Sonja Kovalevsky-dagarna 2022
Den 10-12 november arrangerades Sonja Kovalevsky-dagarna vid Örebro universitet där ett hundratal gymnasieelever från hela landet samlades. Internationella och nationella föreläsare, workshops, problemlösning och social samvaro med god mat stod på programmet under dagarna. Dessutom delades årets Sonja Kovalevsky-pris ut.
Under konferensen föreläste personer från både universitet och näringsliv och deltagarna fick möjlighet att ställa frågor. Vi är mycket nöjda med arrangemanget. Våra föreläsare, workshopsansvariga, alumner och studenter som höll i arrangemanget gjorde ett fantastiskt jobb, och eleverna var precis så öppna, nyfikna och intresserade som man kunde hoppas på, säger Henrik Olsson, enhetschef för matematik.
Deltagarna fick även vara med på en problemlösningstävling i matematik eller på workshops med olika teman kopplade till matematik. Dagarna avslutades med prisceremoni för både matematiktävlingen och Sonja Kovalevskypriset 2022. Årets Sonja Kovalevsky-pristagare blev Xenia Bröddén från ProCivitas Privata Gymnasium i Malmö. Hon vann priset för sitt gymnasiearbete "Computation of Wilson Loops".
Vad tror ni att de tyckte var roligast?
– Att träffa likasinnade och samarbeta i grupper i tävlingen och våra workshops var nog det som flest framhållit som lyckat i vår utvärdering. Men även övriga programpunkter var mycket uppskattade. Vi ska heller inte glömma trollkarlen och kladdkakan som nämndes flitigt i utvärderingarna.
Vad är syftet med Sonja Kovalevsky-dagarna?
– Genom Sonja Kovalevsky-dagarna hoppas vi stärka elevernas intresse för matematik och visa på några av de aspekter som sällan kommer fram inom ramen för gymnasiet ordinarie undervisning. Eleverna får också en chans att träffa likasinnade, vilket säkert är viktig för dem som saknar kompisar med samma intresse – vi såg många som utbytte kontaktuppgifter.
Nästa år ska Sonja Kovalevsky-dagarna arrangeras i Örebro igen, hur kommer det sig?
– Svenska universitet med matematikutbildning turas om att arrangera Sonja Kovalevsky-dagarna, med Nationalkommittén för matematik som övergripande arrangör. Genom att hålla arrangemanget två år i taget får arrangörerna möjlighet att dra nytta av lärdomarna från första året, vilket ger stadga åt organisationen. Om ett år skickar vi stafettpinnen vidare till Linnéuniversitetet, säger Henrik Olsson.
Ta del av 2022 års matematiktävling och lösningförslag här:
Läs om våra föreläsare och workshops 2022:
Föreläsare, workshopledare och moderatorer.pdf