This page in English

Restaurang- och hotellhögskolan

Forskning

Måltiden är ett mänskligt socialt fenomen, ett av de mest centrala i livet. Genom gränsöverskridande forskning söks kunskap såväl som social och kulturell förståelse för betydelsen av ätande, smak, bemötande och ledning inom besöksnäring och offentlig sektor ur hållbarhetsperspektiv.

Måltidskunskap är ett tvärvetenskapligt ämne med samarbeten inom såväl samhällsvetenskap, humaniora och naturvetenskap integrerat med praktiskt hantverk och estetisk gestaltning.

Professor Åsa Öström

Möt våra forskare

Våra forskare berättar om sin forskning.

Sensoriska tester på Campus Grythyttan

Filmer och klipp om måltidsforskning

Se en film eller lyssna till ett klipp där någon av våra forskare berättar om måltidsforskning.

Henrik Scander

Läs en forskarkrönika

Restaurang- och hotellhögskolans lektor Henrik Scander skriver tillsammans med flera andra forskare vid Örebro universitet vetenskapskrönikor för NA.

Kontur av sked och gaffel

Nätverket NAFS

NAFS - Nordic Association for Food Studies

Johan Swahn

Matforskning pågår! Hur påverkas smaken av tallriksformen och orden?

Det vi uppfattar som smak är så mycket mer än smaken. Choklad smakar t ex sötare med högfrekventa ljud, och bittrare med lågfrekventa. Och läsken blev friskare med en annan burk. Lyssna till Johan Swahn och hans medverkan i programmet Meny i P1.

Tallrik med färggrann sallad

Projektet ”Lokal mat - för bättre klimat” har beviljats medel

Lokal mat – för bättre klimat är en nyetablerad projektgrupp som skall bygga forskarnätverk och arrangera konferens om hur makten kring maten kan bidra till en mer hållbar och klimatanpassad lokal utveckling på landsbygden.