AVANS MAXI: Maskintekniskt masterprogram i datadriven engineering design
Om projektet
Projektuppgifter
"Det kommer bli väldigt spännande att följa utvecklingen av det nya masterprogrammet inom maskinteknik vid Örebro universitet. Projektet har ett omfattande stöd från flera företag och det finns en stor potential för att de framtida studenterna blir attraktiva på arbetsmarknaden", säger Petter Zirath, programansvarig vid KK-stiftelsen.
Projektet
Maskinteknik, och särskilt engineering design används ofta för att skapa nya innovativa, funktionella och hållbara produkter och tjänster. Inom maskinteknik tillämpas vetenskap och teknik för att fatta konceptuella och detaljerade designbeslut samt beslut avseende systemdesign och drift, samtidigt som man hanterar olika och ofta motstridiga krav och begränsningar. Samhällets digitalisering viktigt för framtida maskintekniska ingenjörer och det finns ett stort behov av nya och moderna utbildningar i maskinteknik. I projektet kommer parterna därför gemensamt att utveckla ett attraktivt nytt maskintekniskt mastersprogram i datadriven engineering design vid Örebro universitet samt upprätta en struktur för företagens fortsatta engagemang. I ansökan adresseras produkt- och produktionsutveckling inklusive drift av maskinsystem.
Projektet har två övergripande mål:
1. utveckla ett maskintekniskt mastersprogram (format, innehåll och pedagogiskt upplägg) tillsammans med branschpartners som blir nytt, industriellt efterfrågat och attraktivt för studenter.
2. ta fram en struktur för hur branschpartners ska bidra till a) programmets innehåll, efter genomförande, och b) kontinuerlig utveckling av programmet efter KKS Avans-projektet.
Projektet stöder det maskintekniska forskningsämnet och underlättar framtida expansion av forskningen. Projektet och dess industriella samarbete, kommer att underlätta för gruppen att bredda sitt forskningsnätverk och stödja nytt samarbete inom produktutveckling, datahantering och nya affärsmodeller. Detta kommer att stärka maskinteknikenhetens rykte som en eftertraktad forskningspartner, med en tydlig strategisk forskningsprofil, vilken kommer att vidareutvecklas i projektet. I projektet representerar några företag produktutveckling (maskinsystem), medan andra representerar produktionssystem, flottsystem och additivt tillverkade komponenter och produkter. Forskningen inom dessa områden kommer att vidareutvecklas genom datadrivna och andra digitala tillvägagångssätt relaterade till det nya programmet, vilket skapar betydande forsknings- och utbildningsöverlappning, samt förbättrar industriell konkurrenskraft. År 2025 ska projekt, kompetensrekrytering & nätverk ha utvecklats till att gruppen uppfattas som en självklar partner inom sitt strategiska område, dvs., ha skapat ett erkänt varumärke inom maskinteknikämnet i Sverige.
Vissa delar av programmet, eller hela programmet, kan erbjudas till arbetande ingenjörer samt även som distanskurser, vilket kommer att förbättra industrin och industrisamarbetet. Utveckling av pedagogiska tillvägagångssätt inkluderar implementering av det globala CDIO-initiativet, förberedelse av kurser för a) flipped classroom-pedagogik, b) distansundervisning online via IP-nätverk och c) övervägande av både formativa och summativa utvärderingar i kurser. Projektet kommer att stödja rekrytering av för närvarande underrepresenterade, ytterligare studenter och personal som är kvinnor.
Organisation
Professor Magnus Löfstrand har tillsammans med professor Niclas Strömberg och universitetslektor Jens Ekengren utvecklat ansökan tillsammans med projektets industripartners baserat på deras behov. Epiroc, LKAB, SAAB och Volvo Construction Equipment är några av de svenska industriföretag som ingår i samarbetet om det nya masterprogrammet vid Örebro universitet. Hela deltagarlistan presenteras nedan och parternas stöd är mycket uppskattat! Programmet riktar sig till ingenjörer (med treårig ingenjörsexamen) som vill fördjupa sina kunskaper om maskinteknik och datadriven engineering design.