Ny student - Naturvetenskapligt och tekniskt basår
Vi vill redan nu hälsa dig varmt välkommen till Örebro universitet och våra basårsprogram! Vi har ett spännande år framför oss och vi hoppas att du ska trivas med oss och studentstaden Örebro.
Sök till basåret hösten 2025! Ansökningsperioden pågår 15 mars - 15 april 2025. Du ansöker via antagning.se
Din programkurs är: TE0001 (Tekniskt basår) ÖÄ6501 (Naturvetenskapligt basår)
Nedan finner du kort information inför starten av basåret. Annan viktig information kommer du att få första dagen vid introduktionen.
Basåret utgår från gymnasiets kurser med anpassning för vidare studier, men är bara en enda kurs som du behöver registrera dig på. Först när du har registrerat dig får du tillgång till Bb Learn som är Örebro universitets digitala lärplattform. På kurssidan publiceras kursguide, inlämningsuppgifter, gruppindelningar och annan information. Bb Learn innehåller också en meddelandefunktion för kommunikation mellan kursdeltagare, så det är viktigt att du får tillgång till Bb Learn före kursstart. Du når dina Bb-sidor via Studenttjänster. Om något skulle krångla hjälper vi dig när vi träffas!
Vilka böcker behöver du? I kursplanen hittar du information om vilka böcker du behöver. När du är registrerad finns din kursplan på Studenttjänster. Här kan du söka fram din kursplan och ta reda på vilken obligatorisk litteratur som gäller för just dig.
Jag önskar dig hjärtligt välkommen!
Med vänliga hälsningar, Daniel Edström, programansvarig
Hur är det att läsa ett basår?
Studierna bedrivs på samma sätt som på andra utbildningar vid universitet och högskolor. Du förväntas lägga ned 40 arbetstimmar per vecka varav ungefär hälften är schemalagda aktiviteter som föreläsningar, övningar och laborationer. Du har alltså chansen att träna din studieteknik inför efterföljande studier.
Du tränar dig också i att planera ditt arbete och att skriva rapporter. Lärarna som du träffar undervisar också på andra universitetskurser, så de är väl insatta i vilka kunskaper och färdigheter som du behöver inför vidare studier vid universitet och högskolor.
Du hittar ditt schema via Studenttjänster när du är registrerad. Schemat är preliminärt och kan ändras med kort varsel. Ta därför för vana att alltid kolla ditt schema varje dag så det inte blivit ändringar i tid eller lokal eller att föreläsningen flyttats.
Programschema Schemat för ditt program söker du fram på schema.oru.se. Skriv programmets namn i sökrutan (du behöver inte skriva hela namnet) och välj sedan rätt årskurs. Observera att det under augusti kan finnas schemaposter kvar som berör de studenter som startade året innan dig (t.ex. omtentor). Observera även att de programspecifika aktiviteterna som är schemalagda under Introduktionsveckan syns i schemat för första kurs i program samt i programschemat. Om du inte planerar att delta i Introduktionsveckan kan du bortse från dessa schemaposter, tisdag-fredag kl 13:15-15 veckan innan terminsstart (under "Moment" står det vad schemaposten handlar om).
Kursschema Du kan söka fram ett enskilt kusschema via schemasök. Du kan via avancerad sök sammanfoga flera kursscheman om det är så att du läser andra kurser än de i den föreslagna studiegången för ditt program.
Introduktionsveckans schema Om du ska delta i introduktionsveckan och läsa en introduktionskurs i matematik, hittar du schemat med hjälp av den kurskoden. För de programspecifika aktiviteterna som sker på eftermiddagarna, syns dessa i programschemat och/eller schemat för första kursen i programmet. Under "Moment" framgår det att schemaposten avser introduktionsveckan.
Du kan köpa kurslitteraturen ny eller begagnad. Kurslitteratur finns även på Universtitetsbiblioteket att låna eller läsa på plats men det är en begränsad lånetid vilket gör att det oftast är bra att ha köpt sin egen litteratur så den finns tillgänlig under hela kursens gång. Obligatorisk litteratur behöver du alltid ha.
