Restaurang- och hotellhögskolan

Vem möter du på Restaurang- och hotellhögskolan

Här kan du se några av de som undervisar på Restaurang- och hotellhögskolan. Vi har listat både gästföreläsare och lärare som du kommer möta under din tid hos oss i Grythyttan.

Paul Svensson

Paul Svensson

Paul är en av landets mest skickliga och inflytelserika kockar med ett hållbarhets- och framtidsfokus. 2003 representerade han Sverige i Bocuse d’Or (VM för professionella kockar) i Lyon och kom femma.

Paul är en välkänd tv-profil som har givit ut flera kokböcker och nu även gastronomisk ledare på Rosendahls trädgård. Han var tidigare verksam som kreativ ledare på restaurangen på Fotografiska, restaurangägare till Paul Taylor Lanthandel och kock på restaurangen/experimentet Studio 2000.

Kajsa Hult, Restaurang- och hotellhögskolan

Kajsa Hult

Kajsa Hult är universitetsadjunkt i Måltidskunskap vid Restaurang- och hotellhögskolan undervisar främst inom värdskap, service och hur måltidsupplevelser formas utifrån producentens perspektiv.

Kajsas forskning handlar om samtida gastronomiska trender, restaurangbranschens utveckling och matsalsarbetets status. Med en bakgrund som sommelier och matsalsarbetare, inte minst på hantverksrestaurangen Pastafabriken, kombinerar hon praktisk erfarenhet med teori för att belysa dessa frågor både i undervisning och forskning.

Sofia B Olsson, gästföreläsare på Restaurang- och hotellhögskolan

Sofia B Olsson

Sofia är sedan 2012 kock och ledare på VRÅ, Clarion Hotel Post, en av Sveriges mest hyllade och hållbara restauranger, känd för sitt starka fokus på klimatmässig, social och ekonomisk hållbarhet. Sofia driver också eget bolag där hon föreläser och gör konsultuppdrag inom ledarskap, hållbarhet och restaurangkoncept och vi har turen att få ta del av hennes kunskap när hon gör gästspel hos våra kockar under deras tredje år.

Sedan 2024 driver Sofia också ett spännande projekt då hon renoverar Ångbåten Eduard Melin från 1882 för att kunna öppna cafe/restaurang verksamhet ombord vid Ångbåtsbryggan i Göteborg. 

Bland hennes många utmärkelser finns Årets Hantverkare av Västra Gastronomiska Akademin 2024, Tore Wretmans guldmedalj 2022 för hennes insatser inom svensk gastronomi, Karin Franssons Mentorpris 2023 för sitt stöd till kvinnliga kockar, Årets Stella Mentor 2019 för sitt mentorskap till unga kvinnliga kockar samt Årets Hållbara Innovatör 2018 för introduktionen av japanska jätteostron i Sverige. Hon har även varit jurymedlem i tävlingar som 100% Cirkulärt och Årets Kock samt själv deltagit som tävlande i Kockarnas kamp och Årets Kock.

Sofia var också initiativtagare till #härtardetslut, ett upprop för en positiv och jämställd utveckling av restaurangbranschen, samt initierade starten av och sitter som ledamot i styrelsen för Framtidens Krogkultur som arbetar för en jämställd och attraktiv bransch genom utbildning, kultur och ledarskap.

Henrik Scander

Henrik Scander

Henrik undervisar främst inom sommellerie med fokus på sommelierens praktiker såsom att kombinera mat och dryck, att prova professionellt samt hur sommelieren använder sitt hantverk för att erbjuda en bättre upplevelse. I sin forskning tittar han på hur uppfattningen av ’god smak’ konstrueras av strukturer i samhället, samt hur god smak kan användas för att skapa en bättre hälsa.   

Henrik har tidigare lång erfarenhet av restaurangbranschen som sommelier i både Sverige och Frankrike samt erfarenhet av olika dryckestävlingar både som tävlande och som arrangör. 

Jens Ericsson

Jens Ericsson

Jens studerade i Grythyttan 2002-2005 och har en fil. kand. i Måltidskunskap och värdskap. Han är idag gästföreläsare vid Kulinarisk kock och måltidskreatörprogrammet.

Tidigare har Jens Ericsson jobbat som Key Account Manager på Martin och Servera och innan det var han verksam som kock och köksmästare i bland annat Stockholm, Uppsala och Åre. Han har dessutom tävlat i både Culinary World Cup och Culinary Olympics, restaurangbranschens motsvarighet till VM och OS.

Idag tjänstgör Jens som General Manager för både Svenska Kocklandslaget och Svenska Juniorkocklandslaget.

Foto: Per-Erik Berglund, Znapshot AB

Ragnhild Bolin

Ragnhild Bolin

Ragnhild undervisar framför allt i kurser för våra kulinariska kockar. Hon är utbildad på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan och har tidigare jobbat på restauranger som Bloom in the Park, Embassy of Sagrantinia, The More Bistro i Malmö och Flying Elk i Stockholm.