Konstgjorda björkar gör studiemiljön tystare
Konstgjorda träd har börjat placeras ut i Musikhögskolan. Tillsammans med övrig inredning ska de göra den här ytan till en tystare och tryggare plats att studera på.
Fyra konstgjorda björkar med löv av ull och belysning.
Det är en av åtgärderna för att Musikhögskolan ska bli tystare och ljusare.
Tidigare låg ett notbibliotek granne med den stora öppna ytan i Musikhögskolan, Krysset. När noterna flyttades försvann också de bokhyllor som både hade belysning och dämpade ljudet i lokalen.
Nu har ytan renoverats för att för att den ska bli en bra plats för studier.
– Det ska vara en trevlig plats både för grupparbeten och självstudier, säger Ulrika Tisell, inredare på Örebro universitet.
Arkitektens idé: en skogsbacke
Det sker med hjälp av många ljuddämpande element, som akustikplattor och ett stort draperi längs en av väggarna. Fler ljuspunkter har också lagts till. Men den mest synliga åtgärden är de konstgjorda björkar som både dämpar ljud och sprider ljus i lokalen.
– Vi har inspirerats av den ursprungliga idén om en skogsbacke som fanns med från arkitekten när Musikhögskolan byggdes. Vi tyckte det skulle in något i större skala som inte stör men som ger effekt. Träd är naturligt i den backliknande lokalen med olika nivåer och ett stort fönster ut mot naturen, säger lokalplaneraren Johanna Körberg Lerøy.
Löv av ull
Två av de fyra björkarna är på plats. Stammarna är tillverkade av riktiga björkar, och det gör att barken måste torka innan de levereras.
– Tanken med träden är att de fyller flera funktioner. Löven är av ljuddämpande ull och de har belysning som också ger mervärde till rummet, säger Johanna Körberg Lerøy.
Möblerna ser nya ut, men är till stor del återbrukad äldre inredning som har fräschats upp och fått ett nytt liv. Alla stolar, bord och fast inredning i form av sittbänk och barskiva har renoverats och delvis byggts om av snickare och tapetserare.
Dessutom finns nu betydligt fler eluttag vid alla studieplatser. I de angränsande grupprummen finns både whiteboards och digitala skärmar.
Musikhögskolans lokaler används ofta även på kvällarna, både för studenter som övar och för evenemang i Konsertsalen. Därför är ljuset extra viktigt.
– Vi vill att ytan ska kännas trivsam och levande både över dygnet och året. Det stora glaspartiet med skogen precis utanför sätter genom årstiderna sin speciella prägel på inomhusmiljön, säger Ulrika Tisell.
Text och foto: Jesper Mattsson