Musikhögskolan

Möt alumnen Moa om vägen från sin drömutbildning till att bli doktorand

Moa Fröding vid datorn

Foto: Urban Tholén

För Moa Fröding var Musik, kultur och medier drömutbildningen. Det var genom radion som hon hörde om det nya programmet vid Örebro universitet och hon såg möjligheten att få plugga något som hon brinner för. Idag är Moa alumn och numera doktorand i musikvetenskap där hon förverkligar nya drömmar vid Musikhögskolan.

Idag är du doktorand i musikvetenskap, vad innebär det?
– Efter kandidat- och masterexamen kan man gå vidare till ytterligare en utbildningsnivå, att studera på forskarnivå. Det kallas för att doktorera eller att vara doktorand. Att genomföra studier på forskarnivå öppnar möjligheter till att bli forskare i framtiden. Skillnaden mellan utbildning på grund- och avancerad nivå är att du som doktorand får lön medan du läser kurser, forskar och skriver en avhandling.

Vad forskar du om?
– Min forskning handlar om maktstrukturer inom dansbandskulturen. Jag tittar på frågor som hierarkier, tillhörighet och oskrivna regler. Jag ska bland annat genomföra fältarbete och observera hur det är på dansbandveckorna i Sverige, men också intervjua människor som är aktiva inom dansbandskulturen. 

Hur var det att studera programmet Musik, kultur och medier?
– För mig var det helt underbart att studera Musik, kultur och medier. Jag har alltid varit intresserad av musik och människor, och det var precis den relationen utbildningen satte fokus på. Jag fick träffa trevliga och roliga lärare som också älskar musikvetenskap. Även om jag själv spelat och sjungit mycket i mitt liv, var det så spännande att få dyka djupare in i olika perspektiv på musik. Att få förståelse för musik, människa och samhället – och relationerna däremellan. 

Vad gillade du mest med programmet?
– Det allra roligaste med programmet var att få träffa lärare och doktorander som är experter på sina egna områden. Ämnesmässigt var nog musikpsykologi och musiksociologi mina favoritområden, eftersom de så tydligt kopplar samman musik och människa. Men generellt sett så var det bästa att få en självklar plats att diskutera frågor som jag älskar och har stort intresse för, och att få nya tankar väckta. 

Har du några råd till nuvarande studenter som vill följa en liknande väg?
– Att förstå hur du själv pluggar bäst och utnyttja det för att förbereda dig inför seminarier och examinationer, är mitt främsta tips. Jag skriver till exempel allra bäst mellan 07.00 och 11.00 eftersom jag är morgonpigg, medan andra kanske inte kan börja skriva förrän efter lunch. Att lära sig hur man själv fungerar är därför en bra nyckel för ett fridfullt studentliv. Och prata med andra om vad du pluggar och får lära dig! Musikvetenskap är något som rör alla, inte bara studenter på programmet, även om de kanske inte vet om det (än).

Intervju av Nadia Moberg.