De första läkarna i Örebro
19 februari 2025 17:30 – 18:30 Hörsal X3, Campus USÖ Öppet för alla
Föreläsare överläkare Peter Appelros Örebro.
Kvällens föredrag är inspirerat av Johan Ponténs bok ”Örebro Hospital, Lasarett och Kurhus 1527-1863”, utgiven av Örebro läns landsting 1975, det vill säga för jämt ett halvsekel sedan. Föredraget utgör ett försök att ge en bild av läkarbemannningen i Örebro, från att de första läkarna gjorde sin entré i staden, fram till 1800-talets slut. Dispositionen är enligt följande:
Den första delen av föredraget handlar om definitionen av läkare. I äldre tider fanns två läkaryrken, dels de hantverksmässigt utbildade fältskärerna, dels de akademiskt skolade medicinarna. I korthet kommer att beröras när fältskärernas era tog slut, och hur det gick till.
Den andra delen av föredraget kommer att beröra hur sjukvården i Örebro var organiserad i äldre tider. Eftersom Pontén i detalj har redovisat lasarettets verksamhet, kommer tonvikten att läggas vid läkare i den öppna vården.
Därefter kommer olika läkarkategorier, och exempel på innehavare, att behandlas. Den tidigaste gruppen läkare var anställda av krigsmakten. Dem finner man från mitten av 1600-talet, och något senare hittar man även några stadskirurger. I början av 1700-talet kommer de första provinsialläkarna. Fler läkarkategorier, bl.a. kopplade till Adolfsbergs brunn, Statens järnvägar och Länscellfängelset, samt några privatpraktiker, kommer på 1800-talet.
För att ge en bild av den totala läkarstaben i Örebro, och utvecklingen över tid, kommer tvärsnittsexempel ges för fem olika årtal, med början för år 1700. Sista exemplet är hämtat från strax innan sekelskiftet 1900.
Slutligen ges exempel från det sjukdomspanorama som läkarna i den öppna vården hade att hantera, liksom några typiska behandlingar som den tidens läkare ordinerade. Exemplen är hämtade från provinsialläkarnas årsberättelser.