Biträdande universitetslektor i statistik

Tidsbegränsad anställning
Heltid
Ansök senast
Ansök

Ref nr: ORU 2.1.1-04494/2024

Vi söker en biträdande universitetslektor i statistik för tidsbegränsad anställning på 4 år vid Handelshögskolan.

Lärare och forskare

Ämnesområde

Ämnesområdet för anställningen är: Statistik

Bakgrund

Handelshögskolan vid Örebro universitet är en plats där utbildning och forskning bedrivs i de fyra ämnena företagsekonomi, informatik, nationalekonomi och statistik. Vi är ackrediterade av AACSB som är det största globala ackrediteringsorganet och nätverket för handelshögskolor – något som bara fem procent av världens 16 000 handelshögskolor uppnått.

Handelshögskolan är värd för statistikämnet vid Örebro universitet och bedriver utbildning i statistik på grund, avancerad och forskarnivå. Förutom kandidatprogrammet i statistik ges kurser inom bland annat civilekonomprogrammet. På avancerad nivå ges ett tvåårigt masterprogram i statistik med inriktningar mot ekonometri och data science. Masterprogrammet har tilldelats utmärkelsen European Master in Official Statistics (EMOS) av Eurostat. Ämnet ger också kurser inom ramen för masterprogrammen i nationalekonomi och finansiell ekonomi.

Inom ämnesgruppen bedrivs forskning främst med inriktning mot Bayesiansk statistik med tillämpningar mot ekonometri och tidsserieanalys, samt surveymetodik och statistikproduktion. Forskningen bedrivs i nära anknytning till tillämpningsämnen, särskilt samarbeten med SCB och nationalekonomiämnet kan nämnas.

Vi söker nu en biträdande universitetslektor som kompletterar vår forskning, med en kompetens inom enhetens huvudsakliga forskningsinriktningar. 

Arbetsuppgifter

Som biträdande universitetslektor ska du under anställningstiden utveckla din självständighet som forskare och meritera dig såväl vetenskapligt som pedagogiskt för att uppfylla kraven på behörighet för en anställning som universitetslektor.

Arbetsuppgifterna består av forskning, utbildning på samtliga nivåer och samverkan. En anställning som biträdande universitetslektor är i huvudsak inriktad mot vetenskaplig meritering (70 % av anställningstiden), resterande tid är främst inriktad mot pedagogisk meritering. I arbetsuppgifterna ingår även att bidra till universitetets utveckling.

För denna meriteringsanställning kommer din huvudsakliga arbetstid att ägnas åt forskning och där tillhörande samverkan (internt och externt). Undervisningen är till största delen på grund och avancerad nivå inom ramen för kandidat och mastersprogrammen i statistik. Undervisningen omfattar dessutom handledning, examination, kursutveckling, planering och utvärdering.

Behörighet

Behörig att anställas som biträdande universitetslektor är den som avlagt doktorsexamen inom för anställningen relevant ämnesområde eller har motsvarande vetenskaplig kompetens. Främst bör den komma i fråga som avlagt doktorsexamen eller har nått motsvarande kompetens högst fem år före ansökningstidens utgång. Även den som har avlagt examen tidigare bör komma i fråga om det finns särskilda skäl. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet eller andra liknande omständigheter.

Bedömningsgrunder

Vid anställning av biträdande universitetslektor prövas såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet. I prövningen ska meriter från samverkan med det samhälle som universitetet är en del av också värderas, liksom nationell och internationell erfarenhet och mobilitet. Lärare ska ha förmåga att informera, att samverka med det omgivande samhället och att verka för nyttiggörande av universitetets forskning. Dessutom prövas den sökandes lämplighet.

Vetenskaplig skicklighet

Den vetenskapliga skickligheten ska visas genom självständiga forskningsinsatser och fortsatt vetenskaplig publicering efter doktorsexamen (med hänsyn tagen till den akademiska åldern). Särskilt meriterande är forskning och vetenskaplig publicering inom enhetens huvudsakliga forskningsinriktningar Bayesiansk statistik med tillämpningar mot ekonometri och tidsserieanalys samt surveymetodik och statistikproduktion.

Pedagogisk skicklighet

Örebro universitet sammanfattar pedagogisk skicklighet i kategorierna pedagogiskt förhållningssätt, förverkligandet av pedagogiskt förhållningssätt samt professionell utveckling som lärare. Pedagogisk skicklighet ska bedömas utifrån de pedagogiska meriterna. Den sökandes pedagogiska meriter ska dokumenteras enligt Örebro universitets mall för pedagogisk portfölj och tydligt relatera till Örebro universitetets pedagogiska grundsyn. För sökande som nyligen disputerat bör särskilt beaktas att deras möjlighet att uppvisa pedagogisk skicklighet kan vara begränsad.

Den sökandes pedagogiska skicklighet bedöms utifrån bredd och omfattning av olika arbets- och undervisningsformer på grundnivå och avancerad nivå, inklusive erfarenhet av handledning inom dessa nivåer. Vidare bedöms förmågorna att planera, genomföra och utvärdera undervisnings- och examinationsformer. Även sökandes förmåga till forskningsanknytning och bidrag till ett vetenskapligt förhållningssätt i sin undervisning bedöms.