När kursen startar får du mer information om kurslitteratur men det är alltid bra att ha koll på litteraturen innan och det är bra att ha (den obligatoriska) litteraturen redan vid start.
Du hittar kurslitteraturen för kursen i kursplanen (en del böcker kommer att användas under flera kurser i din utbildning). Kursplanen söker du fram med hjälp av kursnamn eller kurskod via kursplanesök. Kursnamnet för basåren är: Naturvetenskapligt basår och Tekniskt basår.
När du har registrerat dig på din första kurs kommer du åt Bb Learn, universitetets digitala plattform. Logga in med ditt ORU-konto på Studenttjänster och klicka dig in på Bb Learn.
Under "Kurser" kommer du åt plattformen för respektive kurs du ska läsa.
Under "Organisationer" hittar du ditt programs Bb-sida. Via denna sida får du information som riktar sig till alla årskurser på din utbildning, bland annat information från programansvarig och studievägledningen.
Basåret påverkar inte meritpoängen utan ger dig de behörigheter som du behöver för vidare studier. Basåret ger heller inte några högskolepoäng.
CSN kommer då att göra en prövning av dina studieresultat, innan de godkänner studiemedel på universitetsnivå igen. Du måste ha klarat hela basåret (helkursbetyg) för att få fortsatta studiemedel.
Du ska inte anmäla dig till vårterminen via antagning.se. Däremot ska du fortsättningsregistrera dig i Studentforum inför vårterminen. Information om detta kommer att publiceras i BB Learn.
Du ska söka studiemedel för ett helt år, annars kan det bli krångligt att få studiemedel för vårterminen, då CSN gör en bedömning av dina resultat under höstterminen. Du som har sökt studiemedel för basårsstudierna ska ange första terminsdagens dag som startdatum. Introveckan är inte någon kurs och därför ej studiemedelsgrundande. Ansök om studiemedel för 100% studier (heltid).
Om du missat att söka studiemedel för ett helt år kan du logga in på Mina sidor på CSN och ändra din ansökan där. Gör det så snart du kan!
Du som vill läsa utökad fysik ska anmäla detta till daniel.edstrom@oru.se. Deadline kommer att meddelas via BB Learn.
Vi erbjuder platsgaranti till vissa utbildningar på Örebro universitet höstterminen efter fullgjort basår. Du garanteras alltså en plats under förutsättning att du har uppfyllt vissa villkor. Du hittar information om platsgarantin under rubriken "Övriga föreskrifter" i basårets kursplan. Kursplanen finner du i Studentforum efter att du har registrerat dig.
Du ska ladda upp ett resultatintyg från Studenttjänster senast sista kompletteringsdag, om du har sökt utbildning på annat lärosäte.
Om du bara har sökt till utbildningar på Örebro universitet behöver du inte ladda upp ett intyg. Tänk på att helkursbetyg måste vara inlagt om du vill använda dig av platsgarantin till utbildning på Institutionen för naturvetenskap och teknik på Örebro universitet.
Om du redan har läst t.ex. Matematik 3c på gymnasiet eller om du inte behöver Matematik 3c för att vara behörig till den utbildning du vill läsa sen, måste du inte läsa den kursen inom ramen för basåret - förutsatt att du inte ska nyttja platsgarantin (för att nyttja platsgarantin ska alla kurser bli godkända i slutet av läsåret).
Ska du läsa en högskoleingenjörsutbildning eller matematikerprogrammet efter ditt basår, rekommenderas att du läser all matematik även om du inte behöver alla kurser för att bli behörig.
Tänk även på att om du tar studiemedel för basåret kan detta påverkas såväl under basårsstudierna som studierna efter basåret. Kontakta CSN för information om hur det påverkar ditt studiemedel om du inte läser alla delar.