Restaurang- och hotellhögskolan

Vad kan du göra efter utbildningen

Är du nyfiken på vad du kan arbeta med efter våra utbildningar? Här presenterar vi några av våra alumner och visar vad de har gjort efter utbildningen och vad de jobbar med idag.

Anna Rönngren

Anna Rönngren

Anna läste programmet Sommelier och måltidskreatör under åren 2008-2011. Utöver det läste hon även tre kurser på avancerad nivå och var sen anställd vid RHS 2013-2015 som adjunkt med inriktning på drycker. 

Anna har tidigare arbetat som bland annat vinkällaransvarig på Magnusson Fine Wine, chefssommelier på Frantzén och marknadsansvarig på Wine Finder. Hon har varit en återkommande föreläsare på Restaurangakademien, Umeå Universitet och hos oss i Grythyttan och dessutom suttit som sekreterare i Svenska Sommelierföreningen.

Idag är Anna Marknadschef & vinklubbsansvarig för Tryffelsvinet.

Jens Ericsson

Jens Ericsson

Jens studerade i Grythyttan 2002-2005 och har en fil. kand. i Måltidskunskap och värdskap. Han är idag gästföreläsare vid Kulinarisk kock och måltidskreatörprogrammet.

Tidigare har Jens Ericsson jobbat som Key Account Manager på Martin och Servera och innan det var han verksam som kock och köksmästare i bland annat Stockholm, Uppsala och Åre. Han har dessutom tävlat i både Culinary World Cup och Culinary Olympics, restaurangbranschens motsvarighet till VM och OS.

Idag tjänstgör Jens som General Manager för både Svenska Kocklandslaget och Svenska Juniorkocklandslaget.

Foto: Per-Erik Berglund, Znapshot AB

Louise Bergdal

Louise Bergdal

Louise läste programmet Sommelier och måltidskreatör under åren 2011-2014.

Under sin karriär har Louise tidigare arbetat som vinkällaransvarig på Magnusson Fine Wine, som koordinator för provrummet Systembolaget HK och som inköpare på The Wine Team. Hon var även aktiv inom Svenska Sommelierföreningen 2015-2019.

Idag arbetar Louise som VD för Tryffelsvinet.

Arvid Rosengren

Arvid Rosengren

Arvid läste Sommelierutbildningen hos oss i Grythyttan 2006 - 2008.

Efter sin tid på Restaurang- och hotellhögskolan har Arvid arbetat på flertalet restauranger i Köpenhamn, tävlat i sommellerie där han kammat hem andra plats i Sommelier-SM 2009, tagit första platsen i Nordiska Mästerskapen 2009 och blev 2016 världsmästare i sommellerie i VM i Argentina. Han var då den femtonde personen genom tiderna att ta hem den titeln.

Sedan 2015 är han bosatt i New York där han drivit restaurang och konsulterar, främst till privata kunder med stora vinsamlingar.

Foto: Ricky Rhodes

Sara Døscher

Sara Døscher

Sara har en fil. kandidatexamen i Måltidskunskap och värdskap. Hon är sommelier och innehar Advanced Certificate of Wines and Spirits WSET och är snart klar med WSET Diploma. Sara har arbetat på Vinmonopolet som är Norges svar på Systembolaget och med vinimport på bland annat Decanter i Brasilien.

Idag arbetar Sara som författare och skriver om mat och vin. Hon driver ett eget företag med fokus på vinförmedling på www.saradoscher.no. Hon håller även vinkurser, har en egen podcast "Fredagstipset" och sitter med i juryn för www.diggmat.no som är en restaurangguide för Oslo.

Foto: Line Dammen

Christofer Johansson

Christofer Johansson

Christofer läste programmet Kulinarisk kock och måltidskreatör och har en fil. kand. i Måltidskunskap och värdskap.

Christofer driver tillsammans med vännen och kollegan Daniel Olsson Hotell Borgholm sedan 2019. Redan innan det var han ett välkänt namn inom öländsk gastronomi och drev under några år Eksgården Krog & Rum på södra Öland. Han har tidigare arbetat som kökschef på Krakas Krog på Gotland och även jobbat på internationella toppkrogar som The French Laundry i Napa Valley och flera stjärnkrogar i Europa.

Idag är Christofer VD & Kreativt ansvarig på Hotell Borgholm som under 2021 belönades med en stjärna i Guide Michelin.

Niclas Wahlström

Niclas Wahlström

Niclas Wahlström studerade i Grythyttan under 1999 - 2002 och har en fil. kand. i Måltidskunskap och värdskap.

Han har arbetat som köksmästare på anrika Den Gyldene Freden i Stockholm och föreläser och gästspelar på restauranger runt om i världen. 2006 deltog Niclas under H.M. Konungens officiella 60-årsmiddag på Stockholms Slott och 2009 på de officiella middagarna i Bryssel under Sveriges ordförandeskap i EU. Åren 2009 och 2010 ansvarade Niclas för Nobelmiddagen på Stadshuset.

Niclas har undervisat vid Restaurang- och hotellhögskolan och är en även uppskattad kokboksförfattare. Han har bland annat skrivit den prisbelönta kokboken Smörgåsbord tillsammans med Gert Klötzke och den prisade kokboken Nobelkokboken som år 2017 blev utsedd till världens bästa kokbok.

Idag arbetar Niclas som Executive Chef på The Steam Hotel.

Linda Pérez

Linda Pérez

Linda läste klart sin sommelierutbildning hos oss 2007 och är idag en av Sveriges vassaste vinpennor. Hon har tidigare bland annat arbetat som hovmästare hos Mathias Dahlgren, Matsalen, som servitris på Frantzén/Lindeberg och som restaurangchef för Esperanto i Stockholm.

Linda har utöver sina studier i måltidskunskap och värdskap även studerat journalistik på Poppius journalistskola. I och med det tog karriären en ny väg och hon har arbetat för tidningen Gourmet och som vinredaktör för Allt om Vin. Hon varit även med i Allt om Vins provningsgrupp och grundat Wine Table som är ett digitalt magasin för hantverksdrycker.

Idag arbetar Linda som redaktör för SvD Vin och sitter som ledamot i Svenska Dryckesakademien.

Foto: David Thunander

Henrik Mattsson

Henrik Mattsson

Henrik har en fil. kand. i Måltidskunskap och värdskap och jobbar som frilansande journalist inom mat, dryck och vin. Han har drivit eventbolag inriktat mot mat och dryck och han har skrivit två böcker. Henrik har även tidigare arbetat på flera restauranger bland annat Gutekällaren i Visby och Ulriksdahls Wärdshus som då hade en stjärna i Guide Michelin.

Idag äger och driver Henrik receptsidan Receptfavoriter.se.

Alumner i spotlight

Du kan läsa reportage om ännu fler av våra alumner under rubriken "Alumner i spotlight" på den här sidan. Där kan du också se två filmer med våra tidigare studenter Jens Dolk och Erik Jönsson som berättar vad de gör idag men också vad deras utbildning betytt för dom.