Musikhögskolan

Tillsammans skapar de film för vita duken

Studneter arbetar tillsammans vid en dator.

Makary Tetnowski, Alva Blombäck, Martin Aldén, Rodney Alphonso Joronirina, Linnéa Lundevall och Mbakhady Barrow arbetar tillsammans med en kortfilm som handlar om ett mysterium.

Under en termin samarbetar studenter vid Filmprogrammet på Örebro universitet med studenter som läser musikproduktion på Musikhögskolan för att skapa kortfilmer. I januari visas de för studenter och medverkande på Bio Roxy i Örebro.

En av grupperna arbetar med en kortfilm som handlar om ett mysterium. Filmstudenterna skriver manus och spelar in filmen. För musiken ansvarar studenterna som pluggar musikproduktion.

– Vi levererar musiken som Filmstudenterna mixar in i filmen, säger Linnéa Lundevall som läser femte terminen på Konstnärligt kandidatprogram i musikalisk gestaltning, Inriktning Musikproduktion och songwriting.

Samarbetet mellan de två programmen har pågått under ett par år och lärarna Jan Sparby och Fredrik Sturzenbecker tycker att det ger ett mervärde för studenterna.

– Genom samarbetet får båda studentgrupperna möta varandras yrkesområden och arbeta konstnärligt med att skapa film, säger Jan Sparby.

– Det här samarbetet stärker verkligen filmerna genom att musiken nu får ett större fokus än i tidigare filmer som producerats under utbildningen. När specialkomponerad musik möter bild och ljuddesign händer något nytt. Att tillsammans jobba för att dessa tre uttryck kombineras på bästa sätt, upplever jag att studenterna tycker är spännande, säger Fredrik Sturzenbecker.  

En trupp studenter i mediecenter.

Studenterna får vägledning i filmprojektet av läraren Fredrik Sturzenbecker.

Studenterna ser också positivt att få arbeta tillsammans över programgränserna.

– Det är spännande att få träffa nya människor, säger Alva Blombäck som läser tredje termin på Filmprogrammet.

Slutproduktionen kommer att vara två versioner av filmen. I den ena versionen bestämmer Filmstudenterna hur mycket av musiken och var i filmen musiken ska vara. I den andra versionen är det musikproduktionsstudenterna som bestämmer hur mycket musik som skall adderas till filmen, så kallad, Composer’s cut. Studenterna examineras på ”sina” respektive versioner.

Den 16 januari har filmen premiär på Bio Roxy i Örebro och då visas filmstudenternas version.

Text: Anna Asplund
Foto: Anna Asplund