Studenter berättar om sin VFU
Studenterna på Restaurang- och hotellhögskolan har under sin praktikperiod möjlighet att göra sin verksamhetsförlagda utbildning (VFU) på ett företag i Sverige eller utomlands. Här kan du läsa om några av praktikplatserna och studenternas syn på sin praktikperiod.
-
Stort intresse för utlandspraktik: ”En fantastisk möjlighet att testa något nytt”
Vingård i Provence, stjärnkrog i Seoul eller en ambassad i Wien. Rekordmånga studenter från Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet har i vår valt att göra praktik i andra länder.
-
”Praktiken är viktig för både arbetsgivaren och studenterna”
Att studenter kommer ut och gör praktik under utbildningen är gynnsamt för båda parter, menar Arvid Lundström, sommelier på restaurangen PM & Vänner. – Vi får en chans att föra vidare vårt yrkeskunnande och samtidigt ta del av studenternas färska kunskap...
-
”Allt vi läser om i Grythyttan har en koppling till verkligheten”
Som praktikant i en delikatessbutik har sommelierstudenten Dominique Prahl Fernandes nytta av all den teoretiska kunskap hon får vid Restaurang- och hotellhögskolan på Örebro universitet. – Det känns som att allt faller på plats, säger hon.
-
”VFU ger viktiga kontakter i restaurangbranschen"
För kockstudenten David Ly Bayard innebär praktiken både praktiska kunskaper och ovärderliga erfarenheter av att jobba på en stjärnkrog–något som kan öppna dörrar när han söker jobb. – Att få med sig en rekommendation från en krog som har en stjärna i...
-
”VFU är en höjdpunkt under utbildningen”
Förutom nya perspektiv och arbetslivserfarenhet ger praktiken också viktiga kontakter inför framtida jobb. Det tycker Vilhelmina Björling, som gör sin VFU som kock på Ombergs turisthotell. – Jag får en förankring i det verkliga arbetslivet som man inte...
-
Emil gör praktik på vingård i Tyskland
Trots corona-pandemin gör sommelier-studenten Emil Nylind verksamhetsförlagd utbildning på vingården Georg Breuer i i Rüdesheim am Rhein i Tyskland. – Här får jag öva på kunskaperna jag har fått på universitetet i praktiken, säger han.
-
Vingården Domaine Alloïs, Frankrike
Mitt namn är Linnéa Ingemarsson och går andra året på Sommelier och måltidskreatör. Just nu är jag ute och gör min praktik på Domaine Alloïs i nationalparken i Luberon, Frankrike. Redan när jag sökte till sommelierprogrammet visste jag att jag ville göra...