Asymptomatisk malaria - bärarskap av malariaparasiter efter att man lämnat malariaendemiskt område
Bärarskap av malariaparasiter i blodet är vanligt förekommande i endemiska områden, men upprepade malariainfektioner leder till en immunitet som skyddar mot allvarlig malaria och med tiden även mot lindrigare symtom, vilket gör att parasiterna kan finnas i blodet utan att individen känner av det. Bärarskapet är oftast asymtomatiskt, men negativa hälsoeffekter finns beskrivna i studier ffa anemi och komplikationer under graviditet.
I en studie mellan 2019-2022 av 789 individer i Stockholm och Västerås, undersökte Anna Färnerts forskargrupp (Karolinska Institutet) förekomsten av malariaparasiter hos vuxna och barn födda i Afrika söder om Sahara som migrerat till Sverige. Studiedeltagare rekryterades främst i samband med screening för andra infektioner på vårdcentraler i samband med besök hos migrationshälsan. Blodprov analyserades med realtids-PCR och snabbtest (antigendetektion). Totalt var 9% positiva för en eller flera Plasmodium spp med PCR och 2,3% med snabbtest.
Johanna Johnsson är infektionsläkare i Karlstad och tillsammans med Anna Färnerts forskargrupp planerar de att göra en liknande studie i Värmland. Det kommer innebära att du som deltagare i studien under hösten 2025 kommer att arbeta för att inkludera personer som nyligen anlänt från Afrika söder om Sahara eller som bott här en längre tid, detta för att försöka få en uppfattning om hur länge ett bäraraskap av malariaparasiter kan bestå. Personerna kommer att provtas på labb på sjukhuset i Karlstad eller på vårdcentraler ute i regionen. Din uppgift kommer att vara att fortsätta försöka inkludera personer, upprätta kontakter med olika instanser eg länsstyrelsen, intresseorganisationer etc för att sprida information om studien och komma i kontakt med fler personer som skulle kunna delta i studien. Du kommer att inkludera studiedeltagarna dvs mha tolk i de flesta fall ställa frågor utifrån ett frågeformulär. Personer som är PCR-positiva kallas för klinisk bedömning på infektionsmottagningen och får behandling. Du kommer sammanställa data från inklusionen och från analyserna i din uppsats. Hittills har 61 personer inkluderats på fem månader och av dessa har 19 personer varit PCR-positiva (31%).
Om man vill kan man få lära sig att hantera proverna och ta hand om dom på mikrobiologen i Karlstad innan de ska frysas och skickas till Karolinska för PCR-analysen.
För att kunna utföra projektet är det en fördel att ha tillgång till eget boende i Karlstad/Värmland samt tillgång till egen bil. Andra lösningar kan diskuteras såsom att pendla från Örebro, men då får man vara beredd på mycket restid. Mycket arbete kommer inte att kräva att man är på plats i Karlstad, men det är förstås en fördel.
Handledare: Simon Athlin
E-post: simon.athlin@oru.se
Diareinummer för etiktillstånd: 2024-05003-02
Termin 10
Typ av arbete: Kliniskt
Inte geografiskt avgränsat
Geografiskt område: Karlstad