Sofia är sedan 2012 kock och ledare på VRÅ, Clarion Hotel Post, en av Sveriges mest hyllade och hållbara restauranger, känd för sitt starka fokus på klimatmässig, social och ekonomisk hållbarhet. Sofia driver också eget bolag där hon föreläser och gör konsultuppdrag inom ledarskap, hållbarhet och restaurangkoncept och vi har turen att få ta del av hennes kunskap när hon gör gästspel hos våra kockar under deras tredje år.
Sedan 2024 driver Sofia också ett spännande projekt då hon renoverar Ångbåten Eduard Melin från 1882 för att kunna öppna cafe/restaurang verksamhet ombord vid Ångbåtsbryggan i Göteborg.
Bland hennes många utmärkelser finns Årets Hantverkare av Västra Gastronomiska Akademin 2024, Tore Wretmans guldmedalj 2022 för hennes insatser inom svensk gastronomi, Karin Franssons Mentorpris 2023 för sitt stöd till kvinnliga kockar, Årets Stella Mentor 2019 för sitt mentorskap till unga kvinnliga kockar samt Årets Hållbara Innovatör 2018 för introduktionen av japanska jätteostron i Sverige. Hon har även varit jurymedlem i tävlingar som 100% Cirkulärt och Årets Kock samt själv deltagit som tävlande i Kockarnas kamp och Årets Kock.
Sofia var också initiativtagare till #härtardetslut, ett upprop för en positiv och jämställd utveckling av restaurangbranschen, samt initierade starten av och sitter som ledamot i styrelsen för Framtidens Krogkultur som arbetar för en jämställd och attraktiv bransch genom utbildning, kultur och ledarskap.