Samverkansskicklighet

Förmågan att interagera med övriga delar av samhället är en viktig del i universitetslärarens roll och kräver god insikt i olika samhälleliga processer och den påverkan som universitetets verksamhet har i dessa. Samverkansuppgiften bedöms utifrån tre delar: att informera, att samverka med det omgivande samhället och att verka för nyttiggörande av universitetets forskning.

Ledningsskicklighet

När ledningsskicklighet och administrativ skicklighet ska bedömas bör särskilt meriter från ledarskap av olika slag inom utbildning och forskning beaktas, såsom visad förmåga att leda verksamhet och personal, förmåga att organisera och leda forskningsprojekt och/eller utbildningsprogram. Beroende på anställningens inriktning och uppdrag kan meriter från verksamheter utanför högskolesektorn beaktas. För sökande som nyligen disputerat bör särskilt beaktas att deras möjlighet att uppvisa ledningsskicklighet kan vara begränsad.

Lämplighet

Med lämplighet avses att den sökande ska uppvisa sådana personliga egenskaper som krävs för att fullgöra de aktuella arbetsuppgifterna, kunna samverka med övrig personal och bidra till utveckling av verksamheten. Särskild vikt ska fästas vid den sökandes förutsättningar att bidra till framtida utveckling av såväl forskning som utbildning. Även visad förmåga och vilja att göra akademisk karriär är av vikt.

Befordran till universitetslektor

En biträdande universitetslektor ska, efter ansökan och prövning, befordras till universitetslektor om han eller hon uppfyller fastställda kriterier.

En förutsättning för en befordran är att det finns ett verksamhetsbehov i det aktuella ämnet av en universitetslektor och att en särskild prövning av behörigheten görs. Grunden för befordran från biträdande universitetslektor till universitetslektor är dels att den sökande uppfyller de kriterier och krav som angavs i anställningsprofilen vid anställningens ingång som biträdande universitetslektor, dels de för universitetslektor fastställda behörighets- och bedömningsgrunderna som gäller vid befordringstillfället och utifrån respektive fakultetsnämnds riktlinjer för anställning. Vid prövning till universitetslektor kommer pedagogisk och vetenskaplig skicklighet att ägnas lika omsorg. Dessutom ska vid befordran behörighetsgrundande högskolepedagogisk utbildning vara genomförd. En god muntlig och skriftlig kommunikationsförmåga på svenska ska uppvisas, på en nivå som krävs för att utföra vanligt förekommande arbetsuppgifter inom forskning, utbildning och administration.

Ansökan om befordran till anställning som universitetslektor ska inges till fakulteten senast 6 månader och tidigast 12 månader före det att anställning som biträdande lektor upphör. En sådan befordran innebär en tillsvidareanställning som universitetslektor i samma ämne.

Information

Anställningen är tidsbegränsad, under en period på 4 år. Anställningen får förnyas, dock högst två år, om det på grund av biträdande lektorns sjukfrånvaro, föräldraledighet eller andra särskilda skäl krävs ytterligare tid för att uppnå syftet med anställningen. Omfattningen för denna anställning är 100 %. Örebro universitet tillämpar individuell lönesättning.

Närmare upplysningar om anställningen lämnas av Tamás Kiss (enhetschef), e-post: tamas.kiss@oru.se. Vänligen observera att svar kan dröja mellan vecka 27 och vecka 31 på grund av semester.

Vid Örebro universitet förväntar vi oss att alla medarbetare är öppna för utveckling och förändring, tar ansvar för sin egen arbetsinsats och kvalitet, visar engagemang att samverka och bidra till utveckling samt visar respekt för andra genom ett konstruktivt och professionellt förhållningssätt.

Örebro universitet arbetar aktivt med lika villkor och jämställdhet och för att vår arbetsmiljö ska präglas av öppenhet, tillit och respekt. Vi värdesätter de kvaliteter mångfald tillför verksamheten.

Ansökan

Du gör din ansökan på vår hemsida genom att klicka på knappen "Ansök".

En komplett ansökan ska innehålla följande elektroniska dokument:

  • Ett personligt brev med motivering till hur du kan bidra till universitetets fortsatta utveckling
  • CV med relevant beskrivning av samlad kompetens
  • Pedagogisk portfölj (enligt Örebro universitets riktlinjer)
  • Vetenskaplig portfölj
  • Publikationslista
  • Relevanta vetenskapliga publikationer (högst tio arbeten och i fulltextformat)
  • Kopior av relevanta betyg/intyg som styrker behörighet och krav

Endast handlingar skrivna på svenska, engelska, norska eller danska kan bedömas.

Mer information för dig som sökande hittar du på vår Lediga-jobb-sida: https://www.oru.se/jobba-hos-oss/lediga-jobb/information-for-dig-som-sokande-och-sakkunnig/

Sista ansökningsdag är 2024-09-02. Välkommen med din ansökan!

Efter sista ansökningsdag kan inga kompletteringar göras elektroniskt. Har du vetenskapliga publikationer som inte kan bifogas elektroniskt direkt i ansökan får du, när sakkunniga är utsedda, instruktion om hur denna eventuella komplettering kan göras.

Vi undanber oss kontakt med annonsörer och bemanningsföretag i rekryteringen.

Enligt Riksarkivets föreskrifter måste vi arkivera en omgång ansökningshandlingar exkl. publikationer i två år efter att tillsättningsbeslutet vunnit laga kraft.