Forskningsseminarier i Matematikdidaktik
Kontakta Andreas Eckert om du har frågor om denna seminarieserie.
Seminarieserien i matematikdidaktik är öppen för alla, ingen anmälan krävs om det inte anges i respektive beskrivning. Vi försöker att erbjuda ett blandat innehåll, med interna och externa presentatörer, som kan intressera yrkesverksamma, forskare och studenter som jobbar med matematikundervisning på något sätt. Det vanligaste upplägget är presentation halva tiden och diskussion/frågor andra halvan med start 13.15 på fredagar. Om du skulle vilja presentera något, eller har ett tips på någon att bjuda in, kontakta gärna Andreas Eckert. Välkomna!
2022
Talare: Kollegial diskussion
Datum: Fredag 9:e December kl 13.15
Plats: Knistad Herrgård och zoom (länk)
Titel/innehåll: Textseminarium
Beskrivning: Seminariet hålls på formen av responsseminarier i anslutning till ett skrivarinternat. Vill man anmäla en text utan att vara med vid skrivarinternatet går det också bra. I så fall skickas texterna till Andreas Eckert senast måndag kl. 12 samma vecka. Diskussionsfrågor skickas då av läsare senast fredag morgon till författarna.
Talare: Anette Bagger
Datum: Fredag 28:e oktober kl 13.15
Plats: T141 och zoom (länk)
Titel/innehåll: Kunskapsbedömning i matematik – som kunskapsproduktion och ett professionsetiskt ansvar
Beskrivning: Under seminariet kommer jag att ge en inblick i min forskning de senaste åren och som rör kunskapsbedömning, företrädelsevis nationellt reglerad sådan i grundskolan. Frågor om vad bedömning gör mer än att utvärdera kunskap, matematikämnets specifika roll i sammanhanget och fokus på processer av in(ex)kludering är i fokus.
Vi kommer därefter att undersöka och diskutera etiska dilemman i bedömningssituationer utifrån ett par case som jag skrivit fram.
Talare: Anna Sjödahl
Datum: Måndag 3:e Oktober kl 13.15
Plats: T207 och zoom (länk)
Titel/innehåll: Young students computational thinking - 50% Seminarium
Beskrivning: Anna har sitt 50%-seminarium i avhandlingsprojektet Young students computational thinking. Läsare är Cecilia Kilhamn från NCM vid Göteborgs universitet.
Talare: Kollegial diskussion
Datum: Fredag 29:e April kl 13.15
Plats: T141 och zoom (länk)
Titel/innehåll: Forskningsetik i matematikdidaktik
Beskrivning: Aktuella fall och skarpare tolkningar av etiklagen gör att forskargruppen behöver uppdatera sitt sätt att tänka och jobba med etikfrågor. Seminariet är ett första möte i det arbetet. Inför mötet tar deltagarna del av utskickat material.
Talare: Abdel Seidouvy, Anna Teledahl, Anna Sjödahl och Andreas Eckert
Datum: Fredag 18:e Mars kl 13.15
Plats: T133 och zoom (länk)
Titel/innehåll: Sammanfattningar från Cerme12 TWG
Beskrivning: Presentationer av de mest centrala diskussionerna och trenderna inom olika arbetsgrupper vi den matematikdidaktiska konferensen CERME12
Talare: Kollegial diskussion
Datum: Fredag 18:e Februari kl 13.15
Plats: T141 och zoom (länk)
Titel/innehåll: Textseminarium
Beskrivning: Öppet att skicka in texter för granskning och diskussion senast måndag kl. 12 samma vecka. Seminariet hålls på formen av responsseminarier där diskussionsfrågor skickas i förväg till författarna av de som läst, och som sedan väljs ut och diskuteras vid seminariet. Diskussionsfrågor skickas senast fredag morgon.
Talare: Kollegial diskussion
Datum: Fredag 14:e Januari kl 13.15
Titel/innehåll: Biennalen
Plats: Zoom (länk)
Beskrivning: Öppen diskussion om teman för Biennalen 2024