I vackra Bergslagen i Grythyttan ligger Restaurang- och hotellhögskolan med sitt eget campus. Grythyttan är sedan länge ett centrum för mat, dryck och värdskap. På Campus Grythyttan finns Måltidens Hus och Kärnhuset med sina fantastiska lokaler anpassade för våra utbildningar och studenter.
Måltidens Hus
Huset var Sveriges paviljong på världsutställningen i Sevilla 1992 och idag rymmer det flera av Restaurang- och hotellhögskolans lokaler.
På källarplanet finns Kalastorget, en festvåning med tillhörande utbildningskök och förråd för allt från porslin och linne till möbler. På de andra våningsplanen finner vi Gastronomiska Teatern, Måltidsbiblioteket med det tillhörande Wretmanska kokboksmuseet, vår sommelierlokal Stensöta och Metodköket.
Det Wretmanska kokboksmuseet
Museet kom till när Måltidens Hus utökades 1999 och är byggt kring det material Måltidsakademins Biblioteksstiftelse köpte in på Sotheby’s bokauktion 1997. Vid auktionen förvärvades stora delar av restaurangmannen Tore Wretmans unika kokbokssamling.
Bland de drygt tusen titlarna återfinns bland annat världens äldsta tryckta kokbok av Platina, De honesta voluptate (om den ärbara vällusten) från 1480.
Gastronomiska Teatern
Gastro, som den också kallas är en annorlunda föreläsningssal med plats för 96 personer där varje plats är utrustad vatten och avlopp för dryckesprovning. Vid scenen är det möjligt att hissa upp ett demonstrationskök ur golvet och projicera bilder från spisen och skärbrädan för publiken. På så sätt ser studenterna precis vad läraren gör på scenen.
Bakom demonstrationsköket (bilden) finns även fem tävlingskök som även dom går att hissa upp och ner genom golvet. I de fem tävlingsköken kan studenterna laga mat tillsammans.
Kärnhuset
I huset hittar du större delen av kollegiet inklusive ledningen, studievägledare och administration. Här finns också lektionssalar, vår ateljé, ett livsmedelslaboratorium, Forskningsköket och ett sensoriskt laboratorium.
I detta hus har även Grythyttans sektion sina lokaler inklusive Studentpuben.
Köksträdgården
Trädgården är en vacker oas som ligger placerat på campus mellan Måltidens Hus och sjön Sörälgen. En unik köksträdgård där akademisk kunskap gror, bokstavligt talat.
Den sköts och nyttjas av Restaurang- och hotellhögskolan och är ett arv från den estetiska ”Lustans trädgård” som trädgårdsmästaren Simon Irving designade på platsen i början av 2000-talet. Nu är trädgården upplagd med tyngdpunkt på det pedagogiska, det vill säga grödor som används i undervisningen.
Du kan läsa mer om vår Köksträgård i den här broschyren.