningen på samtliga nivåer. Institutionen präglas av samarbete över ämnesgränserna och en vilja att kontinuerligt utveckla både utbildning, samverkan och forskning.
Socialt arbete är en del av BSR och är både en tvärvetenskaplig forskningsdisciplin och ett ämnesövergripande forskningsområde. Socialt arbete bygger därmed på ett brett spektrum av vetenskaplig teoribildning utvecklad inom det egna området och inom andra discipliner. Forskning i socialt arbete är ofta tillämpad och inriktad på att frigöra mänskliga resurser samt utvecklad i samverkan med klienter och brukare i en interaktiv, dialogisk process och bygger på erfarenheter från praktiken. Forskningen i socialt arbete vid Örebro universitet omfattar studier av sociala problem bland barn, ungdomar, vuxna och äldre, samt villkoren för socialt arbete och relaterade sociala åtgärder.
Projektbeskrivning
Vi söker en doktorand till projektet Women's Online Wellbeing: a European Examination of digitalised violence against women (WOW), som är ett samarbetsprojekt mellan Storbritannien, Sverige, Irland, Polen och Spanien. Projektet fokuserar på digitalt våld mot kvinnor. Digitaliserad våld mot kvinnor finns i många former, inklusive hacking, hot, övervakning/spårning, trakasserier och stalking, barn- och/eller falsk pornografi och skadlig distribution av intima bilder och meddelanden, även kallat bildbaserat sexuellt våld. Syftet med projektet är få en förståelse för hur digitalt våld mot kvinnor påverkar kvinnors liv online och deras välmående. För att besvara syftet kommer projektet att använda en mixad metod. Sveriges fokus kommer särskilt vara på ungdomar och unga vuxnas utsatthet, där intervjuer kommer att genomföras. Inom projektet kommer även en enkät att genomföras som riktas till hela Europa för att ta reda på omfattningen av problemet. Mer information om projektet finns här: https://www.oru.se/forskning/forskningsprojekt/fp/?rdb=p2751
Handledning: doktoranden kommer att handledas av docent Björn Johansson, universitetslektor Sara Thunberg och docent Linda Arnell.
Utbildningen och anställningen
Forskarutbildningen består av kurser och ett självständigt forskningsarbete som du presenterar i en doktorsavhandling. Utbildningen avses avslutas med doktorsexamen. Utbildningen omfattar 240 högskolepoäng, vilket motsvarar fyra års studier på heltid.
Vår ambition är att din utbildning på forskarnivå ska vara stimulerande och kännas meningsfull från början och ända fram till din doktorsexamen. Att du som doktorand får en bra introduktion underlättar starten på dina studier och ger dig en god grund att bygga din forskarutbildning på. Som doktorand vid Örebro universitet erbjuds du en särskilt anpassad seminarieserie med allt från utbildningsregler och karriär till stöd i din studiesituation och doktorandmingel.
Till utbildningsplatsen är knuten en doktorandanställning på heltid under utbildningstiden, vilket motsvarar fyra år. I regelhandboken kan du läsa mer om doktorandanställning samt om studier och anställning på deltid. Ingångslönen för doktorandanställning är 30 300 kr per månad.
Behörighet och urval
För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs att den sökande har grundläggande behörighet och särskild behörighet samt bedöms ha sådan förmåga som i övrigt behövs för att tillgodogöra sig utbildningen. De fullständiga behörighetskraven finns i antagningsordningen samt i bilaga 2 till den allmänna studieplanen i ämnet.
Särskild behörighet för att bli antagen till utbildning på forskarnivå i ämnet har den som avlagt socionomexamen om 210 högskolepoäng, inklusive ett självständigt arbete om minst 15 högskolepoäng, eller som i sin högskoleutbildning har godkänt betyg på kurser om minst 90 högskolepoäng, inklusive ett självständigt arbete för kandidatexamen, inom ett huvudområde av betydelse för utbildningen på forskarnivå i socialt arbete. Särskild behörighet har även den som inom eller utom landet har förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.
Information
Ytterligare information om utbildningen och anställningen ges av ämnesansvarig Alexandru Panican, tfn 019-30 23 23 (alexandru.panican@oru.se) eller projektledare Sara Thunberg, tfn 019-30 38 24 (sara.thunberg@oru.se).
Vid Örebro universitet förväntar vi oss att alla medarbetare är öppna för utveckling och förändring, tar ansvar för sin egen arbetsinsats och kvalitet, visar engagemang att samverka och bidra till utveckling samt visar respekt för andra genom ett konstruktivt och professionellt förhållningssätt.
Örebro universitet arbetar aktivt med lika villkor och jämställdhet och för att vår arbetsmiljö ska präglas av öppenhet, tillit och respekt. Vi värdesätter de kvaliteter mångfald tillför verksamheten.
Anmälan till utbildningen och doktorandanställningen
Du gör din anmälan till utbildningen på vår hemsida genom att klicka på knappen "Ansök".
En komplett anmälan ska innehålla följande elektroniska dokument:
- CV
- Kopior av original examensbevis och officiellt resultatintyg för kandidatexamen
- Kopior av original examensbevis och officiellt resultatintyg för magister-/masterexamen
- Självständigt arbete (examensarbete)
- Övriga relevanta dokument, intyg och diplom som styrker din ansökan
- Projektbeskrivning - med upplysningar om ämne och syfte, frågeställningar och disposition, forskningsmässigt intresse, teori och metod samt material (5-10 sidor).
Som huvudregel gäller att anmälan med bilagor ska vara författade på svenska, danska, norska eller engelska. Handlingar avseende meriter på andra språk ska vara översatta av auktoriserad översättare till svenska eller engelska. Förteckning över översättare kan erhållas från Kammarkollegiet (www.kammarkollegiet.se).
En anmälan om antagning till utbildning gäller också som anmälan till anställning.
Mer information för dig som sökande hittar du på vår Lediga-jobb-sida: https://www.oru.se/jobba-hos-oss/lediga-jobb/information-for-dig-som-sokande-och-sakkunnig/
Sista ansökningsdag är 2025-01-03. Välkommen med din ansökan!
Då vi i samband med den här rekryteringen redan har gjort våra val vad gäller externa samarbetspartners och marknadsföring undanber vi oss kontakt med rekryteringsföretag och annonssäljare.
Enligt Riksarkivets föreskrifter måste vi arkivera en omgång ansökningshandlingar exkl. publikationer i två år efter att tillsättningsbeslutet vunnit laga kraft.